Zijderoute – Verre treinreizen en bouwstenen


Zijderoute: in de voetsporen van Marco Polo

De Zijderoute rondreis voert langs de eeuwenoude handelsroutes door Centraal Azië. Via oases, kleurrijke bazaars en traditionele karavanserais. De Zijderoute ontstond door de handel van zijde tussen Europa en Azië. Omdat de reizen die u bij ons vindt vooral per trein zijn combineert u avontuur met comfort. Soms reist u trajecten per transfer of binnenlandse vlucht. U vindt bij Mevo Reizen onder andere een groepsreis onder begeleiding van een professionele Nederlandstalige reisleider. U kunt ook een individuele reis langs de Zijderoute samenstellen. De reis voert in drie weken over zo’n 3000 km door vier verschillende landen van Centraal Azië.

De afwisseling van natuur,  woestijnen, bergen, valleien en steppe is indrukwekkend. Het klimaat kan erg verschillen tijdens uw reis door de verschillende landen. Het is dan ook goed om u voor te bereiden op de beste reistijd voor een reis per Zijderoute. U beleeft de gastvrijheid van Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan in Centraal Azië. Bovendien ervaart u, door te reizen per trein de gastvrije cultuur en de openheid van de bevolking.

De Zijderoute reis gaat vanuit Istanbul of de Kaukasus, via Ankara, Teheran, Mashad, Ashgabat, Khiva, Bukhara en Samarkand naar Almaty. Wanneer u meer reistijd heeft kunt de reis voortzetten door China richting Beijing. 


Zijderoute Teheran - Almaty
vanaf €3099 reisduur 21 dagen
Deze rondreis Zijderoute voert langs de oude handelsroute door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein en laat de Zijderoute zien op een bijzondere manier. U bekijkt op een...
Zijderoute treinreis
vanaf €1999 reisduur 21 dagen
De Zijderoute is de oude handelsroute dwars door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein. Vanuit de trein beleeft u de Zijderoute reis op een ontspannen manier. U bekijkt...


Treinreizen langs de Zijderoute

De Zijderoute bereizen per trein is een afwisselende manier van reizen. Elk land langs de route heeft haar eigen spoorwegen. Internationale verbindingen per trein gaan vaak maar enkele keren per week. Mede daarom maken wij altijd een reisplan op maat. De treinen in Iran zijn doorgaans vrij nieuw, betrouwbaar en comfortabel. De treinen in Turkmenistan zijn daarnaast veelal recent vernieuwd en voorzien van airconditioning. Weinig buitenlanders reizen per trein door Turkmenistan. Dit maakt treinreizen en de nachttreinen in Turkmenistan tot een bijzondere ervaring. In Oezbekistan reist u deels per Afrosiyob, een comfortabele sneltrein. Hierdoor is reizen per trein in Oezbekistan snel en comfortabel. De sneltreinen hebben airco en u overnacht niet in deze trein. De treinen in Kazachstan zijn doorgaans van Russische origine en voorzien van een traditionele samowar. 

Wij adviseren om u voorafgaand en tijdens de reis goed in te lezen in de cultuur en geschiedenis van de landen langs de Zijderoute. Wij raden de volgende reisboeken over de Zijderoute aan om een goed beeld te krijgen van de treinreis.Registan Express: de Luxe Zijderoute

De Registan Express maakt de treinreis door Centraal Azië tot uitstekende combinatie van luxe en avontuur. U overnacht afwisselend in goede vier- of vijf-sterren hotels. Daarnaast overnacht u in de trein in uw eigen couchette. Alle maaltijden gedurende de gehele reis zijn inbegrepen. De trein heeft douches en de luxere couchettes beschikken over een privé badkamer. Tijdens de treinreis hoeft u niet over te stappen. De Registan Express blijft gedurende de hele reis dezelfde trein. Alle transfers en excursies zijn inbegrepen. Ook is er aan bagagedragers gedacht.

Luxe Zijderoute treinreis door Centraal Azie
vanaf €3699 reisduur 15 dagen
De luxe Registan Express reist langs de legendarische Zijderoute. Van Turkmenistan brengt de reis u door Oezbekistan naar Kazachstan. Tijdens de reis maakt u kennis met de vele culturen langs...


De Chinese Zijderoute van Almaty naar Beijing

U kunt ervoor kiezen om de Chinese route van Almaty naar Beijing te reizen. De route voert dan verder vanaf Kazachstan naar Urumqi, Turfan en Xian. De treinreis van Kazachstan naar Urumqi is per echte Kazachstaanse nachttrein. Voor een deel door de steppe van Kazachstan. Ook reist u langs de hoge besneeuwde bergtoppen van de de Ili Alatau. Vanuit Urumqi reist u afwisselend per nachttrein of supersnelle treinen. De trein reist dan door het uitgestrekte westen van China.  


De Trans-Azië Express, deel van de Zijderoute

De Trans-Azië Express is de treinverbinding vanaf Istanbul naar Teheran per nachttrein. Gedurende de reis gaat uw trein onderweg per veerboot over het Vanmeer vanaf Van naar Tatvan. Al enkele jaren is deze verbinding echter niet operationeel. Wél kunt u per trein vanaf Istanbul richting Oost-Turkije. Daarna maakt u de overstap op een Iraanse trein. Vervolgens reist u per nachttrein door naar Tabriz of Teheran. 


