Centraal Aziatische keuken

plov zijderoute


Centraal Aziatische keuken

Houdt u er ook zo van om keukens uit andere culturen te proeven? Dan mag een reis door de Centraal Aziatische keuken zeker niet ontbreken. Het eten is een belangrijk onderdeel van het ritueel. Waarbij families bij elkaar komen om samen te eten. Zo heeft elk land haar eigen specialiteit, maar verschilt die specialiteit weer per familie. Vaak gaan de recepten generaties lang mee en zijn er allerlei variaties te bedenken op een bepaald gerecht.


Welke landen behoren tot Centraal-Azië?

Het gebied in Azië is van oorsprong een nomadische regio, waarbij vroeger vooral een communistisch regime heerste. Echte duidelijke grenzen zijn er niet, maar tegenwoordig is Centraal-Azië vooral gevormd door de landen Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië, Tadzjikistan en Turkmenistan. Bent u benieuwd naar deze landen? De zijderoute brengt u per trein door deze landen. De zijderoute is een historische reis langs alle eeuwenoude handelsroutes van Centraal-Azië. Op deze reis zult u veel verschillende gerechten proeven uit de Centraal Aziatische keuken.


Overeenkomsten in de Centraal Aziatische keuken

De verschillenden keukens in Centraal-Azië hebben veel met elkaar gemeen. De overeenkomsten kunnen verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld Russische rode bietensoep of wodka door de oude sovjet invloed. Daarnaast heeft de zijderoute ook invloed gehad op de overeenkomsten in de Centraal Aziatische keuken. Mede door de zijderoute zijn de Chinese dumplings ook in Centraal-Azië, maar natuurlijk wel op hun eigen manier bereid met de naam Manty.


Van zoete woestijn wijn tot warme merriemelk

In Turkmenistan groeien veel druiven, van deze druiven wordt wijn gemaakt. Dit zijn zoete woestijn wijnen die vooral in de voormalige Sovjet landen populair zijn, dus ook in Centraal-Azië. Door de Sovjettijd is ook wodka nog steeds een erg gewild drankje in de Centraal Aziatische keuken. Naast wijn en wodka zijn er ook typische melkproducten, zoals kamelen- en merriemelk. Kamelenmelk is vetter dan koeienmelk en drinkt men vaak koud. Daarnaast is kamelenmelk een veelvoorkomend ingrediënt bij de gerechten van de Centraal Aziatische keuken, vooral in Turkmenistan en Kazachstan. Merriemelk is zoeter dan koeienmelk en in tegenstelling tot kamelenmelk warm geserveerd, merriemelk is vooral populair in Kirgizië.


Met Mevo Reizen naar Centraal-Azië

Khiva - Zijderoute
vanaf €1999 reisduur 15, 21 of 22 dagen
De Zijderoute is de oude handelsroute dwars door Centraal-Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein. Vanuit de trein beleeft u de Zijderoute reis op een ontspannen manier. U bekijkt vanuit...
Tian shan gebergte
vanaf €2899 reisduur 21 of 22 dagen
Deze rondreis Zijderoute voert langs de oude handelsroute door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein en laat de Zijderoute zien op een bijzondere manier. U bekijkt op een...
Zijderoute Groepsreis
vanaf €2899 reisduur 21 of 22 dagen
Deze rondreis Zijderoute voert langs de oude handelsroute door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein en laat de Zijderoute zien op een bijzondere manier. U bekijkt op een...
Rondreis Oezbekistan - Mevo Reizen- zijderoute
vanaf €2199 reisduur 15 dagen
De treinreis Oezbekistan en Turkmenistan brengt u in 15 dagen door twee onontdekte landen in Centraal-Azië. Per trein en per 4x4 reist u langs prachtige Zijderoute steden en de dwars...


Typische gerechten van de Centraal Aziatische keuken

Wilt u zelf onderstaande gerechten proeven? Of wilt u deze gerechten zelf bereiden? Neem dan een kijkje op onze zijderoute. Deze treinreis brengt u door een aantal van de landen in Centraal Azië.

  •                              

    Hét traditionele gerecht uit Kazachstan is Beshbermak, ook wel ‘vijf vingers’ genoemd. Dit heeft te maken met de manier van eten. U kunt uw mes en vork dus laten liggen. Beshbermak bestaat uit stukjes deeg met daarbovenop vlees, ui en bestrooid met peterselie. Daarbij hoort een nog kopje bouillon. In Kazachstan is dit gerecht voornamelijk met paardenvlees bereidt.

  • Plov, Pollo of Pilav. Er zijn verschillende benamingen voor dit traditionele gerecht uit Oezbekistan. Plov stamt uit de vroeg-Ottomaanse keuken. Bij dit gerecht zijn meerdere variaties te bedenken, omdat plov van generatie tot generatie wordt doorgeven en in elke regio of stad anders is bereid. Het verschil hierbij kan zitten in de kruiden en verschillende soorten vlees. De basis van dit gerecht bestaat voornamelijk uit rijst, wortel, ui en veel knoflook. Bent u benieuwd naar dit gerecht? Het recept vindt u hier.

  • Het land rust vooral op deeg, vlees en groenten. Doordat het ingesloten ligt tussen andere landen is het duur om zeevruchten te importeren. Lagman is één van de bekendste gerechten uit Kirgizië. Ook is het een traditioneel gerecht van de Oeigoeren. Een Islamitisch Turks volk. Dit gerecht bestaat uit handgemaakte noedels door middel van trekken, slaan en strekken van het deeg. Verder worden er verschillende soorten vlees en groenten toegevoegd. Welke soorten dat precies zijn verschilt per regio.

  •  

    De keuken in Tadzjikistan heeft veel weg van de Russische en Afghaanse keuken. Qurutob wordt in een grote pan geserveerd en daar wordt met zijn allen uit gegeten. Het is een mix van brood en uien in een soort yoghurt sausje. Hierbij kunt u ook vlees en groenten eraan toevoegen. Oorspronkelijk is het een gerecht zonder vlees.  Brood in de Centraal Aziatische keuken is anders dan in Nederland, het wordt ook wel non brood genoemd. Het non brood komt in allerlei maten, vormen en kleuren. Deze broden worden gemaakt in een tandoor-oven.

  • Het gerecht uit de Centraal Aziatische keuken in Turkmenistan is Samsa. Voor dit gerecht worden verschillende soorten vlees gebruikt. Waarbij lam het meest voorkomende soort is. Het is een traditioneel driehoekig broodje, dat gevuld is met vlees en ui. Het broodje wordt meestal gebakken, maar in bepaalde gebieden ook gefrituurd. In een kiosk of bij een lokaal restaurant wordt Samsa meestal geserveerd als snack.