Almaty – Kazachstan – Verre treinreizen en bouwstenen

treinreizen Kazachstan Almaty


Bruisende stad tussen steppe en besneeuwde bergtoppen

Het is de grootste stad van Kazachstan, daarbij ook de voormalige hoofdstad. Inmiddels heeft deze stad al verschillende namen gehad, onder andere Verny en Alma-Ata. De stad heeft nu de naam Almaty sinds 1997. De stadsnaam naar het Nederlands vertaald betekent; ‘rijk aan appelen’. De stad heeft deze naam gekregen, omdat er veel verschillende soorten appels te vinden zijn in en rondom de stad. Het land Kazachstan wordt gezien als de bakermat van de appels.


Met de trein naar Almaty

Mevo Reizen is een treinreis specialist. U kunt uw treinreis door Kazachstan al starten in Nederland. U reist dan per nachttrein naar Moskou en van daaruit door naar Almaty. Almaty is het eindpunt van de Zijderoute in Centraal-Azië. De Zijderoute kan nog uitgebreid worden met verschillende bouwstenen, zoals Iran en Kirgizië. Ook kunt u voor de Chinese Zijderoute kiezen, deze vertrekt vanaf Almaty met als eindpunt Beijing. Meer over de treinreis naar Almaty vanaf Nederland vindt u op onze ‘alles per trein’ pagina.


Stadstour met lokale gids

Almaty is een bruisende Centraal Aziatische stad. U vindt er de Russische invloeden maar ook de Nomadische cultuur. In de oude stad heeft Mevo Reizen een stadstour met een lokale gids. Op het moment dat u deze privé stadstour boekt, komt de gids in de ochtend naar uw accommodatie. U gaat samen met de gids langs de plekken die u graag wilt zien. Met de stadstour kunt u langs de volgende prachtige bezienswaardigheden gaan;


Big Almaty lake

Dit meer is een belangrijke waterbron voor de omgeving van Almaty. Het meer is op verschillende manieren te bereiken, met de auto, fiets of te voet. Big Almaty lake ligt op 15 kilometer afstand van de stad. Om bij het meer te komen is een kleine betaling tot vergoeding van het nationale park vereist, dit moet in contant geld betaald worden. Het is verboden om in het meer te zwemmen, omdat het water een drinkwaterbron is. Bij bezoek van het meer in de zomer is handig om zonnebrand en genoeg drinkwater mee te nemen.


Kok-Tobe Helling

Deze heuvel is het hoogste punt van de stad en is 1100 meter hoog. Op de helling staat een televisietoren van 371,5 meter hoog. Een goede manier om de top van de Kok-Tobe Helling te bereiken is via de kabelbaan, maar u kunt de heuvel natuurlijk ook te voet beklimmen. Op de top van de heuvel is een prachtig uitzicht van omliggende bergen en de gehele stad. Toegang tot Kok-Tobe Helling is zowel te voet als met de kabelbaan tegen betaling.


Medeu; Skating Rink and Ski resort

Medeu is een openlucht ijsbaan, gelegen in een bergvallei. Vanaf deze locatie zijn verschillende activiteiten te doen. Bij het skigebied Shymbulak kan gebruik gemaakt worden van de kabelbaan, deze prachtige tocht duurt 15-20 minuten en gaat over de bergtoppen en rivieren van het gebied. U kunt hier ook fantastische wandelroutes doen, zoals de route naar de top ‘Furmanov Peak’. Deze route gaat via het Kimassar-pad en duurt ongeveer twee uur. Er is ook een wandeling van drie uur, op het Kok-Zhaiyau pad. Deze wandeling eindigd bij warmwaterbronnen met thermaal water. 


Gorky Central Park

Wat de naam al verklapt, bevindt dit park zich in het centrum. Het park is vernoemd naar een Russische schrijver, Maxim Gorky. De lokale bevolking noemt het park ook wel Park Gorkogo.


