Himalaya Express – Verre treinreizen en bouwstenen

Himalaya Express


De hoogste treinreis ter wereld

Sinds juli 2006 is Lhasa in Tibet te bereiken per trein vanuit Beijing en Chengdu. Qinghai-Tibet Railway is de officiële naam van de hoogste spoorlijn ter wereld. Vanuit Beijing kunt u in 48 uur naar Lhasa in Tibet reizen. De Himalaya Express voert u door de hoogste bergpassen. U zult onderweg genieten van indrukwekkende uitzichten in één van de speciale wagons van de Hemeltrein. Besneeuwde bergtoppen, boeddhistische tempels en mooie blauwe meren in Tibet.


Himalaya Express
vanaf €1999 reisduur 13 dagen
Himalaya Express De Himalaya Express, ook wel de Hemeltrein genoemd. Voor sommige reizigers een bouwsteen na een reis per Transsiberië Express en Transmongolië Express.  Tijdens de Himalaya Express zult u...


Wat is de route van de Himalaya Express?


Van Beijing naar Xi’an

De reis per Himalaya Express start in Beijing. Breng een bezoek aan de Verboden Stad en trotseer de Chinese muur bij Matianyu. U reist per Chinese trein richting de stad Xi’an, een stad met veel historie. Veel van de bezienswaardigheden die u tegenkomst stammen uit het verre verleden. De sfeervolle stad is te herkennen aan de Grote Moskee in de oude volksbuurt. Een echte aanrader tijdens een bezoek aan Xi’an is het Terracottaleger.


Van Xi’an naar Xining

De trein brengt u verder naar Xining, een stad gelegen aan de rand van de hooglanden van Tibet. Wanneer u de route van Xi’an naar Xining bereist ziet u het landschap veranderen naar kale en weidse vlaktes. De stad Xining is een deel onontdekt China, waardoor er nog weinig toerisme te bekennen is. Xining herkent zich aan de grootste Moskee van West-China; de Dongguan Moskee. Ook is het Qinghai meer een bezoek waard. Het meer zorgt voor adembenemende uitzichten. Het Qinghai meer ligt op 3600 meter hoogte tussen de steppe van de Tibetaanse hooglanden. In het Tibetaans wordt dit meer dan ook ‘Cuowenbo’ genoemd. Dit betekent ‘Blauwe zee’.

Wanneer u opzoek bent naar een authentieke ervaring, dan is het Kumbum-klooster een hoogtepunt van uw bezoek aan Xining. Het klooster is gebouwd in het jaar 1577. De stad Xining ligt op 2200 meter hoogte en het Kumbum-klooster op 2700 meter.De start van de Himalaya Express


Van Xining naar Lhasa in Tibet

Vervolgens stap u na het bezoek aan China aan boord van de hemeltrein. Geniet vanuit de trein van adembenemende uitzichten. De trein brengt u naar het dak van de wereld; de Himalaya. Tijdens deze treinreis reist u over de hoogste bergpassen met speciale wagons. Het landschap vanuit de trein is zeer indrukwekkend.

In Lhasa, één van de hoogst gelegen hoofdsteden ter wereld, bezoekt u de hoogtepunten. Denk bijvoorbeeld aan het beroemde Polata Paleis, de Barkhor street en de Seru Monastery. Daarnaast kan het favoriete drankje van de Tibetanen u tijdens de reis niet ontgaan; Yakboterthee. In Tibet wordt alles van de yak gebruikt. U zult deze dieren overal zien lopen, zelfs op 5200 meter hoogte. U reist in Tibet altijd samen met een gids. Voor Lhasa heeft u een Tibet Travel Permit nodig.


Eindpunt Chengdu

U reist per vliegtuig vanuit Tibet terug naar China. U brengt een bezoek aan de stad Chengdu, ook wel bekend als de stad van de panda’s. Bezoek de mooie Wenshu Tempel en de gezellige Jinli Street.Hoe kan een reis per Himalaya Express worden verlengd?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw reis per Himalaya Express te verlengen. Zo kunt u langer in Tibet verblijven om vervolgens de reis op een later moment af te maken. Ook kunt u doorreizen van Tibet naar Nepal.

