Nur-Sultan – Kazachstan – Verre treinreizen en bouwstenen

Nur-Sultan - Rondreis- Treinreizen

Een stad in opkomst, maar voor velen nog onbekend. Sinds 1997 is Nur-Sultan de hoofdstad van Kazachstan, daarvoor was het Almaty. De stad is gelegen in een grote steppevlakte in het noorden van het land. Nur-Sultan kent zeer koude winters, maar in de zomermaanden is de temperatuur aangenaam en is de stad zeker een bezoek waard. In de winter kunnen temperaturen dalen tot wel 30 graden onder het vriespunt. Nur-Sultan behoort daardoor tot één van de koudste hoofdsteden ter wereld. Het wordt gevormd door oude klassieke parlementsgebouwen en een hypermoderne skyline. De Kazachen doen er alles aan om van Nur-Sultan een futuristische wereldstad te maken.

Van Astana naar Nur-Sultan

Voordat de stad de naam Nur-Sultan kreeg heette het ongeveer twintig jaar Astana, dit betekent ook wel ‘hoofdstad’ in het Kazachs. Sinds de intreding, in 2019, van de huidige president heet de stad Nur-Sultan. De stad, gesticht in 1824, is vernoemd naar de voormalig president om hem te eren voor zijn presidentschap dertig jaar lang. Vele mensen zijn het niet eens met de naamsverandering, omdat zij het zien als verheerlijking van de voormalig president. Astana is dus nog een veel voorkomende benaming.


Hypermoderne stad in de steppe

Waar Nur-Sultan vroeger nog maar een provinciestad was, wordt het nu in rap tempo omgetoverd in een moderne stad met wolkenkrabbers, torens en een mooie skyline. De stad is constant in ontwikkeling. Nur-Sultan wordt gebouwd op de inkomsten van de aardolie die veelvuldig te vinden is in Kazachstan. Hét symbool van die olie-rijkdom is de Bayterek toren. De toren wordt gevormd door een gouden ei en staat voor de status als hoofdstad die de stad kreeg in 1997.


Rondreis Kazachstan

Tian shan gebergte
vanaf €2899 reisduur 21 of 22 dagen
Deze rondreis Zijderoute voert langs de oude handelsroute door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein en laat de Zijderoute zien op een bijzondere manier. U bekijkt op een...


Wat te doen in Nur-Sultan met de lokale gids

In de stad is veel moois te zien en dat kunt u het beste bekijken met een stadstour. Via Mevo Reizen kunt u een privétour boeken en komt een lokale gids u in de ochtend ophalen bij uw accommodatie, zoals bij alle Kazachstan reizen. Tijdens deze privétour kunt u in overleg met de gids bepalen wat u wilt zien en doen. In Nur-Sultan wisselen oude parlementsgebouwen zich af met moderne wolkenkrabbers. Geniet van de skyline van de stad of breng een bezoekje aan de Ak Orda, het presidentiële gebied van Nur-Sultan. In dit gebied bevindt zich het paleis van de president.


De Perzische legende over de Bayterek toren

In de 97-meter-hoge Bayterek kunt u een kaartje kopen en omhoog gaan. Eenmaal boven vindt u, naast het mooie uitzicht, dé gouden handafdruk van de eerste president van Kazachstan. Wanneer u uw hand in zijn hand legt kunt u een wens doen. Er gaat een Perzische legende over deze toren, die een soort boom moet voorstellen. Het verhaal gaat over de vogel Samruk die wegvliegt van de levensboom. Op het moment van wegvliegen liet hij de boom schudden, waardoor allerlei zaadjes op de grond vielen. Deze zaden zorgden voor de vorming van alle plantensoorten en de genezing van de mensheid.Hazrat Sultan moskee met lokale gids

Verder is de Hazrat Sultan moskee zeker een aanrader, een van de grootste moskeeën van Centraal-Azië. Het indrukwekkende bouwwerk is het allermooist als de verlichting aangaat. In de avond zult u versteld staan van de vele verlichte gebouwen. Als u wilt shoppen dan moet u naar het Khan Shatyr gaan. Een tentvormig bouwwerk met winkels, restaurants, entertainment en zelfs een zwembad bovenin het gebouw.


Vervoer Nur-Sultan

Wanneer u met de trein of het vliegtuig aangekomen bent in Nur-Sultan staat onze lokale gids klaar met een bordje met uw naam erop. Vanuit het station of vliegveld brengt onze gids/chauffeur u naar uw accommodatie.


Met lokale gids op de fiets door Nur-Sultan

Wilt u de stadtour liever niet per auto of openbaar vervoer doen? Dan is de fiets een aanrader. Nur-Sultan is de eerste stad in Kazachstan dat een fietssysteem heeft. De stad blijft zich steeds ontwikkelen om het vervoer steeds gemakkelijker te maken.


Treinreizen Kazachstan

Khiva - Zijderoute
vanaf €1999 reisduur 15, 21 of 22 dagen
De Zijderoute is de oude handelsroute dwars door Centraal-Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein. Vanuit de trein beleeft u de Zijderoute reis op een ontspannen manier. U bekijkt vanuit...
Zijderoute Groepsreis
vanaf €2899 reisduur 21 of 22 dagen
Deze rondreis Zijderoute voert langs de oude handelsroute door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein en laat de Zijderoute zien op een bijzondere manier. U bekijkt op een...
Bouwsteen Kirgizië
vanaf €979 reisduur 11 of 12 dagen
De bouwsteen laat u kennis maken met het prachtige Kirgizië. Een bezoek aan de hoofdstad Bishkek mag dan ook niet ontbreken. Per 4x4 terreinwagen reist u door naar de Chon...
  • Kazachstan kent een landklimaat. Het kan er dus in de winter zéér koud worden en in de zomermaanden snikheet. In Nur-Sultan is het relatief gezien vrij droog.

  • Nee, iemand met een Belgisch of Nederlands paspoort heeft geen visum nodig voor een kort bezoek aan Kazachstan. Voor een verblijf van langer dan 30 dagen heeft u wel een visum nodig.

  • Vanuit de overheid zijn er geen waarschuwingen of restricties voor Kazachstan. Zowel Kazachstan als Nur-Sultan is veilig om te bezoeken. De reis brengt geen speciale risico’s met zich mee.