Zijde Route – Verre treinreizen – Rondreizen en bouwstenen

Rondreis Zijde Route

De Zijde Route: treed in de voetsporen van Marco Polo

De Zijde Route rondreis voert langs de eeuwenoude handelsroutes door Centraal Azië. Via oases, kleurrijke bazaars en traditionele karavanserais. De Zijde Route ontstond door de handel van zijde tussen Europa en Azië. De Zijde Route reizen die u bij ons vindt zijn vooral per trein. Soms reist u trajecten per transfer of binnenlandse vlucht. U vindt bij Mevo Reizen een groepsreis onder begeleiding van een professionele Nederlandstalige reisleider. U kunt ook een individuele reis langs de Zijderoute samenstellen. De reis voert in drie weken over zo’n 3000 km door vier verschillende landen van Centraal Azië.

Treinreizen langs de Zijderoute

De Zijde Route per trein is een afwisselende manier van reizen. Elk land lang de route heeft haar eigen spoorwegen. Internationale verbindingen per trein gaan vaak maar enkele keren per week. De treinen in Iran zijn doorgaans vrij nieuw, betrouwbaar en comfortabel. De treinen in Turkmenistan hebben iets nostalgisch. Hierdoor is het comfort van de treinen wat minder. In Oezbekistan reist u deels per sneltrein, praktisch, airco en u overnacht niet in deze trein. De treinen in Kazachstan zijn doorgaans van Russische origine en vergelijkbaar met de treinen in Turkmenistan. 

De Trans-Azië Express, deel van de Zijderoute

De Trans-Azië Express is de treinverbinding vanaf Istanbul naar Teheran per nachttrein. Onderweg gaat uw trein per veerboot over het Vanmeer vanaf Van naar Tatvan. Al enkele jaren is deze verbinding echter niet operationeel. Wél kunt u per trein vanaf Istanbul richting Oost-Turkije. De overstap op een Iraanse trein is daar goed te doen. 

 

Zijderoute Teheran - Almaty
vanaf €3099 reisduur 21 dagen
Deze rondreis Zijderoute voert langs de oude handelsroute door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein en laat de Zijderoute zien op een bijzondere manier. U bekijkt op een...
Zijderoute treinreis
vanaf €1999 reisduur 21 dagen
De Zijderoute is de oude handelsroute dwars door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein. Vanuit de trein beleeft u de Zijderoute reis op een ontspannen manier. U bekijkt...

De Chinese Zijde Route van Almaty naar Beijing

De route voert verder vanaf Kazachstan naar Urumqi, Turfan en Xian. De treinreis van Kazachstan naar Urumqi is per echte Kazachstaanse nachttrein. Voor een deel door de steppe van Kazachstan en langs de hoge besneeuwde bergtoppen van de de Ili Alatau. Vanuit Urumqi reist u afwisselend per nachttrein of supersnelle treinen door het uitgestrekte westen van China.  

 • Meer over de Zijde Route

  De afwisseling van natuur,  woestijnen, bergen, valleien en steppe is indrukwekkend. U beleeft de gastvrijheid van Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan in Centraal Azië. U ervaart de warme cultuur van Iran en de openheid van de bevolking. 

  De Zijderoute reis gaat vanuit Istanbul of de Kaukasus, via Ankara, Teheran, Mashad, Ashgabat, Khiva, Bukhara en Samerkant naar Almaty. Heeft u nog meer reistijd? U kunt de reis voortzetten door China richting Beijing. 

 • Visum voor de Zijde Route

  Voor de landen van de Zijderoute heeft u een paspoort nodig. Uw paspoort dient minstens zes maanden na het einde van de Zijde Route reis geldig te zijn. Er moeten tenminste drie lege pagina’s naast elkaar in het paspoort zitten. Voor Oezbekistan en Iran is het noodzakelijk om een visum aan te vragen. Voor Turkmenistan ontvangt u een ‘uitnodigingsbrief’ van Mevo Reizen. Met deze ‘uitnodigingsbrief’  kunt u uw visum voor Turkmenistan aanvragen. Kirgizië en Kazachstan zijn visumvrij. U kunt als Belgische of Nederlandse reiziger met een geldig paspoort op reis. Voor meer informatie over de verschillende visa verwijzen wij u daar naar onze visumpagina.

 • De beste reistijd voor de Zijde Route

  Ons algemene advies is het voorjaar of het najaar. De Zijde Route gaat door verschillende landen. De eerste stap is nagaan of u richting de warmste delen reis of de bergachtige gebieden.

  De beste reistijd voor Turkmenistan en Oezbekistan: voorjaar en najaar

  Turkmenistan en Oezbekistan kennen een landklimaat. De landen zijn voor een groot deel woestijngebied. De beste reistijd zijn het voorjaar (maart, april, mei) en het najaar (september en oktober). Beide landen kennen vrij extreme winters en warme zomers. De zomer in Turkmenistan en Oezbekistan is met 35 graden gemiddeld in juli er warm.

  De beste reistijd voor Kirgizië & Kazachse bergen: voorjaar, zomer en najaar

  Heeft uw reis meer de nadruk op Kirgizië? Het land is bergachtig. De hoofdstad Bisjkek en het Issyk kul meer zijn in de zomers (juli en augustus) warm. Trekt u de bergen van Kirgizië in? Dan geldt de periode van mei tot en met september als beste reistijd. Van oktober tot en met april zijn de meeste toeristische faciliteiten in de bergen, zoals rond het bergmeer Son Kul gesloten.