2 dagen vanaf€149
per reiziger

Trein Baikalmeer

Bouwsteen: Circum Baikal Spoorlijn

De dagtour langs de spoorlijn van de Circum Baikal brengt u langs de kust van het Baikalmeer. Tijdens de tussenstops bewondert u de verschillende bruggen en viaducten. Daarnaast geniet u van het prachtige uitzicht over het Baikalmeer, de typisch Russische dorpjes en de natuur. De tour eindigt in Port Baikal waar u met een pontje naar Listvianka reist. Ontdek dit dorpje en kom geheel tot rust in een Russische banja. Na een overnachting in Listvianka reist u terug naar Irkutsk.

Momenteel rijdt er een diesellocomotief over dit traject, hoewel een aantal keer per jaar de echte stoomlocomotief gebruikt zal worden. Maak een reis over de Circum Baikal als uitbreiding van uw reis per Transsiberië Express of Transmongolië Express reis.

 • Tickets voor de Circum Baikal Spoorlijn
 • De Circum Baikal is een dagexcursie over in onbruik geraakt enkelspoors traject van de Transsiberië Express
 • Restauratiewagon in de trein aanwezig met snacks / koffie / drankjes
 • Talrijke stop onderweg
 • Heet water is beschikbaar voor thee of koffie tijdens de dagexcursie
 • Transfer naar het station in Irkutsk of v.v.
 • Transfer van Listvianka naar Irkustsk per Masjroetka
 • Ticket voor het pontje van Port Baikal naar Listvianka

149

Dag 1: Dagtour Circum Baikal vanaf Irkutsk

Irkutsk - Slyudyanka

Vanaf het station in Irkustk begint de dagtour met de Circum Baikal richting het Baikalmeer. Tijdens deze dagtour langs het meer maakt de Circum Baikal verschillende tussenstops. Hier kunt u de prachtige natuur en de traditionele Russische dorpjes bewonderen.

Tijdens de tweede helft van de negentiende-eeuw begon het project van het aanleggen van de Transsiberische spoorlijn. De bouw werd verdeeld in zeven sectoren, waarvan de Circum Baikal spoorweg er eentje was. De voorbereidingen voor de bouw startte in 1880, waarbij de definitieve beslissingen werden genomen in 1901. Op 13 september 1904 op de 123e kilometer en de 18e tunnel werd het spoor verbonden met de Transsiberische spoorlijn. De eerste trein reed op 18 september 1904 over het gedeelte van de Circum Baikal. Een jaar later werd de spoorlijn volledig in gebruik genomen. Deze beschikt over diverse tunnels, viaducten en bruggen.

Stop 1: Slyudvyanka

Sludvyanka - Angasolka

Na het vertrek in Irkustk is Sludvyanka de eerste stop tijdens de dagtour langs de Circum Baikal. Het dorpje is gelegen aan de zuidelijke kant van het Baikalmeer. Het station in Slyudyanka is één van de hoogtepunten in het dorp en werd gebouwd in 1905. Het unieke station werd gebouwd met pure marmer wat was verzameld in het nabijgelegen Baikal gebergte. Na een korte stop wordt de treinreis vervolgd.

Stop 2: Angasolka

Angasolka - Kirkirey

Tijdens de tour maakt u ook een stop in Angasolka. De officiële naam van het dorp is “Angasolskaya”, maar de inwoners noemen het ook wel “Staraya Angasolka”. Dit heeft te maken met dat er zes kilometer verderop nog een dorp ligt genaamd Angasolka. Dit dorp werd een halve eeuw later gebouwd. Angasolka is een klein dorpje met enkele tientallen inwoners en biedt een prachtig uitzicht over het Baikalmeer. Tijdens de stop zijn onder andere diverse technische constructies te bewonderen zoals bruggen, viaducten en tunnelkruisingen.

Stop 3: Kirkirey

Kirkirey - Polovinny

Na ongeveer 120 kilometer komt u aan in Kirkirey. Hier zijn twee tunnels dicht bij elkaar gebouwd. Het gaar hier om tunnel nummer 18 op de Circum Baikal spoorlijn. De oudste tunnel laat de verschillende instortingen van rotsen zien. De tweede en nieuwere tunnel werd gebouwd in 1911. Deze tunnen ligt verder van de kust en is ook langer dan de eerste. Officieel wouden de bouwers om de Kirkirey kaap heen bouwen. Maar door de dreigingen van aardverschuivingen werd er besloten om de tunnel te bouwen op het smalle gedeelte van de kaap. Tijdens de bouw van de tunnel kwamen regelmatig instortingen voor waardoor er scheuren ontstonden die tot nieuwe schade kon leiden. Toen de tunnel bijna klaar was ontstond er een zware aardbeving die veel schade aanrichtte. Hierbij besloten ze om nog een tunnel te bouwen van ongeveer 636 meter lang.

