Baikalmeer

Het Baikalmeer


Diepste zoetwatermeer ter wereld: Het Baikalmeer

Het Baikalmeer ligt ten zuiden van Siberië tussen het Baikalgebergte en het Primorskigebergte. Met zijn 1642 meter diepte en een oppervlakte van 31.500 vierkante kilometer, is het Baikalmeer het grootste zoetwatermeer ter wereld. Het Baikalmeer bevat 20% van al het zoete water op aarde. Het water is zo schoon en helder dat dit zelfs gedronken kan worden. In 1996 is het Baikalmeer toegevoegd aan werelderfgoedlijst UNESCO. De oppervlakte van het meer is ongeveer 640 kilometer lang en 80 kilometer breed. Het meer heeft ontzettend schoon en helder water. De oevers bestaan uit rotsstranden, zandstranden, puntige kliffen en beboste heuvels.


Het Baikalmeer en de seizoenen


Zomer aan het Baikalmeer

De warmste periode rondom het Baikalmeer is tussen juni en augustus. De temperaturen zijn dan zeer aangenaam. In deze periode ziet het water er erg fijn uit om in het meer te zwemmen. Houdt er wel rekening mee dat het water dan maar een temperatuur van 10 tot 15 graden heeft. In de zomer is het Baikalmeer een fantastisch gebied om te picknicken, wandelen of om een boottocht te maken.Winter aan het Baikalmeer

Van november tot en met april is het winter rondom het meer. De temperaturen kunnen dan aflopen tot -21 graden. Een goede periode om het Baikalmeer te bezoeken tijdens de wintertijd is in maart. Het is in deze periode niet té koud. Het Baikalmeer is dan compleet bedekt met een dikke laag ijs. Zelfs zo dik dat u de mogelijkheid heeft om per auto over het meer te rijden. Veel reizigers bezoeken in deze periode om te sleeën, langlaufen of te ijsvissen. Het Sable Mountain Baikal Ski Resort bevindt zich aan de oevers van het Baikalmeer. Met zijn 15 pistes is dit een prachtig gebied om in de winter bij het meer te skiën.


Listvianka

Listvianka is een sfeervol dorpje aan het Baikalmeer gelegen. Het dorp ligt op ongeveer 70km afstand van Irkutsk. Listvianka wordt ook wel ‘Baikal Riviera’ genoemd. Een uniek kenmerk van het dorp zijn de houten huisjes. Deze zijn prachtig versierd en geschilderd.

Wat zeker de moeite waard is om te bezoeken in de vismarkt. Hier vindt u allerlei soorten zoetwatervis afkomstig uit het Baikalmeer. Het zijn uitzonderlijke vissen, aangezien deze nergens anders op de wereld te vinden zijn. Wij adviseren u ook om per kabelbaan naar het uitzichtpunt van de Tsjerski Peak te gaan. Dit is een 755m hoge heuvel waarbij u prachtig uitzicht heeft over het zuidelijke deel van het meer. In de winter wordt dit gebied gebruikt om te skiën. Daarnaast kunt u hier in de zomer prachtige wandelingen maken om de omgeving te ontdekken.


Guesthouse Listvianka

Tijdens uw bezoek aan het Baikalmeer kunt u overnachten in een guesthouse. Listvianka biedt hiervoor verschillende mogelijkheden. Het fijne aan een guesthouse aan het meer is dat u hier met een fantastisch uitzicht zult wakker worden. In de ochtend geniet u van een kopje koffie in het restaurant of op het terras. Geniet in de avonden van een traditionele, Russische Banja. Een Banja is de Russische naam voor sauna. De Russische Banja wordt verhit door een houtoven met vuur van drooghout.


Bouwsteen tijdens een reis per Transsiberië Express

Tijdens een reis per Transsiberië Express kunt u ervoor kiezen om het Baikalmeer toe te voegen als bouwsteen aan uw reis. De trein zal dan stoppen in Irkutsk. Na een overnachting in Irkutsk reist u per transfer naar het dorp Listvianka aan het meer. U verblijft in een guesthouse of een homestay aan het water. Een fantastische ervaring die u niet kunt missen tijdens een reis per Transsiberië Express.

Transmongolie-Express-naar-Beijing
vanaf €1699 reisduur 21 dagen
Transsiberië en Transmongolië Express wordt wel gezien als de ultieme treinreis. Tijdens deze ontdekkingsreis per trein reist u bijna 9000 kilometer per trein. Daarnaast passeert u tijdens de reis zeven...


Baikal Circum Railway

Maak een treinreis over het oude gedeelte van de Transsiberische Spoorlijn die meer dan 100 jaar geleden is gebouwd. De spoorlijn is gebouwd langs de bergachtige oevers van het Baikalmeer. De spoorlijn van de Baikal Circum Railway bevat daardoor 39 tunnels op een traject van 85 kilometer. De Circum Baikal Tour vertrekt vanuit het dorpje Listvianka met de ferry naar Port Baikal. U reist langs het prachtige meer. De trein stopt onderweg, zodat u kunt genieten van het uitzicht en foto’s kunt maken.