Plov: het traditionele gerecht van Oezbekistan

Plov Zijderoute


De Oezbeekse keuken

Plov is hét symbool van de Oezbeekse keuken. Het traditionele gerecht van Oezbekistan in Centraal-Azië. Plov wordt bereid door Oezebeekse families als lunch, maar vaak ook voor tijdens feesten en bruiloften. De recepten worden van generatie op generatie overgedragen. Elke regio of stad heeft nét weer andere kneepjes om de lekkerste Plov te maken. Er zijn daardoor verschillende varianten op de Plov. Het verschil kan zitten in soort vlees en de diverse kruiden. U kunt Plov bereiden met bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees of kip. Het verhaal gaat dat de beroemde Mongoolse Ghenkis Khan Plov at voordat hij aan zijn veldtocht begon.


Ingrediënten voor Plov, vier personen

Zorg dat u een gietijzeren pan tot uw beschikking heeft in de keuken. De volgende benodigdheden zijn op basis van een Plov gerecht met lamsvlees. U kunt er ook voor kiezen om Plov te maken met een ander soort vlees. U houdt dan dezelfde bereidingswijze en ingrediënten aan:

– 500 gram lamsvlees van de schouder (uitgebeend of eventueel zelf het bot verwijderen)
– 400 gram basmati rijst
– Vier eetlepels zonnebloemolie
– 1,5 theelepel rode paprika, korianderpoeder en komijnpoeder
– 1 rood pepertje
– Twee laurierbladeren
– Eén hele bol knoflook
– Zeven bospeenwortels
– Twee grote uien


Bereidingswijze Plov

Bent u abonnee van de NRC? Een uitgebreid recept treft u hier. De beknopte variant hebben we hieronder voor u samengevat.

Giet de rijst in een kom met lauw water. Zorg ervoor dat de rijst goed bedekt is met water. Leg de volledige bol knoflook (zonder dat de teentjes gepeld zijn) bij de rijst in de pan. Laat de kom met rijst minstens 30 minuten staan. Snijdt het (lams)vlees in grote stukken. Snijdt ondertussen de wortelen in dunne plakjes en de uien in fijne blokjes. Giet de olie in de pan en voeg het gesneden vlees in grote stukken hieraan toe. Voeg hieraan ook de kruiden en de laurierbladeren toe. Bak vervolgens het vlees goed gaar.

Voeg de blokjes ui toe aan het vlees en bak deze mee. Vervolgens kunt u de wortelen toevoegen aan het vlees en de uien in de pan. Voeg een half glas kokend water en zout toe aan het geheel. Breng dit vervolgens ongeveer 10 minuten aan de kook. Wanneer het geheel kookt, haalt u de knoflookbol uit de pan. Giet vervolgens de rijst af. Voeg de rijst toe aan de pan met groenten en het vlees. Zet de deksel op de pan en laat het geheel 20 minuten op zacht vuur staan.

Roer het geheel door elkaar en serveer de Plov in een grote schaal met de knoflookbol erbovenop.


Interesse in onze treinreizen?

Bent u benieuwd naar Oezbekistan als bestemming? Reis bijvoorbeeld per Zijderoute door drie verschillende landen van Centraal-Azië: Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan. Via onderstaande link vindt u een overzicht van al onze (trein)reizen.

Khiva - Zijderoute
vanaf €1999 reisduur 15, 21 of 22 dag
De Zijderoute is de oude handelsroute dwars door Centraal-Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein. Vanuit de trein beleeft u de Zijderoute reis op een ontspannen manier. U bekijkt vanuit...