Bezoek de bunker van Stalin in Moskou

Bunker Stalin Moskou

De bunker van Stalin: als u houdt van mystieke verhalen en de geschiedenis van Sovjet Rusland, dan is er een museum in Moskou dat u niet mag missen. De plaats is nu beter bekend als Stalin’s bunker. Het is gebouwd voor de Tweede Wereldoorlog. Toen had het een langere, officiële titel: de Crisis Commando Post van de Opperbevelhebber van het Rode Leger. Deze bunker is jaren geheim gehouden, en dat is ook logisch, de bouw was deel van het defensieprogramma van de USSR. Om verwarring te voorkomen: het is niet de enige bunker in Moskou. Er zijn er namelijk twee. De andere is Bunker 42 (ook wel bekend als het Koude Oorlog Museum), deze is ongeveer 20 jaar later gebouwd.

Bolsjojtheater Moskou - stedenreis Moskou en Sint Petersburg
vanaf €799 reisduur 8 dagen
Stedenreis Moskou en St Petersburg: deze zeer complete dubbele stedenreis voert naar Moskou én St Petersburg. De Russische stad Sint-Petersburg is gebouwd op eilanden die door wel 500 bruggen met...


Bunker Moskou: een geheim militair object

Stalin’s bunker is gebouwd in de jaren ’30 van de vorige eeuw, samen met andere ondergrondse complexen. Hierbij kunt u denken aan de Metro in Moskou en andere, soms geheime, tunnels met verschillende doelen. Het militaire object is verbonden met het stadscentrum door een speciale passage van 17 km lang, compleet ondergronds. Aangezien het een militair object was voor persoonlijk gebruik van de opperbevelhebber, vereiste het ongehoorde geheimhouding in de Sovjet Unie.

Een stadion was gekozen als dekmantel voor de geheime ruimte die er onder lag. De bouw van het gigantische stadion, een complex met meer dan 120.000 plaatsen, begon tegelijkertijd met die van de bunker. Terwijl de constructie van het sportcomplex heel veel media aandacht kreeg, werd er natuurlijk geen aandacht besteed aan het militaire object dat er onder schuil ging. In 1939, toen het ondergrondse deel van het project klaar was, werd de bouw van het sportcomplex beëindigd. De sportarena had nu plek voor ongeveer 20.000 mensen en verdere bouwplannen bleven slechts tekeningen.

De bunker werd niet grootschalig gebruikt tot 1941, voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in de Sovjet Unie. Volgens historici kwam hij er voor korte bezoeken tijdens in oktober en november 1941, toen fascisten onderweg waren naar Moskou. Het tegenoffensief van het Rode Leger begon op 5 december 1941, de rol die de bunker innam verminderde vervolgens. Vervolgens heeft Stalin de bunker niet meer bezocht.


Bunker Moskou tegenwoordig

De jaren ’90 gaven deze bunker een tweede kans. Een groep enthousiastelingen hebben de bunker omgebouwd tot een museum. Historici hebben materialen verzameld, er vonden interviews met specialisten plaats, documenten gerelateerd aan dit historische complex werden bestudeerd en er hebben bedrijven donaties gedaan voor de restauratie van het complex.

Stalin’s bunker in Moskou is een officieel onderdeel van het Centrale Museum van de Krijgsmacht. Het maakt indruk op de bezoekers door middel van een ruimtelijk interieur en muren gebouwd van natuursteen. De conferentiekamer laat een grote indruk achter, dit is grote gewelfde hal waar Stalin 115 mensen kon ontvangen. Verder is er nog zijn privé kantoor. In één van de kamers kunt u Stalin’s jas en pijp zien, naast andere persoonlijke items. De eetkamer is gebouwd in Georgische stijl.

