1 dag of 2 dag vanaf€89
per persoon
dagexcursie (ook los te boeken)

Tsjernobyl verlaten gebouw

Bouwsteen: Dagtour Tsjernobyl

Een bezoek aan de oude kerncentrale van Tsjernobyl mag u niet missen tijdens uw reis naar Oekraïne. Tijdens deze bouwsteen ontdekt u de spookstad Pripyat en de overblijfselen van de kerncentrale.

Bent u opzoek naar een unieke ervaring? Mevo Reizen biedt ook de Tweedaagse Tour Tsjernobyl aan. U overnacht tijdens deze tour in de gesloten zone van Tsjernobyl.

 • Vervoer gedurende de dagtour
 • Dagtour van 09.00 uur tot 18.00 uur
 • Airconditioning in het busje
 • Klein gezelschap (max. 20 reizigers)
 • Documentaire tijdens de reis
 • Ervaren Engelssprekende gids
 • Toegang tot Tsjernobyl en de gesloten zone
 • Een Oekraïnse lunch is inbegrepen

89

Stop 1. Start van de reis in Kiev, per bus naar Tsjernobyl

Vroeg in de ochtend wandelt u na het ontbijt naar het verzamelpunt aan Maidan Nezalezhnosti ‘het Onafhankelijkheidsplein’. Afhankelijk van uw hotelkeuze is dit 15 minuten tot een half uurtje wandelen.

Upgrade: Vindt u het prettig om bij uw hotel opgehaald te worden? Dat kunt u een upgrade bijboeken.

De registratie begint om 8:00 uur. U kunt zich registreren tot uiterlijk 9:00 uur. Voor vertrek worden uw paspoortgegevens gecontroleerd. Zorg dat u uw paspoort bij u heeft.

Onderweg bekijkt u een uitgebreide Engelstalige documentaire over de ramp. Op weg naar de stad Tsjernobyl ziet u een klein verlaten dorpje Cherevach en het grootste dorp van het Tsjernobyl-gebied, Zalissya. Na ongeveer 2,5 uur rijden komt u aan bij het eerste controlepunt Dytyatky. Vervolgens reist u door naar de kerncentrale van Tsjernobyl. Ook komt u langs een tweede checkpoint waar u uw paspoort moet laten zien. Onderweg maakt u een stop bij de koelbassins. Deze zijn onder andere bekend van de enorme meervallen. Als het weer goed is kunt u het geluk hebben om de grote meervallen te zien.

Vervoer tijdens de reis: Voor het comfort en de veiligheid tijdens de reis wordt er gebruik gemaakt van moderne minibussen als vervoer. Denk hierbij aan de minibus Mercedes Sprinter en de VV Crafter. De chauffeurs zijn goed opgeleid en er wordt veel aandacht gegeven aan de onderhoud van de voertuigen. Alle voertuigen zijn voorzien van airconditioning.

Let op: In het rampgebied is het niet toegestaan om te eten. Daarnaast is het verboden om foto’s te maken van de politie en bewakers. Ook mag u niets aanraken.

Kledingvoorschriften: lange mouwen en lange broek. Vooraf kunt u een geigerteller reserveren.

Is een bezoek aan Tsjernobyl gevaarlijk? U kunt Tsjernobyl veilig bezoeken tijdens de dagtour. Zoals omschreven wordt u tijdens de tour meerdere malen gescreend. Luister goed naar de Engelssprekende gids tijdens de tour. U hoeft zich dan geen zorgen te maken.

Stop 2. De kerncentrales

Vanuit Tsjernobyl reist u door naar verboden zone. U reist langs verschillende kernreactoren. Voor kernreactor 4 is een monument geplaatst. Dit ter herinnering van de ramp. Ook ziet u de sarcofaag die in 2017 over kernreactor 4 is geplaats om de radioactieve stoffen af te schermen. Het lekken van radioactief materiaal wordt hiermee voorkomen voor minimaal 100 jaar. U kunt de nieuwe Sarcofaag op 100 meter afstand bekijken.

Geschiedenis Tsjernobyl is gekozen als locatie voor een energiecentrale omdat het inwonersaantal laag was en de goede bereikbaarheid via de rivier Pripyat. De bouw van de energiecentrale begon in 1970, waarna de eerste reactor werd geopend in 1977. Op 26 april 1986 sloeg het noodlot toe in het stadje Pripyat. Een experiment in kernreactor 4 mislukt waardoor en een explosie volgt. Er komen 31 mensen om het leven. Het heeft meer dan een week geduurd om 135.000 mensen uit het gebied te halen.