Download de gratis ‘startgids Zijderoute’

Sfeerimpressie Zijderoute

 • Voor de landen van de Zijderoute heeft u een paspoort nodig. Uw paspoort dient minstens zes maanden na het einde van de Zijde Route reis geldig te zijn. Er moeten tenminste drie lege pagina’s naast elkaar in het paspoort zitten. Voor Oezbekistan en Iran is het noodzakelijk om een visum aan te vragen. Voor Turkmenistan ontvangt u een ‘uitnodigingsbrief’ van Mevo Reizen. Met deze ‘uitnodigingsbrief’  kunt u uw visum voor Turkmenistan aanvragen. Kirgizië en Kazachstan zijn visumvrij. U kunt als Belgische of Nederlandse reiziger met een geldig paspoort op reis. Voor meer informatie over de verschillende visa verwijzen wij u daar naar onze visumpagina.

 • Ons algemene advies voor een reis per Zijderoute is gedurende het voorjaar of het najaar. De Zijde Route gaat door verschillende landen. De eerste stap is nagaan of u richting de warmste delen of de bergachtige gebieden reist.

  De beste reistijd voor Turkmenistan en Oezbekistan: voorjaar en najaar

  Turkmenistan en Oezbekistan kennen een landklimaat. De landen zijn voor een groot deel woestijngebied. De beste reistijd is het voorjaar (maart, april, mei). Daarnaast in het najaar (september en oktober). Beide landen kennen vrij extreme winters en warme zomers. Tijdens de zomer in Turkmenistan en Oezbekistan is het in de maand juli met 35 graden gemiddeld warm.

  De beste reistijd voor Kirgizië & Kazachse bergen: voorjaar, zomer en najaar

  Heeft uw reis per Zijderoute meer de nadruk op Kirgizië? Het land heeft een bergachtig landschap. De hoofdstad Bisjkek en het Issyk Kul meer zijn in de zomers (juli en augustus) warm. Trekt u de bergen van Kirgizië in? Dan geldt de periode van mei tot en met september als beste reistijd. Van oktober tot en met april zijn de meeste toeristische faciliteiten in de bergen, zoals rond het bergmeer Son Kul, gesloten.

 • Voor Oezbekistan en Iran is het noodzakelijk om een visum aan te vragen. Voor Turkmenistan ontvangt u een ‘uitnodigingsbrief’ van Mevo Reizen. Met deze ‘uitnodigingsbrief’ kunt u uw visum voor Turkmenistan aanvragen. Kirgizië en Kazachstan zijn visumvrij. U kunt als Belgische of Nederlandse reiziger met een geldig paspoort op reis. Voor meer informatie over de verschillende visa verwijzen wij u daar naar onze visumpagina.

 • U staat op het punt een lange treinreis te maken. Een goede voorbereiding natuurlijk erg belangrijk. Via mevoreizen.nl/meeneemlijst helpen wij u graag op weg met handige tips om mee te nemen tijdens deze treinreis. U kunt de meeneemlijst op uw eigen manier doorlopen en aanvinken wat u handig vindt om mee te nemen. Wij adviseren u om voor vertrek in Nederland een goede voorbereiding te treffen omtrent eten en drinken. Uiteraard is er ook van alles verkrijgbaar onderweg, op de treinperrons of in de restauratiewagen. Wel kan de voorraad beperkt zijn of het assortiment is klein.

  Heeft u zin in wat voorpret en houdt u van koken? Met dit Oezbeekse Plov recept heeft bent u al even op reis naar Centraal Azië. 

 • In de landen op de route is het veilig om te reizen. Vooral over Iran krijgen wij geregeld vragen. De bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij. Er zijn weinig bestemmingen waar u zo open ontvangen wordt als in Iran. Als u twijfelt, Iran is immers vaak in het nieuws, dan raden wij u aan de reis in de hoofdstad van Turkmenistan, Ashgabat te starten. Ook raden we u aan om tijdens de hele (trein)reis goed op uw waardevolle spullen te letten. Laat deze niet onbeheerd achter in uw treincoupé of accommodatie.

 • Het beste advies is weinig bagage mee te nemen. Wij raden dan ook aan om te reizen met een rugzak of met ‘zachte’ koffers. Dus niet met koffers met een harde buitenkant. In de treincoupés zijn de bergruimtes voor de koffers en rugzakken beperkt. ‘Zachte’ koffers zijn makkelijker in deze ruimtes te wringen.

 • Mevo Reizen is aangesloten bij de SGR, de stichting garantiefonds reisgelden. De SGR staat garant voor uw vooruitbetaalde reisgeld bij financiële problemen of een faillissement tijdens een reis per Zijderoute Express. Daarnaast zorgt de SGR voor bijvoorbeeld uw verblijf tijdens uw reis of de terugreis in dit soort situaties. Ook is Mevo Reizen aangesloten bij de VvKR, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties. De VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Ook is Mevo Reizen aangesloten bij Stichting Calamiteitenfonds. Binnen de grenzen van de garantieregeling van het Calamiteitenfonds valt een reis per Zijderoute Express onder de garantie van het Calamiteitenfonds.