Zijderoute – Verre treinreizen en bouwstenen


Zijderoute: in de voetsporen van Marco Polo

De Zijderoute rondreis voert langs de eeuwenoude handelsroutes door Centraal-Azië. Via kleurrijke bazaars, groene oases en traditionele karavanserais reist u langs de hoogtepunten van Centraal-Azië. Bekijk de Zijderoute kaart en ontdek de routes.

De Zijderoute ontstond vér voor het gebruik van de scheepvaart voor handel, door de handel over land tussen het Verre Oosten en Europa. Omdat de reizen die u bij ons vindt vooral per trein zijn combineert u avontuur met comfort. Soms reist u trajecten per 4×4 of transfer. Binnenlandse vluchten proberen wij zoveel mogelijk te vermijden omdat dit beter is voor het milieu. Daarnaast is reizen over land per trein interessanter. U kunt kiezen voor een groepsreis Zijderoute onder begeleiding van professionele Nederlandstalige reisleiding. U kunt ook een maatwerk reis met bouwstenen samenstellen met ons. Een uitgangspunt is een reis die in drie weken voert door landen als Oezbekistan, Kazachstan, Turkmenistan, Kirgizië en Iran.

STARTGIDS ZIJDEROUTE

Zijderoute rondreis
 • Gratis startgids
 • Visa info
 • Reisvoorbereiding
 • Info over verschillende routes
 • Beste reistijd
 • En nog veel meer..
 • LUXE ZIJDEROUTE

  Luxe Zijderoute
 • Vluchten met Turkish Airlines
 • Overnachtingen in een 3 of 4-sterren hotels
 • Gegarandeerd Engelstalige reisbegeleiding
 • Een goed uitgedacht reisschema
 • Alle transfers tijdens de reis
 • Compleet excursiepakket
 • MAATWERK REISPLAN

  Turkmenistan Zijderoute Mevo-Reizen
  Mét of zonder vluchten
 • Treintickets 2e klasse of 1e klasse
 • Reserveringen treintickets
 • Reisplan op maat
 • Zelf bouwstenen kiezen

 • Zijderoute, beste reistijd en afwisselende reis

  De afwisseling van natuur, woestijnen, bergen en valleien en steppe is indrukwekkend. Maar bovenal zal de eeuwenoude cultuur én vriendelijke lokale bevolking deze reis onvergetelijk maken. Daarnaast kunt u genieten van de traditionele gerechten tijdens de reis. Vanwege de bewogen en onbekende geschiedenis wordt deze reis gemaakt tot een reis door een nieuw geschiedenisboek. Het is raadzaam u goed voor te bereiden op een Zijderoute reis. Lees alles over de beste reistijd en reisboeken voor de Zijderoute.

  De Zijderoute reis route voert van Istanbul of de Kaukasus. U reist via Ankara naar Teheran, Mashad, Ashgabat, Khiva, Bukhara en Samarkand naar Almaty. Heeft u meer reistijd? U kunt de reis voortzetten door China richting Beijing.

  Zijderoute kaart

  U kunt uw reis starten in Istanbul en via de ‘Trans Azië Express’ naar Teheran reizen. Vanaf Teheran reist u per trein dwars door Centraal Azië. Door het fascinerende Turkmenistan en het kleurrijke Oezbekistan. Kiest u voor de bouwsteen Kirgizië? Dan reist u van de woestijn in enkele dagen het hooggebergte in. De Zijderoute kaart van Istanbul tot en met Almaty of zélfs tot en met Beijing vindt u hieronder.


  Treinreizen langs de Zijderoute

  De Zijderoute bereizen per trein is een afwisselende manier van reizen. Elk land langs de route heeft haar eigen spoorwegen. De internationale treinverbindingen gaan doorgaans maar enkele keren per week. Mede daardoor maken wij altijd een reisplan op maat. De treinen in Iran zijn vrij nieuw, betrouwbaar en comfortabel. Treinen in Turkmenistan zijn vrij nieuw en altijd voorzien van airco. Reizen per trein in Turkmenistan is een leuk avontuur omdat maar weinig buitenlanders per trein door het land reizen. Ervaar de treinreis langs de Zijderoute met kinderen.

  Dit maakt treinreizen door Turkmenistan tot een bijzondere ervaring. In Oezbekistan kunt u kiezen voor de hogesnelheidstrein. De naam van deze trein is de Afrosiyob, een comfortabele sneltrein. Hierdoor is reizen per trein door Oezbekistan snel en altijd gedurende de dag. De sneltreinen hebben airco, prettige stoelen en reizen niet ’s nachts. De treinen in Kazachstan zijn met regelmaat van Russische origine. De treinen zijn voorzien van een traditionele samowar, een heetwaterkoker.