De constructie van het militaire object geeft de illusie dat je terug in de tijd bent gegaan. Als u er bent heeft u het gevoel dat de tijd stil staat en er niets is veranderd sinds de jaren ’30. Ook al is de expositie zelf niet heel groot, het verhaal erachter en de persoonlijke items van Stalin maken het een uniek museum in Moskou. Tegenwoordig komen er veel mensen naar het museum, met veel verschillende verwachtingen. Sommigen willen het ondergrondse gedeelte onderzoeken en de oorlogstijden herleven, terwijl anderen komen om meer over Stalin’s complexe persoonlijkheid te leren.


Stalin’s bunker in Moskou bezoeken

Een bezoek aan Stalin’s bunker in Moskou is mogelijk op afspraak.
Een ervaren gids uit Moskou helpt de ervaring nog meer tot leven te brengen door onbekende feiten te delen over de “Vader van alle Naties”. Kremlin Tour is trots om een officiële Stalin’s Bunker gids in het team van gidsen te hebben in Moskou. Als u geïnteresseerd bent in een rondleiding, neem dan voor uw reis contact met ons op.

Let op: De locatie is niet gemakkelijk te vinden. Zorg dat u tijdig vertrekt zodat u tijd heeft om de locatie kan vinden. Het museum is dagelijks geopend, behalve in de weekenden. Excursies worden alleen op afspraak gegeven. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Het maken van foto’s en video’s is toegestaan.


De route naar Stalin’s bunker

Stalin’s bunker ligt nog steeds afgelegen, en heeft weinig kenmerken bovengronds. De GPS coördinaten zijn 55.799586, 37.749295 in Izmailovo. Vanaf het Partizanskaya metro station gaat u richting het noorden via 890e Proyektiruemyy Prospekt, langs de Izmailovo Kremlin markt. Zoek vervolgens naar een weg naar rechts genaamd, “ФОП ИЗМАЙЛОВО”. Aan het einde van deze weg is een gesloten poort. Bij de voetgangersingang moet u uitleggen dat u naar de “Bunker Stalina” wilt en dan zal u worden toegelaten. Vervolgens wandelt u de helling af en gaat u naar rechts. Hier ziet u de tanks staan. De ingang van de bunker bevindt zich door de blauwe deuren aan de overkant van de tanks.


Tip: bezoek ook de omgeving van Stalin’s Bunker

Het is aan te raden om ruim de tijd te nemen voor bezoek aan de bunker. De bunker ligt in een beroemd gebied: Izmailovo, historisch gezien geassocieerd met de Romanovs. In een wandeling van slechts 10 minuten kunt u al vele souvenirwinkeltjes vinden en de Vernissage markt, dit is in de weekenden ook een vlooienmarkt. Als u door loopt komt u in een wonderbaarlijk oud park dat in de 18e eeuw een zomerverblijf was van Tsaar Alexis, wiens zoon later bekend werd als Peter de Grote. Dit groene stukje oud Moskou is een ideaal recreatiegebied op een warme zomerdag. Al deze plaatsen zijn veilig om te bezoeken, er zijn over het algemeen veel mensen aanwezig, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. U kunt hier ook vele café’s en kleine restaurantjes vinden.


Met Mevo Reizen naar Moskou

Bolsjojtheater Moskou - stedenreis Moskou en Sint Petersburg
vanaf €799 reisduur 8 dagen
Stedenreis Moskou en St Petersburg: deze zeer complete dubbele stedenreis voert naar Moskou én St Petersburg. De Russische stad Sint-Petersburg is gebouwd op eilanden die door wel 500 bruggen met...
Transsiberië Express naar Vladivostok
vanaf €1699 reisduur 21 dagen
De échte Transsiberië Express met de moeder der Russische treinen. De langste treinroute van Rusland is de reis van Moskou naar Vladivostok. De treinreis start in Moskou en eindigt in...
Transmongolie-Express-naar-Beijing
vanaf €1699 reisduur 21 dagen
Transsiberië en Transmongolië Express wordt wel gezien als de ultieme treinreis. Tijdens deze ontdekkingsreis per trein reist u bijna 9000 kilometer per trein. Daarnaast passeert u tijdens de reis zeven...