Vakantie Mongolië

Vakantie Mongolië

Bent u geïnteresseerd in een vakantie naar Mongolië? Mevo biedt verschillende reizen aan naar een door Mongolië. De prachtige natuur en de traditionele leefwijze van de Mongoolse bevolking draagt bij aan een unieke ervaring. Kom meer te weten over de cultuur, tradities en diverse locaties die Mongolië te bieden heeft. Ook leest u meer over de verschillende weetjes en feiten over Mongolië


Cultuur en tradities Mongolië

Het grootste deel van de bevolking van Mongolië is Tibetaans Boeddhistisch. Dit betekent dat ze aanhangers zijn van het Lamaïsme. Dit kunt u ook terug zien aan de verschillende kloosters die te bewonderen zijn in Mongolië. De nomadenbevolking leeft op de steppe op traditionele wijze. Dit ziet u terug in de gerechten, klederdracht en het leven in een Ger. In de cultuur van Mongolië staat muziek centraal. Hierbij gaat de aandacht vooral uit naar volksliederen, maar ook westerse muziek.

Daarnaast heeft de Mongoolse bevolking een combinatie van beleefdheid en directheid. Wanneer u bij een nomadenfamilie verblijft en een gerecht aangeboden krijgt, wordt er verwacht dat u dit aanneemt. Hiervoor gebruikt u de rechterhand. Mongolië kent veel verschillende tradities. Bijvoorbeeld vrijheid in godsdienst en het Tsam-dansen. Ook draagt de Mongoolse bevolking nog steeds de traditionele klederdracht. De klederdracht bestaat uit verschillende onderdelen. Hierbij kunt u denken aan een hoed, tuniek, laarzen en accessoires.Feiten en weetjes Mongolië

Leuke en interessante feiten en weetjes die handig zijn tijdens uw vakantie in Mongolië . 

– De munteenheid waar u mee betaalt in Mongolië is de Tugrik. één euro staat gelijk aan ongeveer 3600 Tugrik
– De stad Ulaanbaatar is de oudste hoofdstad ter wereld
– Wanneer u naar binnen gaat bij een Mongoolse Ger klopt u niet maar roept u Nokhoi Khor
– In Mongolië werd één van de eerste dinosauruseieren gelegd
– Tijdens de wintermaanden kunnen de temperaturen dalen tot -40
– In Mongolië zijn er 13 keer meer paarden dan mensen
– Mongolië heeft 260 zonnige dagen per jaar
– 90% van de bevolking spreekt Mongools. Daarnaast wordt er ook Turks en Russisch gesproken
– De meest populaire sporten in Mongolië zijn worstelen, boogschieten en paardrijden.


Mooiste fotolocaties Mongolië

Het prachtige Mongolië beschikt over diverse landschappen. U vindt daarom ook verschillende plekken waar u kunt genieten van het uitzicht. Daarnaast zijn het uitstekende locaties om foto’s te nemen. Bezoek deze unieke locaties tijdens uw vakantie in Mongolië.


De Orkhon vallei

De Orkhon Vallei is gelegen in Centraal Mongolië. Daarnaast ligt het gebied aan beide kanten van de Orkhon rivier. De vallei bestaat uit diverse landschappen. Hierbij kunt u denken aan graslanden en de steppe. De voormalige hoofdstad van Mongolië, Kharakhorum, is in dit gebied te vinden. Daarnaast bestaat de vallei uit diverse andere hoogtepunten. Hierbij kunt u denken aan het Erdene Zuu klooster, de Orkhon watervallen, het Khuisiin Naiman natuurreservaat en het Tövkhön Khiid klooster. De Orkhon Vallei is een uitstekende plek om prachtige beelden vast te leggen. Hierbij kunt u denken aan foto’s van de prachtige groene steppes, de watervallen en van de historische hoogtepunten. 


Het Altai gebergte en Golden Eagle Festival

In het meest westelijke deel van Mongolië vindt u het Altai Tavan Bogd National Park. Het gebied is erg populair onder fotografen. U kunt hier namelijk prachtige bergtoppen, meren, gletsjers, stenen beelden en oude rotstekeningen vastleggen. Daarnaast vindt u hier ook diverse wilde dieren zoals sneeuwluipaarden, geiten en steenarenden die voor een fantastisch beeld zorgen. Tijdens het Golden Eagle Festival kunt u mooie actiefoto’s van deze Eagles maken. 