  Khiva - Zijderoute
  vanaf €1999 reisduur 14, 21 dagen
  De Zijderoute is de oude handelsroute dwars door Centraal-Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein. Vanuit de trein beleeft u de Zijderoute reis op een ontspannen manier. U bekijkt vanuit...


  Zijderoute Bouwstenen

  De Zijderoute Express treinreis kunt u zelf samenstellen door middel van bouwstenen. De basisreis voert van Ashgabat is Turkmenistan naar Almaty in Kazachstan. U bent dan 14 dagen onderweg. Heeft u meer tijd? U kunt dan kiezen om de bouwsteen Iran óf de bouwsteen Kirgizië toe te voegen. Uw reist dan in 21 dagen van Teheran naar Almaty óf van Ashgabat via Kirgizië naar Almaty. Heeft u meer dan drie weken de tijd? U kunt ook voor beide bouwstenen kiezen of zélfs vanaf Istanbul starten.

  Zijderoute Express bouwstenen


  Registan Express: de Luxe Zijderoute

  De Registan Express voert langs de historische Zijderoute. Deze luxe treinreis vormt een uitstekende combinatie van luxe en avontuur. U overnacht afwisselend in de luxe trein of in goede vier- of vijfsterrenhotels. Daarnaast heeft u de keuze in de trein in een privé coupé te reizen. De meest luxe couchettes beschikken onder andere over een eigen douche en toilet. Daarnaast zijn alle maaltijden gedurende de gehele reis inbegrepen. Omdat de Registan Express de gehele reis dezelfde trein blijft hoeft u tijdens deze luxe treinreis niet over te stappen. Alle transfers en excursies zijn inbegrepen. Een cultureel avondprogramma is inbegrepen. Zelfs aan bagagedragers is gedacht.

  Luxe Registan Express
  vanaf €3699 reisduur 15 dagen
  De luxe Registan Express voert langs de legendarische Zijderoute. brengt u langs de bekende Zijderoute in Centraal-Azië. Gedurende de reis komt u alles te weten over de diverse culturen en...
  De luxe Registan Express
  vanaf €3699 reisduur 15 dagen
  De luxe Registan Express voert langs de legendarische Zijderoute. Tijdens de reis maakt u kennis met de de culturen langs de Zijderoute, eeuwenlang de belangrijkste verbinding voor handel tussen oost...


  De Chinese Zijderoute van Almaty naar Beijing

  U kunt ervoor kiezen om de Chinese route van Almaty naar Beijing te reizen. De route voert dan verder vanaf Kazachstan naar Urumqi, Turfan en Xian. De treinreis van Kazachstan naar Urumqi is per echte Kazachstaanse nachttrein. Voor een deel verloopt de reis door de uitgestrekte steppe van Kazachstan. Ook reist u langs de hoge besneeuwde bergtoppen van de Ili Alatau. Vanuit Urumqi reist u afwisselend per nachttrein of supersnelle treinen. De trein reist dan door het uitgestrekte westen van China.


  De Trans-Azië Express, het Turkse deel van de Zijdroute

  De Trans-Azië Express is de treinverbinding vanaf Istanbul naar Teheran per nachttrein. De reis is een boeiende toevoeging, onder andere omdat de reis per trein een stuk per veerboot over het Vanmeer gaat. Over het meer naar Tatvan in het Oosten van Turkije gaat de trein op de veerboot. Dit eerste deel van de Zijderoute voert verder naar de grens met Iran. Vervolgens maakt u een overstap op een Iraanse trein. Daarna reist u per nachttrein naar Tabriz en Teheran.

  Download de gratis ‘startgids’ Zijderoute

  Sfeerimpressie Zijderoute Express

  • Voor de landen van de Zijderoute heeft u een paspoort nodig. Uw paspoort dient minstens zes maanden na het einde van de Zijde Route reis geldig te zijn. Er moeten tenminste drie lege pagina’s naast elkaar in het paspoort zitten. Voor Oezbekistan en Iran is het noodzakelijk om een visum aan te vragen. Voor Turkmenistan ontvangt u een ‘uitnodigingsbrief’ van Mevo Reizen. Met deze ‘uitnodigingsbrief’ kunt u uw visum voor Turkmenistan aanvragen. Kirgizië en Kazachstan zijn visumvrij. U kunt als Belgische of Nederlandse reiziger met een geldig paspoort op reis. Voor meer informatie over de verschillende visa verwijzen wij u daar naar onze visumpagina.

