Geldzaken Transsiberië Express en Transmongolië Express

Transsiberië Express geldzaken


Geldzaken en betalen onderweg

Gedurende de Transsiberië Express en Transmongolië Express zijn er een aantal geldzaken waar u rekening mee moet houden. Zo wordt er aangeraden om verschillende betaalmogelijkheden mee te nemen. Hierbij kunt u denken aan betaalmiddelen zoals uw bankpas, creditcard en contant geld. Het advies is om ook een beetje contant geld mee te nemen in de trein. Gedurende de treinreis kunt u namelijk meestal niet met uw bankpas of creditcard betalen. In Moskou en andere steden op de route heeft u de mogelijkheid om te pinnen.

1) Neem een pinpas mee (en activeer de pas voor ‘buiten Europa’)
2) Neem een creditcard mee (handig als backup)
3) Neem cash mee (als extra zekerheid om te wisselen)

RUSLAND VALUTA

Russische Roebel
 • Valuta van Rusland is de Roebel
 • Een euro is ongeveer 92 Roebel
 • Betaalmogelijkheden:
 • Bankpas
 • Creditcard
 • Cash
 • MONGOLIË VALUTA

  Mongoolse Tugrik
 • Valuta van Mongolië is de Tugrik
 • Een euro is ongeveer 3300 Tugrik
 • Alleen briefgeld
 • betaalmogelijkheden:
 • Creditcard (visa/mastercard)
 • Cash
 • Betalen met een bankpas is lastig
 • CHINA VALUTA

  Chinese Yuan
 • Valuta van China is de Renminbi
 • De munteenheid is de Yuan
 • Een euro is ongeveer 8 Yuan
 • betaalmogelijkheden:
 • Creditcard
 • Bankpas
 • Cash

 • Voor vertrek Roebels en Yuan opnemen

  Voor vertrek kunt u al Russische Roebels of Chinese Yuan regelen bij uw bank in Nederland of bij het GWK (tegenwoordig heet dit Travelex). Vaak kost dit iets meer dan ter plaatse. Maar u heeft dan wel alvast wat contanten voordat u vertrekt. Het is mogelijk een koers af te spreken waartegen u geld dat u overhoudt na uw reis weer terug kunt wisselen. Daarnaast heeft u tijdens de reis de mogelijkheid om valuta te wisselen.


  Wat is uw dagbudget in de trein?

  Budget: € 10 per dag. Dan neemt u van thuis noedels en soep mee, die maakt u zelf in de wagon klaar. Voor het avond eten zoekt u iets lekkers op een station voor enkele euro’s. Verder heeft u nog budget voor een drankje in de restauratiewagon.

  Uitgebreid: € 30 per dag. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om wat uitgebreider te dineren. Als u ontbijt, luncht en dineert in de restauratiewagon houd dan rekening met ongeveer € 30 per dag. De maaltijden zijn goed maar eenvoudig. Daarnaast heeft u ook nog de mogelijkheid om tijdens de tussenstop lokale producten of kleinigheden te kopen.


  Betaalmogelijkheden Transsiberië Express


  Betalen in Rusland

  Tijdens een reis naar Rusland kunt u op de internationale luchthaven van Moskou en St.Petersburg met alle betaalmiddelen betalen. Wij raden u aan geld uit een geldautomaat in het hotel te pinnen, de koers is daar beter dan op de luchthaven. Contant geld kan gewisseld worden bij banken of wisselkantoren, ook wel een “obmen valjoeti”. Houdt hierbij rekening dat oud uitziende of beschadigde biljetten geweigerd kunnen worden. Banken zijn meestal geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 12:00. Wisselkantoren houden meestal de openingstijden van de winkels aan. Dit is van 10:00 tot 19:00. Daarnaast zijn ze vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Er wordt sterk afgeraden om geld zwart te wisselen.

  In de steden zoals Moskou zijn overal bankautomaten aanwezig. De bankautomaten bevinden zich onder andere op metrostations, verschillende plaatsen op straat en in hotels. Houdt hierbij rekening dat er bankautomaten zijn met uiteenlopende kosten, en dat deze soms leeg zijn. Creditcards worden meestal geaccepteerd in hotels, restaurants en in winkels. Contant geld opnemen met een creditcard kan alleen in de grote hotels, hier betaalt u commissie over.


  Betalen in Mongolië

  De Mongoolse Tugrik is moeilijk om te wisselen wanneer u weer in Nederland bent. Neem daarom niet te veel mee terug, wellicht een aantal om te bewaren. De Amerikaanse dollar is de meest geaccepteerde buitenlandse valuta. In de hoofdstad kan gerust met euro’s gewisseld worden. In Ulaanbaatar zijn er bankautomaten aanwezig met name voor Visa en Mastercard. Geld opnemen met een Europese bankpas kan steeds vaker maar niet altijd. Meestal zit er een gelimiteerd bedrag op van 150.000 MNT. Het advies is om een internationale creditcard mee te nemen.

  Buiten Ulaanbaatar is het erg lastig, zo niet onmogelijk om vreemde valuta te wisselen. Daarnaast is het ook niet mogelijk om met creditcard te betalen. Wanneer dit wel mogelijk is dan kan dit vaak alleen met Amerikaanse dollars. Belangrijk is om genoeg Tugrik en eventueel dollars te hebben wanneer u de stad verlaat.


  Betalen in China

  In de grotere steden kan geld opgenomen worden met bankpassen die een Maestro of Cirrus logo hebben. Daarnaast wordt er aangeraden om voldoende cash bij de hand te hebben. Dit is vooral belangrijk als er naar afgelegen gebieden wordt gereisd. Amerikaanse dollars en euro’s kunnen omgewisseld worden in de grotere steden. Dit kan bijvoorbeeld bij de Bank of China, wisselkantoren of de grotere hotels. Er wordt afgeraden om geld te wisselen met particulieren. Accepteer ook geen gescheurde of kapotte biljetten. Daarnaast moet moet u uitkijken voor valse biljetten van 50 en 100 yuan. Probeer bij een bank te pinnen om de kans op valse biljetten te verkleinen. Belangrijk is om goed op te letten voor wisseltrucks, bijvoorbeeld ‘s avonds laat in de taxi of in een riksja. Geld opnemen met een creditcard bij de Bank of China is mogelijk. Goed om te weten is dat u over het bedrag soms tot vier procent provisie betaald.


  Koersen van vreemde valuta


  Bekijk de actuele koersen van Rusland, Mongolië en China.
  Het advies is om vooraf wat extra contant geld mee te nemen als back-up. Onderweg kunt u dit wisselen bij een bank of wisselkantoor. Hierbij kunt u denken aan ongeveer 200 euro per reiziger.