Maglev Shanghai: de snelste trein ter wereld

Met een zwevende, stille en supersnelle trein door het landschap van China razen? Dat kan met de Maglev Shanghai trein. In China werd in 2004 de eerste commerciële Maglev trein in gebruik genomen. Deze trein gaat op een lijn van het centrum van Shanghai naar het vliegveld net buiten de stad. In maar liefst 15 minuten legt u een afstand van 27 kilometer af. De maximale snelheid van deze trein ligt op ongeveer 435 kilometer per uur. Na ongeveer drie minuten bereikt de trein de topsnelheid. De laatste drie minuten van het traject worden gebruikt voor het remmen.


Waar komt de term Maglev vandaan?

Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat s ’werelds snelste trein in China is gebouwd. Al jaren reizen fanatieke spoorliefhebbers af naar het mooie China voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van treinen, maar ook voor de interessante geschiedenis van treinen. De naam van de trein komt van de woorden ‘Magnetic Levitation’. Levitation komt van het Latijnse woord ‘levare’, wat verheffing betekent. Letterlijk dus magnetische verheffing.


Hoe werkt de Maglev Shanghai trein?

Een van de redenen waarom de magneet zo snel kan is omdat de trein zweeft door middel van een magneetveld. De magneten stoten elkaar af door technisch vernuft blijft dit in balans. De Maglev Shanghai zweeft 10 tot 20 millimeter boven een baan. Het onderstel van de trein omarmt de rails als het ware. In het filmpje op deze pagina kunt u dit goed zien.

Reizen per Maglev Shanghai trein?

Wilt u ervaren hoe het is om te reizen per Maglev trein? Kies dan bijvoorbeeld voor de uitbreiding Xi’an en Shanghai aan het einde van uw Transmongolië Express. De reis per Maglev trein naar de luchthaven van Shanghai kunnen we dan opnemen in uw reisplan. Vraag ons naar de mogelijkheden.

De snelste trein ter wereld