De Gobiwoestijn

De Gobiwoestijn is een uitstekende plek voor prachtige landschapsfoto’s. Daarnaast zijn er verschillende hoogtepunten die vaak gefotografeerd worden. Hierbij kunt u denken aan de Flamming Cliffs en de Yol Valley. Door het geweldige landschap is dit ondanks de soms extreme weersomstandigheden erg populair. Zo kunt u canyons, kliffen en wilde dieren vastleggen in de Gobiwoestijn. 


Belangrijke feestdagen Mongolië

Mongolië heeft een aantal belangrijke feestdagen. Tijdens uw vakantie in Mongolië is het zeker de moeite waard om één van deze feestdagen bij te wonen.

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 8 t/m 10 februari – Tsagaan Sar (einde winterperiode) 
  • 8 maart – dag van de vrouw
  • 18 maart – dag van de soldaat
  • 1 juni – dag van het kind
  • 11 t/m 13 juli – Naadam Festival
  • 26 november – onafhankelijkheidsdag


Eetgewoonten Mongolië

De eetgewoonten van de Mongoolse bevolking zijn afhankelijk van het seizoen. In de lente eet de Mongoolse bevolking grotendeels schapen en geitenvlees. Het vlees wordt vooral gegaard op stenen. Een andere manier is ook wel het frituren, stoven en braden. Gedurende de zomerperiode eet de Mongoolse bevolking vooral zuivelproducten. Daarnaast wordt er het hele jaar door rijst geserveerd. De meest gegeten maaltijden zijn broodjes gevuld met vlees wat is aangevuld met rijst of aardappelen. Daarnaast worden er ook vaak stoofpotten bereid.

Groenten komen bijna niet voor in de Mongoolse gerechten. Tijdens de feestdagen wordt er een pasta gerecht gegeten, ook wel Buuz. Dit is een gestoomde vorm van ravioli. Een bekende lekkernij uit Mongolië is Airag. Dit drankje bestaat uit een kleine hoeveelheid alcohol dat is gemengd met merriemelk. Daarnaast wordt er ook veel melk van de yak gedronken. Deze melk is wat dikker dan normaal en wordt ook wel melkcréme genoemd. Ook wordt er veel thee met melk gedronken. Dit wordt gedronken bij het eten of aangeboden aan bezoek. 


Slapen in een ger

De nomadenbevolking leeft in een ger op de steppe van Mongolië. Een ger heb je in verschillende soorten en maten. Er zijn verschillende soorten ger tenten. Op de steppe kan er harde wind opspelen. Door de ronde formaat van de ger staat de tent in alle windrichtingen stevig. De deur van de ger staat altijd op het zuiden gericht. Hierdoor komt er de hele dag zon binnen. In een ger is er plek voor een hele familie. Soms staat er een kleine ger naast, deze wordt gebruikt als keuken of werkruimte. In het midden van de ger staat een kachel waarop gekookt kan worden. Daarnaast is er in een ger altijd een klein altaar met een foto van Chingiss Khaan. Een ger beschikt niet over stromend water of riolering. Wilt u ervaren hoe het is om te overnachten in een ger? Start uw ger ervaring in Nederland!


Met Mevo Reizen naar Mongolië

Transmongolie-Express-naar-Beijing
vanaf €1699 reisduur 21 dagen
Transsiberië en Transmongolië Express wordt wel gezien als de ultieme treinreis. Tijdens deze ontdekkingsreis per trein reist u bijna 9000 kilometer per trein. Daarnaast passeert u tijdens de reis zeven...
Transsiberië Express Rossija
vanaf €2599 reisduur 21 dagen
De Transsiberië Express groepsreis is de ultieme treinreis. Tijdens de Transsiberië Express Groepsreis reist u met een kleine groep over 9000 kilometer spoor. De reis gaat maar liefst door zeven...
Groepsreis Centraal en Noord Mongolië
vanaf €3299 reisduur 15 dagen
Een complete groepsreis waarbij u kennis maakt met Centraal en Noord Mongolië. De reis start in de hoofdstad Ulaanbaatar. Vanuit de hoofdstad maakt u een rondreis door Mongolië dwars door...
Mongolië paard
vanaf €2839 reisduur 16 dagen
Een complete groepsreis waarbij u kennis maakt met Centraal Mongolië en de Gobiwoestijn. De reis start in de hoofdstad Ulaanbaatar. Vanuit de hoofdstad reist u door Centraal Mongolië en de...