Verblijf langer in Tibet om nog meer van het hoogste land ter wereld te ontdekken. U kunt er voor kiezen om het verblijf in de hoofdstad Lhasa te verlengen. Daarnaast kunt u een route afleggen langs verschillende steden. Reis bijvoorbeeld naar Gyantse,  Shigatse, Sakya of Rombuk. Een bezoek aan het uitzichtpunt van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, kunt u ook toevoegen als verlenging van uw reis.


Reis verder naar Kathmandu

Reis dwars door de Himalaya naar de hoofdstad van Nepal; Kathmandu. Een stad met een zeer vriendelijke en kleurrijke bevolking. Ontdek de wijk Thamel, breng een bezoek aan de heilige plaats Pashupatinath en laat u verassen door de lokale keuken van Nepal.


Hoogteziekte tijdens een reis per Himalaya Express

Het is belangrijk om tijdens een reis per Himalaya Express rekening te houden met de hoogte en eventuele hoogteziekte. Bij een verblijf in Lhasa, dat 3600 meter hoog ligt, is de kans op hoogteziekte groter. Tijdens hoogteziekte wordt de ademhaling versnelt. U ademt dan ook meer vocht uit dan normaal. Wij adviseren dan ook veel water te drinken. Boven een hoogte van 2500 meter wordt al aangeraden om drie tot vier liter water per dag te drinken. Laat u vooraf de reis goed informeren over de verschijnselen van hoogteziekte. U kunt het deels voorkomen om tijdens de reis voor water te drinken, rustig te blijven en alert te zijn op de symptomen die u bij uzelf tegenkomt.Beste reistijd Himalaya Express

China en Tibet zijn beide bestemmingen die u het gehele jaar door kunt bezoeken. Beide landen verschillen van klimaat. Zo kent China verschillende klimaatzones. Het noorden van China kent hele warme zomers en tegelijkertijd ook erg koude winters. Terwijl het in het zuiden van China zelden echt heel koud wordt. De beste reistijd voor China is het voor- of najaar. Denk hierbij aan de maanden april, mei, juni en september.

In Tibet blijft het over het algemeen het hele jaar vrij koud. De temperaturen kunnen in de wintermaanden december en januari tot ver onder het nulpunt dalen. In de winter valt er weinig neerslag in Tibet, waardoor het erg droog kan zijn. De zomers in Tibet zijn warmer. De lucht is dan vaak schitterend blauw. Tijdens de zomer kunnen de temperaturen overdag hoog oplopen tot 30 graden. Wel wordt het in de avonden en in de nachten weer vrij koud. Over het algemeen is de beste tijd voor een reis per Himalaya Express in de maanden mei tot oktober.Welke reisdocumenten zijn nodig voor een reis per Hemeltrein?


Paspoort China en Tibet

Voor de landen waar de Himalaya Express doorheen reist heeft u een paspoort nodig dat minstens zes maanden na vertrek geldig is. Het is verplicht om tenminste zes lege pagina’s in uw paspoort te hebben. Voor een reis naar China dient u een visum aan te vragen. Voor een reis naar Tibet heeft u een Tibet Travel Permit nodig.


Visum China

Voor China heeft u een visum nodig. U ontvangt van Mevo Reizen een service voucher. Op deze voucher staat beschreven wat u komt doen in het land. Dit document heeft u nodig om een visum te kunnen aanvragen. Het visum voor China is 30 dagen geldig na inreizen. U dient er rekening mee te houden dat u binnen 3 maanden moet inreizen na afgifte van het visum.


