Plov: het traditionele gerecht van Oezbekistan
De Oezbeekse keuken
Plov is hét symbool van de Oezbeekse keuken. Het traditionele gerecht van Oezbekistan in Centraal-Azië. Plov wordt bereid door Oezebeekse families als lunch, maar vaak ook voor tijdens feesten en bruiloften. De recepten worden van generatie op generatie overgedragen. Elke regio of stad heeft nét weer andere kneepjes om de lekkerste Plov te maken. Er zijn daardoor verschillende varianten op de Plov. Het verschil kan zitten in soort vlees en de diverse kruiden. U kunt Plov bereiden met bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees of kip. Het verhaal gaat dat de beroemde Mongoolse Ghenkis Khan Plov at voordat hij aan zijn veldtocht begon.
Ingrediënten voor Plov, vier personen
Zorg dat u een gietijzeren pan tot uw beschikking heeft in de keuken. De volgende benodigdheden zijn op basis van een Plov gerecht met lamsvlees. U kunt er ook voor kiezen om Plov te maken met een ander soort vlees. U houdt dan dezelfde bereidingswijze en ingrediënten aan:
– 500 gram lamsvlees van de schouder (uitgebeend of eventueel zelf het bot verwijderen)
– 400 gram basmati rijst
– Vier eetlepels zonnebloemolie
– 1,5 theelepel rode paprika poeder,
– 1,5 theelepel korianderpoeder
– 1,5 theelepel komijnpoeder
– 1 rood pepertje
– Twee laurierbladeren
– Eén hele bol knoflook
– Zeven bospeenwortels
– Twee grote uien
– Verse kruiden: peterselie / koriander
Plov Variaties
Rozijnen: U kunt rozijnen toevoegen voor een wat zoetere smaak.
Saffraan: In sommige regio’s wordt saffraan toegevoegd aan de rijst. Laat saffraan voordat u het met de rijst mengt even in kokend water laten weken. Plov wordt ook gemaakt met kip of rund.
Bereidingswijze Plov
Bent u abonnee van de NRC? Een uitgebreid recept treft u hier.
De beknopte variant hebben we hieronder voor u samengevat.
Giet de basmatirijst in een kom met lauw water. Spoel de rijst twee keer. Zorg ervoor dat de rijst goed bedekt is met water. Pel de buitenstel laag van de knolookbol en leg de volledige bol knoflook (zonder dat de teentjes gepeld zijn) bij de rijst in de pan. Laat de kom met rijst minstens 30 minuten staan.
Snijd het (lams)vlees in stukjes. Snijdt ondertussen de wortelen in dunne reepjes (plakjes kan ook, want dat is wat minder werk) en de uien in ringen.
Giet de olie in de pan en voeg het gesneden dobbelsteentjes vlees hieraan toe. Voeg hieraan ook de helft van de kruiden en de twee laurierbladeren toe. Bak vervolgens het vlees goed gaar tot het vet is uitgekookt.
Voeg de ui ringen toe aan het vlees en bak deze mee tot de ui goed gefruit is. Voeg de wortel reepjes/schijfjes toe aan het vlees en de uien in de pan. Leg de wortelen als een laagje over het ui en het vlees. Voeg een half glas kokend water en een snufje zout toe aan het geheel. Voeg wat versnipperde takjes koriander en peterselie toe. Breng dit vervolgens ongeveer 10 minuten aan de kook.
Wanneer het geheel kookt haalt u de knoflookbol uit de pan rijst. Giet de rijst af. Voeg de rijst toe aan de pan met groenten en het vlees. Zet de deksel op de pan en laat het geheel 20 minuten op zacht vuur staan.
Optie 1) Roer het geheel door elkaar en serveer de Plov op een grote schaal met de knoflookbol erbovenop.
Optie 2) draai de pan om op een grote schaal. Dan is de presentatie wat mooier omdat de laagjes blijven bestaan.
Draai de pan om op een grote schaal. Voeg eventueel nog wat pepertjes en wat kruiden toe als garnering.
Eet smakelijk!
Interesse in onze treinreizen?
Bent u benieuwd naar Oezbekistan als bestemming? Reis bijvoorbeeld per Zijderoute door drie verschillende landen van Centraal-Azië: Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan. Via onderstaande link vindt u een overzicht van al onze (trein)reizen.