Stop 4: Polovinny

Polovinny - Italian Wall

Polovinny is een klein dorpje gelegen in het gebied waar de Plovinnaya rivier stroomt. Dit is de grootste rivier aan het Westelijke deel van de Circum Baikal spoorlijn. Boven de rivier zijn twee bruggen gebouwd. De bruggen zijn gebouwd van verschillende materialen. Tijdens de eerste fase van de constructies werd er een metalen brug gebouwd. Daarna startte in de tweede fase de bouw van een betonnen viaduct.

Stop 5: Italian Wall

Italian Wall - Port Baikal

Gedurende de bouw aan de Circum Baikal spoorlijn waren er veel arbeiders uit onder andere Europa en voornamelijk Italië. De muur die u hier vindt is ter nagedachtenis van de Italiaanse arbeiders die hebben meegewerkt aan de bouw. Het bijzondere van de muur is dat deze bijna helemaal met de hand gemaakt is.

Stop 6: Port Baikal

Port Baikal - Listvianka

Port Baikal is het eindpunt van de Cirkum Baikal spoorlijn. Dit is de locatie waar de spoorlijn doodliep na de overstroming. Vanaf dit punt reist u met een ferry naar het dorpje Listvianka gelegen aan het Baikalmeer. Afhankelijk van het seizoen vertrekt de ferry meerdere keren per dag richting Listvianka. De reis per ferry duurt ongeveer 40 minuten.

Stop 7: Listvianka

Bij aankomst in Listvianka checkt u in bij uw guesthouse. De rest van de dag heeft u vrij te besteden om Listvianka te ontdekken en tot rust te komen in de prachtige en rustige omgeving.

Listvianka is een dorpje gelegen aan het grootste zoetwatermeer, het Baikalmeer. Het dorpje kent ongeveer tweeduizend inwoners en is omringd door prachtige natuur. Daarnaast beschikt Listvianka nog steeds over typisch Russische houten huisjes, en een vismarkt waar u de lokale Omul kunt proeven. Kom geheel tot rust in een Russische banja tijdens uw verblijf in Listvianka of breng een bezoek aan het openluchtmuseum.

Overnachting in een guesthouse.

 De Guesthouse aan het Baikalmeer

Na de lange treinreis komt u aan in het dorpje Listvianka aan het Baikalmeer. Tussen groene, bosrijke heuvels overnacht u in het rustige dorpje aan het enorme meer.

Russische-Banja-aan-het-Baikalmeer

U kunt tijdens uw verblijf gebruik maken van de hout gestookte Russische sauna. De Russen noemen dit een banja. Traditioneel mag een bosje berkentakjes niet ontbreken waarmee volgen s Russisch gebruik op het lichaam wordt geslagen als vorm van massage.

Dag 2: Ontdek Listvianka en terugreis naar Irkutsk

Listvianka - Irkutsk

Nadat u heeft ontbeten in de homestay vertrekt u vandaag weer terug naar Irkutsk. De typisch Russische Masjroetka brengt u in ongeveer 2,5 uur terug naar uw hotel in Ikutsk.

Bouwsteen Circum Baikal is inclusief

 • Tickets voor de Circum Baikal Spoorlijn
 • De Circum Baikal is een dagexcursie over in onbruik geraakt enkelspoors traject van de Transsiberië Express
 • Restauratiewagon in de trein aanwezig met snacks / koffie / drankjes
 • Talrijke stop onderweg
 • Heet water is beschikbaar voor thee of koffie tijdens de dagexcursie
 • Transfer naar het station in Irkutsk of v.v.
 • Transfer van Listvianka naar Irkustsk per Masjroetka
 • Ticket voor het pontje van Port Baikal naar Listvianka

Upgrades Circum Baikal

 • Upgrade: garantie op treintickets aan de Baikalzijde van de Circum Baikal
 • Lunch tijdens de dagexcursie € 12 per reiziger
 • Bagage stalling in de Circum Baikal ongeveer € 3 per reiziger
 • Privé transfer naar van Listvianka naar Irkutsk € 25 per reiziger o.b.v. twee reizigers

Vertrekdata
Deze reis kun je momenteel niet bij ons boeken. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.