Tibet Travel Permit

Behalve het visum voor China heeft u voor een bezoek aan Tibet ook een Tibet Travel Permit nodig. Wanneer u bij Mevo Reizen uw treinreis hebt geboekt, wordt deze permit voor u geregeld. Het is afhankelijk van uw route of er meerdere permits vereist zijn. Op dit moment is reizen door Tibet met een gids verplicht. De gids draagt dan ook de verantwoordelijkheid voor uw binnenkomen en verlaten van Tibet. Hierdoor wordt uw veiligheid geborgd en zijn de problemen uitgesloten. De permits kunnen tot uiterlijk 4 weken voor vertrek naar China worden aangevraagd. Hiervoor is een duidelijke digitale scan van uw paspoort en een scan van uw Chinese visum voor nodig. Zorg er dus goed voor dat uw Chinese visum is geregeld voorafgaand het aanvragen van de Tibet Travel Permit.


Foto copyright: Xinhua News

Download de gratis ‘startgids Himalaya Express’

 • Geldzaken in China

  De munteenheid van China is officieel ook de Renminbi (RMB), deze wordt Yuan genoemd. Geld wisselen kan in de Bank of China. Deze bevindt zich in grote steden en toeristenplaatsen. Ook is het vaak mogelijk om bij grotere hotels of wisselkantoren euro’s of Amerikaanse Dollars te wisselen. Indien u geld wilt pinnen tijdens uw reis, denkt u er dan aan dat u de betaalpas tijdelijk naar ‘’Wereld’’ moet activeren. Geld opnemen kunt u met uw bankpas of creditcard in bij een ATM. Deze is in bijna alle steden en toeristenplaatsen te vinden. Denk eraan dat u een maximum van 3000 Yuan per keer kunt pinnen. Bij het geld opnemen met uw creditcard betaald u ongeveer vier procent provisie. Let bij het opnemen van geld er goed op dat eerst uw geld uit het automaat komt. U kunt daarna op een knop drukken op het automaat waarop u vervolgens uw betaalpas weer terugkrijgt.

  Fooien in China

  In China is het geven van fooi niet verplicht. Wel wordt het zeer gewaardeerd. Er wordt doorgaans ongeveer 5-10% fooi aangeraden in restaurants. Daarnaast zijn de richtlijnen voor fooien aan een lokale gids €5,- per persoon per dag. Wanneer u een transfer heeft tijdens de reis is €2,50 per persoon per dag aan de chauffeur.

 • Geldzaken in Tibet

  De munteenheid van Tibet is de Renminbi (RMB), de Chinese Yuan. Geld wisselen kan in de Bank of China in Lhasa en Shigatse. Ook is het vaak mogelijk om bij grotere hotels of wisselkantoren euro’s of Amerikaanse Dollars te wisselen. Indien u geld wilt pinnen tijdens uw reis, denkt u er dan aan dat u de betaalpas tijdelijk naar ‘’Wereld’’ moet activeren. Geld opnemen kunt u met uw bankpas of creditcard in Lhasa en Shigatse bij een ATM. Bij het geld opnemen met uw creditcard betaald u ongeveer vier procent provisie. Let bij het opnemen van geld er goed op dat eerst uw geld uit het automaat komt. 

  Fooien in Tibet

  In Tibet is het geven van fooi niet verplicht. Wel wordt het zeer gewaardeerd. Er wordt doorgaans ongeveer 5-10% fooi aangeraden in restaurants. Daarnaast zijn de richtlijnen voor fooien aan een lokale gids €5,- per persoon per dag. Wanneer u een transfer heeft tijdens de reis is €2,50 per persoon per dag aan de chauffeur.

 • U staat op het punt een lange treinreis te maken. Een goede voorbereiding natuurlijk erg belangrijk. Via mevoreizen.nl/meeneemlijst helpen wij u graag op weg met handige tips om mee te nemen tijdens deze treinreis. U kunt de meeneemlijst op uw eigen manier doorlopen en aanvinken wat u handig vindt om mee te nemen. Wij adviseren u om voor vertrek in Nederland een goede voorbereiding te treffen omtrent eten en drinken. Uiteraard is er ook van alles verkrijgbaar onderweg, op de treinperrons of in de restauratiewagen. Wel kan de voorraad beperkt zijn of het assortiment is klein.

