Sarcofaag Tsjernobyl

Sarcofaag Tsjernobyl


De nieuwe Sarcofaag Tsjernobyl

Nadat de grootste kernramp in de geschiedenis in 1986 plaatsvond, brandde een deel van de kerncentrale af. Na de ramp is er een betonnen laag om de reactor heen gebouwd. Het deel dat is overgebleven bevat nog steeds radioactief materiaal. Na een lange tijd zijn er scheuren en barsten in de betonnen laag ontstaan. In 2010 is de bouw van de nieuwe Sarcofaag Tsjernobyl begonnen. De bouw van de nieuwe Sarcofaag Tsjernobyl heeft in totaal zes jaar geduurd. De nieuwe Sarcofaag is 110 meter hoog, 260 meter lang, 165 meter breed en weegt 35 miljoen kilo. In 2016 is de nieuwe Sarcofaag Tsjernobyl over de kernreactor en oude betonnen laag heen geschoven. Daarmee is het ook het grootste bewegende object op land ooit gebouwd. Het bouwwerk is gemaakt van staal en beton en heet ‘New Safe Confinement’. Het lekken van radioactief materiaal wordt hiermee voorkomen voor minimaal 100 jaar. 


Bezoek Tsjernobyl en nieuwe sarcofaag

De kerncentrale en de nieuwe sarcofaag Tsjernobyl ligt op ongeveer 110 kilometer van Kyiv. Tijdens uw bezoek aan Tsjernobyl bezoekt u de verboden zone. Deze 30 kilometer zone rondom de centrale is sinds de ramp verlaten. In dit gebied wordt nog altijd straling gemeten. Gedurende uw bezoek komt u meer te weten over het gebied en de kerncentrale. Daarnaast komt u langs kerncentrale vier met de nieuwe Sarcofaag. U kunt de nieuwe Sarcofaag op 100 meter afstand bekijken. Hier vindt u ook een monument ter nagedachtenis van de ramp.


Overnachten Tsjernobyl

Een bezoek aan Tsjernobyl en de nieuwe sarcofaag is altijd onder leiding van een lokale gids. Tijdens deze excursie ontvang u een geigerteller. Wanneer u in de buurt komt van te veel straling gaat hij af. Verder is het niet gevaarlijk om de verboden zone te bezoeken. Wanneer u meer tijd heeft om Tsjernobyl te bezoeken kunt u een overnachting maken in het Tsjernobyl hotel. Dit hotel bevind zich net buiten de verboden zone.

Kiev en Tsjernobyl
vanaf €499 reisduur 4 dagen
Tsjernobyl was een doorsnee stadje in Oekraïne. Gelegen in een glooiend en bosrijk gebied in het noorden van Oekraïne. Tot op 26 april 1986 de reactor 4 van de kerncentrale...


Video Tsjernobyl