De Baikal Amoer Magistraal, een vergeten spoorlijn.

Diep in Rusland begint de Baikal Amoer Magistraal spoorlijn. Na vier dagen reizen per trein komt de Transsiberië Express aan in Taishet. Taishet is een klein dorpje tussen Krasnoyarsk en Irkutsk ver in Siberië. Igor, onze lokale collega en vriend staat klaar op het station en verwelkomt de reizigers. In zijn eenvoudige, typisch Russische huisje verblijven regelmatig reizigers op doorreis naar Irkoetsk of Ulaanbaatar. Taishet is het startpunt van een bijzonder onbekende spoorlijn.

De Baikal Amoer Magistraal vanaf Taishet

Af en toe is de tussenstop in Taishet de start van een bijzonder treinreis, de BAM-Express. De Baikal Amoer Magistraal is de spoorlijn die start in Taishet. Ruim 3000 kilometer voert de spoorlijn langs stadjes als Oest-Koet, Severobajkalsk, Tynda en uiteindelijk Komsomolsk na Amoere.

De geschiedenis van de Baikal Amoer Magistraal op radio 1

Recent was dit interview te horen op radio 1 over de geschiedenis van de Baikal Amoer Magistraal spoorlijn.

Mevo Reizen - Baikal Amoer Magistraal

Reizen langs de BAM-spoorlijn

Via Mevo Reizen kunt u een reis uitstippelen langs de Baikal Amoer spoorlijn. De reis kan beginnen in Vladivostok of Moskou. Vanaf Komsomolsk na Amur of Taishet reist u in zo’n 14 dagen met diverse tussenstops over de BAM-Express.

Een reis langs de BAM-spoorlijn

De BAM-ExpressIn 2017 is het boek “Het rijk van de BAM” uitgebracht door Edwin Trommelen.
Een boek over de reis die hij maakte langs deze ‘vergeten spoorlijn’. Wilt u deze reis maken dan is het lezen van dit boek een geweldige manier om alvast in Siberische sferen te komen. Het boek is een verhaal over de geschiedenis van de BAM, over de mensen die in de stadjes langs het spoor wonen en over de geschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met de strafkampen van de Goelag-Archipel.

 

 

De BAM Express in het NRC (Bajkal Amoer Magistral)

Naar aanleiding van het boek “Het rijk van de BAM” stond er een interessant artikeltje in de NRC. Journalist Michel Krielaars schrijft over de ontberingen tijdens aanleg. Volgens Krielaars “heeft de BAM een mythische reputatie.” Het hele artikel over de BAM Express leest u hier.