Zijde Route – Verre treinreizen – Rondreizen en bouwstenen

Rondreis Zijde Route

Zijderoute: in de voetsporen van Marco Polo

De Zijde Route rondreis voert langs de eeuwenoude handelsroutes door Centraal Azië. Via oases, kleurrijke bazaars en traditionele karavanserais. De Zijde Route ontstond door de handel van zijde tussen Europa en Azië. De Zijde Route reizen die u bij ons vindt zijn vooral per trein. Soms reist u trajecten per transfer of binnenlandse vlucht. U vindt bij Mevo Reizen een groepsreis onder begeleiding van een professionele Nederlandstalige reisleider. U kunt ook een individuele reis langs de Zijderoute samenstellen. De reis voert in drie weken over zo’n 3000 km door vier verschillende landen van Centraal Azië.

Treinreizen langs de Zijderoute

De Zijde Route per trein is een afwisselende manier van reizen. Elk land lang de route heeft haar eigen spoorwegen. Internationale verbindingen per trein gaan vaak maar enkele keren per week. De treinen in Iran zijn doorgaans vrij nieuw, betrouwbaar en comfortabel. De treinen in Turkmenistan hebben iets nostalgisch. Hierdoor is het comfort van de treinen wat minder. In Oezbekistan reist u deels per sneltrein, praktisch, airco en u overnacht niet in deze trein. De treinen in Kazachstan zijn doorgaans van Russische origine en vergelijkbaar met de treinen in Turkmenistan. 

Zijderoute Teheran - Almaty
vanaf €3099 reisduur 21 dagen
Deze rondreis Zijderoute voert langs de oude handelsroute door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein en laat de Zijderoute zien op een bijzondere manier. U bekijkt op een...
Zijderoute treinreis
vanaf €1999 reisduur 21 dagen
De Zijderoute is de oude handelsroute dwars door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein. Vanuit de trein beleeft u de Zijderoute reis op een ontspannen manier. U bekijkt...

Registan Express: de Luxe Zijderoute

De Registan Zijderoute reis maakt de treinreis door Centraal Azië tot uitstekende combinatie van luxe en avontuur. U overnacht afwisselend in goede vier- of vijf-sterren hotels of u overnacht in de trein in uw eigen couchette. Alle maaltijden gedurende de gehele reis zijn inbegrepen. De trein heeft douches en de luxere couchettes beschikken over een privé badkamer. Tijdens de treinreis hoeft u over te stappen, de Registan Express blijft gedurende de hele reis dezelfde trein. Alle transfers en excursies zijn inbegrepen en ook aan bagagedragers is gedacht. 

Registan Express luxe Zijderoute
vanaf €3699 reisduur 15 dagen
De luxe Registan Express reist langs de legendarische Zijderoute. Van Turkmenistan brengt de reis u door Oezbekistan naar Kazachstan. Tijdens de reis maakt u kennis met de vele culturen langs...

De Chinese Zijde Route van Almaty naar Beijing

De route voert verder vanaf Kazachstan naar Urumqi, Turfan en Xian. De treinreis van Kazachstan naar Urumqi is per echte Kazachstaanse nachttrein. Voor een deel door de steppe van Kazachstan en langs de hoge besneeuwde bergtoppen van de de Ili Alatau. Vanuit Urumqi reist u afwisselend per nachttrein of supersnelle treinen door het uitgestrekte westen van China.  

De Trans-Azië Express, deel van de Zijderoute

De Trans-Azië Express is de treinverbinding vanaf Istanbul naar Teheran per nachttrein. Onderweg gaat uw trein per veerboot over het Vanmeer vanaf Van naar Tatvan. Al enkele jaren is deze verbinding echter niet operationeel. Wél kunt u per trein vanaf Istanbul richting Oost-Turkije. De overstap op een Iraanse trein is daar goed te doen. 

 • Meer over de Zijde Route

  De afwisseling van natuur,  woestijnen, bergen, valleien en steppe is indrukwekkend. U beleeft de gastvrijheid van Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan in Centraal Azië. U ervaart de warme cultuur van Iran en de openheid van de bevolking. 

  De Zijderoute reis gaat vanuit Istanbul of de Kaukasus, via Ankara, Teheran, Mashad, Ashgabat, Khiva, Bukhara en Samerkant naar Almaty. Heeft u nog meer reistijd? U kunt de reis voortzetten door China richting Beijing. 

 • Visum voor de Zijde Route

  Voor de landen van de Zijderoute heeft u een paspoort nodig. Uw paspoort dient minstens zes maanden na het einde van de Zijde Route reis geldig te zijn. Er moeten tenminste drie lege pagina’s naast elkaar in het paspoort zitten. Voor Oezbekistan en Iran is het noodzakelijk om een visum aan te vragen. Voor Turkmenistan ontvangt u een ‘uitnodigingsbrief’ van Mevo Reizen. Met deze ‘uitnodigingsbrief’  kunt u uw visum voor Turkmenistan aanvragen. Kirgizië en Kazachstan zijn visumvrij. U kunt als Belgische of Nederlandse reiziger met een geldig paspoort op reis. Voor meer informatie over de verschillende visa verwijzen wij u daar naar onze visumpagina.

