Beste reistijd Zijderoute

Beste reistijd Zijderoute


Wanneer is de beste reistijd voor een reis per Zijderoute?

De landen van Centraal-Azië kunnen enorm verschillen van temperatuur in de zomer en in de winter. Zo kunnen de temperaturen in de zomer hoog oplopen en in de winter kan het er ijskoud zijn. Het advies voor de beste reistijd voor de Zijderoute is het voorjaar of het najaar. De maanden mei en oktober worden omschreven als de beste reistijd.

Uiteraard zijn er verschillende routes om een reis per Zijderoute te maken. Wij maken graag voor u een reisplan per Zijderoute op maat. U kunt er namelijk zelf voor kiezen welke richting u op wilt reizen. De beste reistijd is ook afhankelijk van uw voorkeur voor een bezoek aan de warme gebieden of juist een bezoek aan de bergachtige landschappen. Wij hebben de beste reistijd Zijderoute voor u omschreven per bestemming.

Khiva - Zijderoute
vanaf €1999 reisduur 15, 21 of 22 dagen
De Zijderoute is de oude handelsroute dwars door Centraal-Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein. Vanuit de trein beleeft u de Zijderoute reis op een ontspannen manier. U bekijkt vanuit...


Gemiddelde temperatuur en zonuren

Beste reistijd Oezbekistan overzicht


De beste reistijd voor Turkmenistan en Oezbekistan: voor- en najaar

De landen Turkmenistan en Oezbekistan kennen een landklimaat. Voor beide landen geldt dat de gemiddelde temperaturen in de winter rond het vriespunt liggen en dat de zomers erg warm kunnen zijn. De temperatuur kan in de zomermaanden regelmatig oplopen tot boven de 40 graden en in de winter tot ver onder het vriespunt zakken. Beide landen bestaan voor een groot deel uit woestijngebied.

De beste reistijd voor een reis per Zijderoute zijn het voorjaar en het najaar. In het voorjaar is de beste reistijd voor de Zijderoute van april tot begin juni. Daarnaast zijn de maanden september en oktober in het najaar ook goede reismaanden voor de Zijderoute reis. Voor zowel het voor- als het najaar geldt dat de temperaturen aangenaam zijn, met gemiddelde temperaturen rond de 25 graden.

Dit betekent overigens niet dat u niet in de zomer kunt reizen. Een voordeel van een reis in de zomer is het feit dat er minder toeristen zijn in beide landen.

In beide landen valt er over het algemeen weinig regen. Wanneer er een regenbui valt is dit vooral in de periode van oktober tot en met begin mei. Met name in de gebieden in de bergen en het oosten van Oezbekistan.


rondreis Oezbekistan
vanaf €429 reisduur 3 dagen
Deze bouwsteen biedt een werkelijk uniek avontuur. Het meer biedt een unieke en vreemde plek van contrasten. Deze bouwsteen is een echte toevoeging aan uw reis per Zijderoute. Maak kennis...
Rondreis Turkmenistan - Turkmenbashi Moskee
vanaf €349 reisduur 5 dagen
De bouwsteen naar de Kaspische Zee in Turkmenistan is een uitbreiding die u kunt toevoegen aan één van de Zijderoute reizen. Hierbij kunt u denken aan de reis langs de...


De beste reistijd voor Kirgizië en Kazachse bergen: voor- en najaar en de zomer

Kirgizië heeft een bergachtig landklimaat. Hierdoor kunnen er flinke temperatuurverschillen zijn in de laag- en hooggelegen gebieden. In de valleien van Kirgizië kan het in de zomer erg warm worden en in de winter ijskoud. De hoofdstad Bisjkek en het Issyk Kul meer zijn in de maanden juli en augustus, tijdens de zomer, erg warm. Wanneer u de bergen van Kirgizië intrekt, dan geldt de periode van mei tot en met september als beste reistijd. Houdt er wel rekening mee dat de toeristische faciliteiten tijdens de maanden oktober tot en met april gesloten zijn in de bergachtige gebieden. Regenbuien kunnen zowel in het voor- als najaar en tijdens de zomer vallen. 

Rondreis Oezbekistan - Mevo Reizen- zijderoute
vanaf €2199 reisduur 15 dagen
De treinreis Oezbekistan en Turkmenistan brengt u in 15 dagen door twee onontdekte landen in Centraal-Azië. Per trein en per 4x4 reist u langs prachtige Zijderoute steden en de dwars...


De beste reistijd voor Iran: voor- en najaar

Iran is een land van extremen. De zomers in Iran zijn warm tot heet. De temperaturen kunnen op sommige plekken stijgen tot boven de 40 graden. Daarnaast zijn de zomers in Iran erg droog. Vooral in het zuidoosten van het land kan er maandenlang geen regen vallen. De winters kunnen streng en koud zijn. Dit is ook te merken in de hoofdstad Teheran. ’s Nachts vriest het in de winter regelmatig en komt er ook overdag lichte vorst voor.

De beste reistijd voor Iran is in het voor- en najaar. Voor het voorjaar is de beste reistijd in de maanden april en mei. In het najaar geldt dit voor de maanden september en oktober. In deze maanden is de temperatuur het meest gematigd en aangenaam.