  • Ons algemene advies voor een reis per Zijderoute is reizen gedurende het voorjaar of het najaar. De Zijderoute gaat door verschillende landen. De eerste stap is nagaan of u richting de warmste delen of de bergachtige gebieden reist.

   De beste reistijd voor Turkmenistan en Oezbekistan: voorjaar en najaar

   Turkmenistan en Oezbekistan kennen een landklimaat. De landen zijn voor een groot deel woestijngebied. De beste reistijd is het voorjaar (maart, april, mei). Daarnaast is reizen in het najaar (september en oktober) aan te raden. Beide landen kennen vrij extreme winters en warme zomers. Tijdens de zomer in Turkmenistan en Oezbekistan is het in de maand juli met 35 graden gemiddeld warm.

   De beste reistijd voor Kirgizië & Kazachse bergen: voorjaar, zomer en najaar

   Heeft uw reis per Zijderoute meer de nadruk op Kirgizië? Het land heeft een bergachtig landschap. De hoofdstad Bisjkek en het Issyk Kul meer zijn in de zomers (juli en augustus) warm. Trekt u de bergen van Kirgizië in? Dan geldt de periode van mei tot en met september als beste reistijd. Van oktober tot en met april zijn de meeste toeristische faciliteiten in de bergen, zoals rond het bergmeer Son Kul, gesloten.

  • U staat op het punt een lange treinreis te maken. Een goede voorbereiding is natuurlijk erg belangrijk. Via mevoreizen.nl/meeneemlijst helpen wij u graag op weg met handige tips om mee te nemen tijdens deze treinreis. U kunt de meeneemlijst op uw eigen manier doorlopen en aanvinken wat u handig vindt om mee te nemen. Wij adviseren u om voor vertrek in Nederland een goede voorbereiding te treffen omtrent eten en drinken. Uiteraard is er ook van alles verkrijgbaar onderweg, op de treinperrons of in de restauratiewagen. Wel kan de voorraad beperkt zijn of het assortiment klein.

   Heeft u zin in wat voorpret en houdt u van koken? Met dit Oezbeekse Plov recept bent u al even op reis naar Centraal-Azië.

  • Voor Oezbekistan en Iran is het noodzakelijk om een visum aan te vragen. Voor Turkmenistan ontvangt u een ‘uitnodigingsbrief’ van Mevo Reizen. Met deze ‘uitnodigingsbrief’ kunt u uw visum voor Turkmenistan aanvragen. Kirgizië en Kazachstan zijn visumvrij. U kunt als Belgische of Nederlandse reiziger met een geldig paspoort op reis. Voor meer informatie over de verschillende visa verwijzen wij u graag naar onze visumpagina.

  • In de landen op de route is het veilig om te reizen. Vooral over Iran krijgen wij geregeld vragen. De bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij. Er zijn weinig bestemmingen waar u zo open ontvangen wordt als in Iran. Als u twijfelt, Iran is immers vaak in het nieuws, dan raden wij u aan de reis in de hoofdstad van Turkmenistan, Ashgabat te starten. Ook raden we u aan om tijdens de hele (trein)reis goed op uw waardevolle spullen te letten. Laat deze niet onbeheerd achter in uw treincoupé of accommodatie.

  • Het beste advies is weinig bagage mee te nemen. Wij raden dan ook aan om te reizen met een rugzak of met ‘zachte’ koffers. Dus niet met koffers met een harde buitenkant. In de treincoupés zijn de bergruimtes voor de koffers en rugzakken beperkt. ‘Zachte’ koffers zijn makkelijker in deze ruimtes te wringen. In de handige ‘startgids Zijderoute’ worden onder andere de afmetingen van de bagageruimte in de trein genoemd.

  • Zou u de Zijderoute treinreis graag met uw kinderen willen delen? Kies er dan voor om samen met het hele gezin de route af te leggen. De steden langs de Zijderoute bieden ook genoeg mogelijkheden voor het hele gezin. Wij nemen u graag mee in de verschillende excursies, tips en mogelijkheden voor een reis per Zijderoute met kinderen.

  • Mevo Reizen is aangesloten bij de SGR, de stichting garantiefonds reisgelden. De SGR staat garant voor uw vooruitbetaalde reisgeld bij financiële problemen of een faillissement tijdens een reis per Zijderoute Express. Daarnaast zorgt de SGR voor bijvoorbeeld uw verblijf tijdens uw reis of de terugreis in dit soort situaties. Ook is Mevo Reizen aangesloten bij de VvKR, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties. De VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Ook is Mevo Reizen aangesloten bij Stichting Calamiteitenfonds. Binnen de grenzen van de garantieregeling van het Calamiteitenfonds valt een reis per Zijderoute Express onder de garantie van het Calamiteitenfonds.