Beste reistijd Mongolië

Beste reistijd Mongolië


Reizen naar Mongolië

De beste reistijd om een reis naar Mongolië te maken is van juni tot en met augustus. Mevo Reizen biedt verschillende reizen aan naar Mongolië. Zo is Mongolië een onderdeel van de Transmongolië Express. Per trein reist u naar en door Mongolië. Daarnaast is het mogelijk om een rondreis in Mongolië te maken. Ontdek de Gobiwoestijn en overnacht in een traditionele Ger. Reist u liever in gezelschap? Mevo Reizen biedt ook groepsreizen door Mongolië aan.  


Beste reistijd Mongolië

Mongolië heeft een mix van verschillende klimaten. Zo heeft het land een een steppeklimaat, een woestijnklimaat en een hooggebergteklimaat. De winters in Mongolië zijn koud en duren lang. De temperaturen kunnen in bepaalde gebieden dalen tot -40 graden. De zomers daarin tegen duren niet lang maar zijn wel erg warm. Tijdens de zomer periode kunnen de temperaturen in bijvoorbeeld de Gobiwoestijn oplopen tot 40 graden. Ondanks de warme zomers koelt het snachts alsnog flink af. De beste reistijd voor Mongolië is van juni tot en met augustus. 


Gemiddelde temperaturen en zonuren

Temperaturen en zonuren Mongolië


De Verschillende klimaten van Mongolië


Steppeklimaat

Het Steppeklimaat kunt u vinden in het oosten van Mongolië. Het steppeklimaat is gelegen tussen het tropische gedeelte en het poolgebied. De steppe kan onderscheden worden in een warm en koud steppeklimaat. Daarbij komt de temperatuur in een warm steppeklimaat niet onder de 18 graden. In een koud steppeklimaat komt de temperatuur niet boven de 18 graden. Jaarlijks valt er ongeveer 25 tot 50 centimeter regen op de steppe. Door de minimale neerslag groeien er weinig planten. Wel vindt u enkele lage grasvlaktes of struiken. De nomadenbevolking leeft op traditionele wijze op de steppe. Daarnaast leven er diverse roofzuchtige dieren. Hierbij kunt u denken aan de wilde kat, vulpescorsac en de pool kat. 


Woestijnklimaat

Het woestijnklimaat is gelegen in het zuiden van Mongolië. Ook wel de Gobi woestijn. Ondanks het droge gebied valt er in de zomer enkele neerslag. De winters in de Gobi woestijn zijn streng. Daarnaast kan het in de zomer erg warm worden. In de Gobiwoestijn leven verschillende dieren zoals kamelen, kropgazelles en przewalskypaarden. Daarnaast wonen de nomadenfamilies in de woestijn. De nomadenfamilies hoeden kuddes paarden, geiten, schapen of kamelen.

Er zijn verschillende gebieden binnen de Gobi woestijn. Dit zijn de gebieden Gaxun, Junggar, Trans altai, alxa – plateau en de Mongoolse Gobi. In het eerste weekend van oktober wordt het Golden Eagle Festival georganiseerd. Dit vindt plaats in de provincie Bayan-Ulgii, dit is gelegen in het westen van Mongolië. Tijdens het festival demonstreren verschillende Kazakse jagers de jachtprestaties van hun arends. Waaronder de communicatie tussen adelaar en de jager. Tijdens de strijd tussen de jagers gaat het om snelheid, nauwkeurigheid en de wendbaarheid van de jachtvogels.


Hooggebergteklimaat

Mongolië is grotendeels bergachtig. In de bergen dalen de temperaturen en varieert de luchtvochtigheid.

Gebieden binnen het hooggebergte zijn Hovsgol, Khentii, Khangai, Mongolië – Altai en Gobi – altai. Deze gebergten liggen op 2000 meter of lager boven het zeeniveau. Hier vindt u permanente sneeuw, ijzige rivieren, rotsachtige kliffen en hoge bergtoppen. Daarnaast groeien in deze regio meer dan 500 plantensoorten.


De seizoenen


Winter in Mongolië

De winterperiode in Mongolië duurt van november tot en met maart. Deze maanden bieden vele activiteiten. Bezoek bijvoorbeeld het Terelj Nationaal Park, het Ice Festival of maak een hondensledetocht. Houdt u van natuur? Het Terelj Nationaal Park is een echte aanrader in de winter. Verschillende bezienswaardigheden zoals warmwaterbronnen of het boeddhistische klooster zijn te bezichtigen. Tegelijkertijd is de kans dat u een bruine beer spot erg groot. De mongolen zelf vieren geen kerst. Wel kunt u in verschillende kerken een kerstviering bijwonen. Daarentegen wordt oud en nieuw wel gevierd. Dit wordt gedaan door middel van verschillende feesten en het opzetten van een ‘nieuwjaarsboom’. De winters in Mongolië kunnen lang en zwaar zijn. Temperaturen kunnen op sommige plekken dalen tot ongeveer -40 graden. Tijdens de winter valt er niet vaak sneeuw. Als er sneeuw valt, blijft dit lang liggen doordat de temperatuur niet boven de 0 graden komt.

zomer en winter Mongolië


Zomer in Mongolië

De zomerperiode in Mongolië begint in juni en eindigt in augustus. Door de uitgestrekte steppe-, woestijn-, berg- en bosgebieden valt er veel te beleven. Hierbij kunt u denken aan wandelen, paardrijden of vogelspotten. Wanneer u geïnteresseerd bent in paardrijden zijn er verschillende mogelijkheden. Verken het Mongoolse landschap met één of meerdaagse tochten. Vindt u het leuk om vogels te spotten? De beste locaties zijn bijvoorbeeld de Sangiin Dalai nuur of de Mongol Daguur. In de zomer is het in Mongolië warm maar aangenaam. Gemiddeld ligt de temperatuur rond de 25 graden, in tegenstelling tot de Gobi woestijn. Hier kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden. De beste reistijd voor Mongolië in de zomer is van juli tot en met augustus.


Bezoek hoofdstad Ulaanbaatar

De hoofdstad Ulaanbaatar is de grootste stad van Mongolië. De stad biedt verschillende mogelijkheden. In het midden van de stad vindt u bijvoorbeeld het Genghis Khan plein. Hier vindt u dan ook het reusachtige standbeeld van de Mongoolse heerser. Rondom het plein vindt u verschillende musea die u kunt bezoeken. Daarnaast is het een aanrader om de Choijin Lama tempel te bezichtigen. Aan de rand van de stad vindt u het Gandan Khiid klooster. Dit is één van de belangrijkste boeddhistische centra in Mongolië. Het terrein bestaat uit verschillende tempels en binnenplaatsen. De beste reistijd voor Ulaanbaatar in is van juni tot en met augustus. Tijdens deze periode zijn de temperaturen aangenaam en is er amper neerslag. De hoogst gemiddelde temperatuur in de stad is 22 graden.