 • De trein van de Himalaya Express is onder te verdelen in twee klassen: harde ligplaatsen en zachte ligplaatsen. Sanitaire voorzieningen vindt u aan beide weerzijden van het treinstel. Elke wagon heeft twee Provodniki – deze dames verzorgen warme dranken tegen een kleine vergoeding. Daarnaast houden zij de wagon en sanitaire voorzieningen schoon.

  Harde ligplaatsen

  Deze coupé deelt u met zes andere reizigers. De harde ligplaatsen zijn verdeeld met drie bedden aan elke kant van de coupé. Het zijn smalle bedden. Tijdens de reis ontvangt u schone lakens, dekens en kussens. In de avond rond 10 uur gaan de lichten en luidsprekers uit in de coupé.

  Zachte ligplaatsen

  Deze coupé deelt u met 4 andere reizigers. Aan beide zijden van de coupé zijn twee bedden. De onderste bedden kunnen gebruikt worden als zitplaatsen overdag. De coupé met zachte ligplaatsen is comfortabel.

 • In de Chinese treinen zijn restauratiewagens aanwezig. Wel kan de voorraad beperkt zijn of het assortiment is klein. U kunt al gauw een lunch of diner krijgen voor 30-50 Yuan. In de restauratiewagens wordt ook bier en frisdrank verkocht. Houd er rekening mee dat de deuren van de restauratiewagens in de avond op slot gaan. Uiteraard is er ook van alles verkrijgbaar onderweg op de treinperrons. In de Chinese trein heeft u altijd de mogelijkheid om heet water te tappen. Etenswaren als noedels, soep, theezakjes of oploskoffie is daarom ook erg handig om mee te nemen. Lekkere biscuits, chocolade, nootjes of stroopwafels vergemakkelijkt het contact leggen met medereizigers of de lokale bevolking. Daarbij maken lekkere snacks de reis voor uzelf ook zeer aangenaam. Een handige tip die wij u ook mee willen geven is een universele gootsteenstop. Erg handig wanneer u wat kleding wilt wassen tijdens de reis.

 • “Afgelopen juni 2018 een fantastische reis mogen maken georganiseerd door Mevo Reizen. Vanaf Moskou met de Zarengold trein naar Beijing en vandaar individueel verder naar Shanghai, Xi an, Xining, Lhasa in Tibet en Chengdu. Alles fantastisch georganiseerd met geen enkele hapering. Alle chauffeurs, gidsen waren deskundig en op tijd op de afgesproken data en plaatsen. Het lokale reisburo in China hield ons keurig op de hoogte van het programma. De Zarengold een belevenis en perfect georganiseerd
  Mevo Reizen heeft ons bijzonder goed geadviseerd voor aanvang van de reis. Wij zijn meer dan tevreden en raden iedereen aan die een dergelijke reis wil maken ga naar Mevo Reizen.”

  Meer reiservaringen vindt u hier

  Review Himalaya Express - Mevo Reizen

 • Mevo Reizen is aangesloten bij de SGR, de stichting garantiefonds reisgelden. De SGR staat garant voor uw vooruitbetaalde reisgeld bij financiële problemen of een faillissement tijdens een reis per Himalaya Express. Daarnaast zorgt de SGR voor bijvoorbeeld uw verblijf tijdens uw reis of de terugreis in dit soort situaties. Ook is Mevo Reizen aangesloten bij de VvKR, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties. De VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Ook is Mevo Reizen aangesloten bij Stichting Calamiteitenfonds. Binnen de grenzen van de garantieregeling van het Calamiteitenfonds valt een reis per Himalaya Express onder de garantie van het Calamiteitenfonds.