Bezoek de Bunker van Stalin in Moskou

bunker stalin

De bunker van Stalin: als je houdt van mystieke verhalen en de geschiedenis van Sovjet Rusland, dan is er een museum in Moskou die je niet mag missen. Het museum is nauw gelinkt aan de naam Joseph Stalin – één van de meest controversiële en betwiste figuren van de 20e eeuw. De plaats is nu beter bekend als Stalin’s bunker. Het is gebouwd nog voor de 2e wereldoorlog, en toen had het een langere, officiële titel: het Crisis Commando Post van de Opperbevelhebber van het Rode Leger Joseph Stalin tijdens 1941-1945. Deze hele plaats is geheim gehouden voor vele jaren, en dat is ook logisch – de bouw was deel van het defensieprogramma van de USSR.
Om verwarring te voorkomen, willen we even duidelijk maken dat dit niet de enige bunker in Moskou is. Er zijn er namelijk twee. De andere is Bunker 42 (ook wel bekend als het Koude Oorlog Museum), deze is ongeveer 20 jaar later gebouwd.

Stalin’s Bunker: een geheim militair object

Stalin’s bunker was gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw, samen met nog andere ondergrondse complexen – de Metro in Moskou en geheime tunnels met versschillende doelen. Het militaire object is verbonden met het stadscentrum (Kremlin – Stalin’s officiële verblijf toentertijd) met een speciale passage van 17km lang, compleet ondergronds.
Aangezien het een militair object was voor persoonlijk gebruik door de opperbevelhebber, vereiste het ongehoorde geheimhouding in de Sovjet Unie.

Een stadion was gekozen als dekmantel voor de geheime ruimte die er onder lag. De bouw van het gigantische stadion begon tegelijk met die van de bunker. Terwijl de constructie van het sport complex met 120.000 plaatsen heel veel media aandacht kreeg, werd er natuurlijk geen aandacht besteed aan het militaire object dat er onder schuil ging. In 1939, toen het ondergrondse deel van het project klaar was, werd de bouw van het All-Union sport complex beëindigd. De sport arena had nu plek voor ongeveer 20.000 mensen en verdere bouwplannen bleven slechts tekeningen.

De bunker werd niet grootschalig gebruikt voor 1941, voor de uitbraak van de 2e wereldoorlog in de Sovjet Unie. Sindsdien is het verscheidene malen bezocht door Stalin. Het is niet bekend wie hem hier naar toe vergezelde. Maar volgens historici kwam hij er voor korte bezoeken tijdens de tragische dagen in oktober en november 1941, toen fascisten onderweg waren naar Moskou. Het tegenoffensief van het Rode Leger begon op 5 december 1941, de rol die de bunker innam verminderde. Sinds 5 december heeft Stalin de bunker niet meer bezocht.

Stalin’s bunker tegenwoordig

De jaren 90 gaven deze plek een tweede kans. Een groep enthousiastelingen hebben de Crisis Commando Post van de Opperbevelhebber van het Rode Leger Joseph Stalin bunker omgebouwd tot een museum. Historici hebben materialen verzameld, er vonden interviews met specialisten plaats, documenten gerelateerd aan dit historische complex werden bestudeerd, en bedrijven hebben donaties gedaan voor de restauratie van het complex. Nu is het een plek dat de evenementen van de jaren 30 representeert.

Stalin’s bunker in Moskou is een officieel onderdeel van het Centrale Museum van de Krijgsmacht. Het maakt indruk op de bezoekers door middel van een ruimtelijk interieur en muren gebouwd van natuursteen. De conferentiekamer laat een grote indruk achter, dit is grote gewelfde hal waar Stalin 115 mensen kon ontvangen. Dan is er nog zijn privé kantoor met zijn tafel, stoel, en zelfs zijn sofa. In één van de kamers kan je Stalin’s jas en pijp zien, naast nog meer persoonlijke items. De eetkamer is gebouwd in Georgische stijl. De constructie van het militaire object geeft de illusie dat je terug in de tijd bent gegaan. Als je er bent geeft het je het gevoel alsof de tijd stil staat, en er niets is veranderd sinds de jaren 30. Ook al is de expositie zelf niet heel groot, het verhaal erachter en de persoonlijke items van Stalin maken het een uniek museum in Moskou – de enige die geheel toegewijd is aan “Uncle Joe”. Tegenwoordig komen er veel mensen naar het museum, met veel verschillende verwachtingen. Sommigen willen het ondergrondse gedeelte onderzoeken en de oorlogstijden herleven, terwijl anderen komen om meer over Stalin’s complexe persoonlijkheid te leren. Het beste van dit historische museum is dat het open staat voor iedereen, en de mogelijkheid biedt om op allerlei manieren je mening te vormen over de controversiële periode van de Sovjet Unie.

bunker-stalin-moskou

Stalin’s bunker in Moskou bezoeken

Een bezoek aan Stalin’s bunker in Moskou is mogelijk op afspraak.
Een ervaren gids uit Moskou helpt de ervaring nog meer tot leven te wekken door onbekende feiten te delen over de “Vader van alle Naties”. Kremlin Tour is trots om een officiële Stalin’s Bunker gids in het team van gidsen te hebben in Moskou. Als je geïnteresseerd bent in een rondleiding, neem dan zo vroeg mogelijk contact met ons op.

Let op: De locatie is niet gemakkelijk te vinden. Zorg dat je op tijd vertrekt zodat je rustig de locatie kan vinden. Wij zorgen er voor dat je een routebeschrijving krijgt! – De bunker is niet diep en dus ook geschikt voor mensen die last hebben van claustrofobie Openingstijden en tips
Het museum is dagelijks geopend, behalve in de weekenden. Openingstijden en excursies – op afspraak.
De rondleiding duurt 1 uur en 20 minuten. Het maken van foto’s en video’s is toegestaan.

Tip: bezoek ook de omgeving van Stalins Bunker

Het is aan te raden om meer tijd te nemen als je deze plek bezoekt. De bunker ligt in een beroemd gebied: Izmailovo, historisch gezien geassocieerd met de Romanovs. In een wandeling van slechts 10 minuten kan je al vele souvenierwinkeltjes vinden en de Vernisage markt, dit is in de weekenden ook een vlooienmarkt. Als je door loopt kom je in een wonderbaarlijk oud park dat in de 18e eeuw een zomerverblijf was van Tsaar Alexis, wiens zoon later bekend werd als Peter de Grote. Dit groene stukje oud Moskou is een ideaal recreatiegebied op een warme zomerdag. Al deze plaatsen zijn veilig om te bezoeken, er zijn over het algemeen veel mensen aanwezig, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Je kunt hier ook vele zomer café’s en kleine restaurantjes vinden. Hoe kom je er Stalin’s bunker ligt nog steeds afgelegen, en heeft geen kenmerken bovengronds.

De GPS coördinaten zijn 55.799586, 37.749295 in Izmailovo. Op het Partizanskaya metro station, ga richting het noorden via 890e Proyektiruemyy Prospekt, langs de Izmailovo Kremlin markt. Zoek vervolgens naar een weg naar rechts genaaamd “ФОП ИЗМАЙЛОВО”. Aan het einde van deze weg is een gesloten poort. Bij de voetgangersingang moet je uitleggen dat je naar de “Bunker Stalina” wilt en dan zal je worden toegelaten. Vervolgens ga je de helling af en naar rechts. Hier zie je de tanks staan. De ingang van de bunker bevindt zich door de blauwe deuren aan de overkant van de tanks.