Hemelvaart Kathedraal

Dit kathedraal is een Russische orthodox kathedraal. Deze staat ook wel bekend als Zenkov-kathedraal. Het Hemelvaart Kathedraal is gebouwd in 1907 en is helemaal van hout gemaakt. In het gehele gebouw is echter geen enkele spijker gebruikt en blijkt de op een na hoogste gebouw van hout te zijn.


De geschiedenis van Almaty

Almaty was vroeger de hoofdstad van Kazachstan. In de Russische Tijd onder de naam Verny, vervolgens onder de naam Alma-Ata. Deze naam had de stad van 1921 tot 1994, daarna veranderde de naam naar Almaty. De stad heeft ongeveer 1,7 miljoen inwoners. Almaty bleef tot 1997 de hoofdstad van Kazachstan, in 1997 nam Astana het stokje over. Astana heeft ondertussen ook een naamsverandering ondergaan naar Nur-Sultan, de naam van de voormalig president.


Uit eten in Almaty

De oude hoofdstad van Kazachstan heeft invloed gehad van veel verschillende culturen. Dit kun je onder andere terug proeven bij restaurants in de stad, hier zijn veel verschillende lokale restaurants.


Restaurant Gosti

Als u geïnteresseerd bent in de Russische cultuur, dan is Gosti een aanrader. Dit restaurant is gespecialiseerd in moderne Russische gerechten. Gosti is ingericht als een Russische herenhuis in Boheemse Stijl.


Restaurant Kishlak

Bent u meer geïnteresseerd in de Centraal Aziatische keuken? Dan is Kishlak een aanrader om gezellig te gaan eten. Kishlak is gespecialiseerd in de Centraal Aziatische keuken, van Oezbekistan tot Kazachstan. Het restaurant heeft drie verschillende ruimtes met verschillende Centraal Aziatische motieven. De prachtige eetzalen vertegenwoordigen traditionele huishoudens. Een woonkamer van een rijke bai, een koopmanshuis en een boerenhuis.


Restaurant El Mirador

El Mirador is een nieuwkomer in het centrum, het is een modern restaurant en bar. Hier worden internationale gerechten geserveerd met een invloed van de Centraal Aziatische keuken. Het restaurant heeft twee verdiepingen, met in de zomer een zonnig terras.


Vervoer in Almaty

De internationale luchthaven van Almaty is de grootste van Kazachstan. Het vliegveld ligt op 18 kilometer afstand van de stad, vanaf hier staat een transfer van Mevo Reizen klaar om U naar uw accommodatie te brengen. In de stad kunt u gebruik maken van treinen, bussen, metro’s en taxi’s. De stad heeft twee treinstations, één midden in het centrum en de ander op vier kilometer afstand.


Met Mevo Reizen naar Almaty

Khiva - Zijderoute
vanaf €1999 reisduur 15, 21 of 22 dagen
De Zijderoute is de oude handelsroute dwars door Centraal-Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein. Vanuit de trein beleeft u de Zijderoute reis op een ontspannen manier. U bekijkt vanuit...
Zijderoute Groepsreis
vanaf €2899 reisduur 21 of 22 dagen
Deze rondreis Zijderoute voert langs de oude handelsroute door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein en laat de Zijderoute zien op een bijzondere manier. U bekijkt op een...
Bouwsteen Kirgizië
vanaf €979 reisduur 11 of 12 dagen
De bouwsteen laat u kennis maken met het prachtige Kirgizië. Een bezoek aan de hoofdstad Bishkek mag dan ook niet ontbreken. Per 4x4 terreinwagen reist u door naar de Chon...

  • In Almaty is het in de winter koud en nat en in de zomer warm en droog, Almaty heeft een landklimaat. Het is gemiddeld 8 graden celsius in Almaty en er valt gemiddeld 174 mm regen per jaar. Daarvan het is gemiddeld 221 dagen droog.

  • In Kazachstan hebben reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort geen visum nodig. Tenzij u langer dan 30 dagen in Kazachstan verblijft, dan heeft u wel een visum nodig.

  • U kunt Almaty zonder speciale risico’s veilig bezoeken. Vanuit de Nederlandse overheid zijn er geen restricties of waarschuwingen voor zowel Almaty als Kazachstan.