Stop 3. Spookstad Pripyat

Pripyat is de stad die het dichtste bij de kerncentrale stond. Dit stadje is het hardste getroffen door de ramp. De sporen van het abrupt afgebroken leven zijn hier duidelijk te zien. Tijdens uw bezoek aan Pripyat bezoekt u het schoolgebouw, het verlaten zwembad, het kinderdagverblijf en het pretpark. Het pretpark Pripyat zou op 1 mei 1986 worden geopend. Vijf dagen na de ramp. Na het bezoek aan Pripyat reist u terug naar Tsjernobyl. Hier komt u terug voor de typische Oekraïnse lunch in de kantine.

Graffiti-tekeningen:In de jaren na de ramp zijn verschillende graffiti-artiesten naar Tsjernobyl gereisd. Herinneringstekeningen werden door de artiesten op de muren gespoten. U zult bij een bezoek aan de gesloten zone schaduwachtige kinderfiguren tegenkomen. Dit zou de geest van de voormalige bewoners moeten voorstellen.

Tsjernobyl Kantine

Kantine Tsjernobyl

De maaltijden worden aangeboden in twee hoofdkantines binnen de gesloten zone. Eén bevindt zich in Hotel Desyatka. De tweede kantine is #19, deze is gelegen in de buurt van de Tsjernobyl centrale. Alle maaltijden zijn afkomstig van buiten de gesloten zone.

Stop 4. Dorpje Opachychi

Vanuit Tsjernobyl reist u naar het dorpje Opachychi. In dit dorpje ontmoet u inwoners die in de Tsjernobyl-zone wonen.

Dag 5. Verlaten van de gesloten zone

Vanuit Opachychi verlaat u de gesloten zone. U komt bij het verlaten opnieuw langs controle-punt Dytyatky. Zo wordt u de laatste keer gecontroleerd op stralingsniveu. Wanneer u na herhaaldelijke scans als ‘clean’ wordt bevonden, kunt u de gesloten zone verlaten.

Let op:In het rampgebied is het niet toegestaan om te eten. Daarnaast is het verboden om foto’s te maken van de politie en bewakers. Ook mag u niets aanraken.

Is een bezoek aan Tsjernobyl gevaarlijk?
U kunt Tsjernobyl veilig bezoeken tijdens de dagtour. Zoals omschreven wordt u tijdens de tour meerdere malen gescreend. Luister goed naar de Engelssprekende gids tijdens de tour. U hoeft zich geen zorgen te maken.

Optioneel: Tweedaagse tour Tsjernobyl

Wilt u extra tijden doorbrengen in de gesloten zone en meer van de omgeving zien? Dan kunt u ook kiezen voor de tweedaagse tour Tsjernobyl.

Gedurende de eerste dag van de tweedaagse tour bezoekt u dezelfde hoogtepunten als die van de dagtour. Wel maakt u dan een overnachting in het Desyatka hotel binnen de gesloten zone. Tijdens de tweede dag van de tour bezoekt u nieuwe locaties. Hierbij kunt u denken aan het treinstation in Semikhody, de spoorbrug net buiten Pripyat en het ziekenhuis. De tweedaagse tour wordt ook begeleid door een professionele gids die u alles kan vertellen over de gesloten zone van Tsjernobyl.

Dagtour Tsjernobyl is inclusief

 • Ervaren Engelssprekende gids
 • Dagtour van 09.00 uur tot 18.00 uur
 • Vervoer gedurende de dagtour
 • Airconditioning in het busje
 • Klein gezelschap (max. 20 reizigers)
 • Documentaire tijdens de reis
 • Toegang tot Tsjernobyl en de gesloten zone
 • Een Oekraïnse lunch is inbegrepen

Upgrades

 • Pickup bij het hotel voorafgaand aan de dagtour € 25 per reiziger

 

Houdt er rekening mee dat de route van deze tour door de gids kan worden gewijzigd naar de meest geschikte route voor die dag. Dit vanwege de weersomstandigheden, het comfort van de groep of onvoorspelbare omstandigheden, die buiten controle liggen.

Suggestie

Tweedaagse Tour Tjsernobyl
vanaf €289 reisduur 2 dagen
Tijdens deze reis verblijft u twee dagen in Tsjernobyl. Het unieke aan deze bouwsteen is dat u blijft overnachten in de gesloten zone van Tsjernobyl. Ontdek de de spookstad Pripyat...

Vertrekdata
Deze reis kun je momenteel niet bij ons boeken. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.