 • De beste reistijd voor de Zijde Route

  Ons algemene advies is het voorjaar of het najaar. De Zijde Route gaat door verschillende landen. De eerste stap is nagaan of u richting de warmste delen reis of de bergachtige gebieden.

  De beste reistijd voor Turkmenistan en Oezbekistan: voorjaar en najaar

  Turkmenistan en Oezbekistan kennen een landklimaat. De landen zijn voor een groot deel woestijngebied. De beste reistijd zijn het voorjaar (maart, april, mei) en het najaar (september en oktober). Beide landen kennen vrij extreme winters en warme zomers. De zomer in Turkmenistan en Oezbekistan is met 35 graden gemiddeld in juli er warm.

  De beste reistijd voor Kirgizië & Kazachse bergen: voorjaar, zomer en najaar

  Heeft uw reis meer de nadruk op Kirgizië? Het land is bergachtig. De hoofdstad Bisjkek en het Issyk kul meer zijn in de zomers (juli en augustus) warm. Trekt u de bergen van Kirgizië in? Dan geldt de periode van mei tot en met september als beste reistijd. Van oktober tot en met april zijn de meeste toeristische faciliteiten in de bergen, zoals rond het bergmeer Son Kul gesloten.

 • Wat is de beste reistijd voor de Zijderoute?

  In het algemeen is ons advies om te reizen in het voorjaar of het najaar. De Zijderoute gaat door verschillende landen, zonder uitzondering landen met een landklimaat. Dat betekend dat de zomers warm zijn en de winters koud. Ons advies is om uw reis in het voorjaar of najaar te plannen waarbij u de bergachtige gebieden in Kirgizië en Kazachstan in het late voorjaar of het vroege najaar bezoekt.

  Bestaat er een luxe Zijderoute Express?

  De luxe Zijderoute Express is ‘de Registan Express. De Registan Express maakt de treinreis door Centraal Azië tot uitstekende combinatie van luxe en avontuur. U overnacht afwisselend in goede vier- of vijf-sterren hotels of u overnacht in de trein in uw eigen couchette. Alle maaltijden gedurende de gehele reis zijn inbegrepen. De trein heeft douches en de luxere couchettes beschikken over een privé badkamer. Tijdens de treinreis hoeft u over te stappen, de Registan Express blijft gedurende de hele reis dezelfde trein. Alle transfers en excursies zijn inbegrepen en ook aan bagagedragers is gedacht.

  Wat zijn de paspoorteisen voor de Zijderoute?

  Voor Oezbekistan en Iran is het noodzakelijk om een visum aan te vragen. Voor Turkmenistan ontvangt u een ‘uitnodigingsbrief’ van Mevo Reizen. Met deze ‘uitnodigingsbrief’ kunt u uw visum voor Turkmenistan aanvragen. Kirgizië en Kazachstan zijn visumvrij. U kunt als Belgische of Nederlandse reiziger met een geldig paspoort op reis. Voor meer informatie over de verschillende visa verwijzen wij u daar naar onze visumpagina.

  Wat zijn de visumeisen voor de Zijderoute?

  Voor de landen van de Zijderoute heeft u een paspoort nodig. Uw paspoort dient minstens zes maanden na het einde van de Zijde Route reis geldig te zijn. Er moeten tenminste drie lege pagina’s naast elkaar in het paspoort zitten.

  Wat is handig om mee te nemen tijdens de Zijderoute treinreis?

  Via de meeneemlijst kunt u zelf de lijst doorlopen en aanvinken wat u handig vindt. In de trein kunt u meestal kokend water tappen. Noedels, soep, oploskoffie en theezakjes zijn handig om mee te nemen. Thee is doorgaans ook verkrijgbaar in de trein bij het treinpersoneel. Pinda’s, nootjes, biscuit en chocolade komen ook altijd van pas. Een pakje stroopwafels of iets anders lekker en is handig contact te leggen met medereizigers. Natuurlijk is ook onderweg op de perrons en in de restauratie van alles verkrijgbaar. Soms is echter de voorraad beperkt, of het assortiment klein. Niet alle treinen hebben een restauratiewagon, vaak is er dan railcatering aan boord. Voor in de hotels en de trein is een universele gootsteenstop soms handig, zodat u wat kleding kunt wassen.

  Klik hier om een meeneemlijst in te vullen.

  Zijn de Zijderoute treinreizen veilig?

  In de landen op de route is het veilig om te reizen. Vooral over Iran krijgen wij geregeld vragen, de bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij. Er zijn weinig bestemmingen waar u zo open ontvangen wordt als in Iran. Als u twijfelt, Iran is immers vaak in het nieuws – dan raden we u aan de reis in de hoofdstad van Turkmenistan, Ashgabat te starten. Verder raden we u aan om tijdens de hele (trein)reis goed op uw waardevolle spullen te letten. Laat deze niet onbeheerd achter in uw treincoupé of accommodatie.

  Welke koffer is handig tijdens de Zijderoute treinreis?

  Het beste advies is weinig bagage mee te nemen en om te reizen met een rugzak of met ‘zachte’ koffers, dus niet met koffers met een harde buitenkant. In de treincoupés zijn de bergruimtes voor de koffers en rugzakken beperkt en ‘zachte’ koffers zijn makkelijker in deze ruimtes te wringen.
   

Download de gratis ‘startgids’ Zijderoute Express