21 of 22 dagen vanaf€2899
per reiziger
inclusief vluchten

Tian shan gebergte

Treinreis Zijderoute van Ashgabat naar Almaty via Kirgizië (groepsreis)

Deze rondreis Zijderoute voert langs de oude handelsroute door Centraal Azië. Deze reis gaat grotendeels per trein en laat de Zijderoute zien op een bijzondere manier. U bekijkt op een ontspannen manier vanuit de trein het uitgestrekte en afwisselende landschap van Turkmenistan tot en met Almaty. In drie weken tijd reist u meer dan 3000 km en ontdekt u vier verschillende landen. De Zijderoute brengt u in ongeveer drie weken van Turkmenistan naar Almaty dwars door Centraal Azië. U ziet de prachtige natuur en u ervaart de gastvrijheide van Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië.

Wilt u de groepsreis in Teheran starten? Bekijk de Zijderoute groepsreis vanaf Teheran naar Almaty. Of gaat uw voorkeur uit naar een individuele reis? Hier vindt u de Zijderoute reizen op een rij.

 • Klein reisgezelschap van ongeveer 15 personen
 • Reis te boeken mét of zonder Kirgizië, altijd met reisleiding
 • Een goed uitgedacht reisschema met op de juiste tijden wat rust
 • Vluchten Amsterdam – Ashgabat en Almaty – Amsterdam (t.w.v. € 700)
 • Nederlandse reisbegeleiding vanaf 7 deelnemers
 • Overnachtingen in *** en **** hotels
 • Treintrajecten o.b.v. 2e klas trein (upgrade naar privé coupé mogelijk)
 • Hotelovernachtingen o.b.v. logies en ontbijt (2-persoonskamers)
 • Een overnachting in een yurt in de woestijn in Turkmenistan.
 • Alle transfers gedurende de reis
 • Lokale, deskundige gids in elke stad op de route
 • Maaltijden zoals beschreven in reisbeschrijving
 • Diverse dagen lunch inclusief (zie reisbeschrijving)
 • Diverse dagen diner inclusief (zie reisbeschrijving)
 • Uitnodigingsbrief voor visa Turkmenistan
 • Oezbekistan en Kazachstan visumvrij

Bouwstenen Zijderoute

2,8993,099

Dag 1: Vlucht van Amsterdam naar Ashgabat

Amsterdam - Ashgabat

Vandaag vertrekt uw vlucht van Amsterdam naar Ashgabat in Turkmenistan. Vanaf Amsterdam zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Ashgabat. U maakt een overstap in Istanbul.

Bouwsteen Iran: Heeft u ook de bouwsteen Iran geboekt? Dan reist u vandaag vanuit Mashhad naar de grenspost per transfer (Deze transfer is inclusief in de reis). U rijdt allereerst naar de grens bij Bajgiran/Gaudan (grenspost Yablonovka). Naar verwachting komt u aan het begin van de middag aan bij de grenspost (houdt rekening met 30 minuten tijdsverschil met Turkmenistan). De grenspost sluit om 17:00 uur Turkmeense tijd. Na de grensovergang maakt u kennis met de Turkmeense gids. De tijd die we bij de grens zullen besteden is moeilijk vooraf te bepalen. Bij aankomst in Ashgabat kunt u inchecken in uw accommodatie. Bij een soepel verloop van de grensovergang kunt u de rest van de dag vrij besteden in Ashgabat.

Dag 2. Aankomst in Ashgabat

U komt vroeg in de ochtend aan op de luchthaven van Ashgabat. Bij aankomst in Ashgabat staat de transfer voor u klaar en brengt u naar uw accommodatie. Geniet van het ontbijtbuffet in het hotel.

Vandaag ontdekt u de hoofdstad van Turkmenistan. De stad is gelegen in de Karakum woestijn. Aan de voet van het gebergte Kopet-Dag. Witte marmeren paleizen en duizenden fonteinen zult u tegenkomen tijdens uw bezoek aan de stad. Daarnaast biedt de stad een diversiteit aan musea. De belangrijkste industrie van de stad is textiel.

Stadstour Ashgabat: Stadstour door Ashgabat met een Engelssprekende gids. Breng tijdens de stadstour een bezoek aan één van de mooiste moskeeën van Turkmenistan: de Ertugrul Gazi Moskee. Wandel door het Nationaal Onafhankelijkheid Park in de Turkmeense hoofdstad. Het park is één van de attracties van de stad vanwege de vele moderne en Turkmeense architectuur. Ontdek het Monument van de Neutraliteit, het symbool van de stad. U zult het 95 meter hoge bouwwerk van ver al zien. Niet ver van de stad in de buitenwijken van het dorp Bagir bevindt zich een uniek oud monument: de ruïnes van de oude nederzetting Nissa. Dit monument staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook de meest grandioze en immense moskee van Centraal-Azië en de belangrijkste van Turkmenistan, de Turkmenbashi Ruhy Moskee, is net buiten de stad te vinden. Het is gebouwd op initiatief van Turkmenbashi, de voormalig president, en is naar hem vernoemd. De Turkmenbashi Ruhy Moskee betekent ook wel: “de moskee van Turkmenbashi spiritualiteit”. De stadstour door Ashgabat duurt ongeveer 4 uur (excl. entreegelden).

U overnacht in het Ak Altyn Hotel **** of gelijkwaardig.

Ak Altyn Hotel Ashagbat

Ak Altyn Hotel Ashagbat

Vandaag de dag is het Ak Altyn Hotel in Ashgabat één van de beste accommodaties in Turkmenistan. Het hotel heeft een centrale ligging in de Russische wijk, op wandelafstand van de Russische Bazaar. De accommodatie heeft een diversiteit in type kamers. De kamers bieden comfort, kwaliteit en zijn van alle gemakken voorzien. Zo kunt u gebruik maken van uitstekende faciliteiten. De accommodatie biedt een zwembad, een sauna en meerdere diensten. Daarnaast beschikt het hotel over een restaurant. Hier worden met name nationale en Europese gerechten geserveerd.

Dag 3. Ashgabat - Darwaza

Ashgabat - Darwaza

Geniet van het ontbijt in uw accommodatie. De ochtend heeft u vrij te besteden in Ashgabat.

Suggestie: Een stadswandeling door Ashgabat, zonder gids, is tegenwoordig geen probleem. Wij raden u dan ook aan deze ochtend een wandeling te maken door de stad. Op wandelafstand van het hotel vindt u verschillende hoogtepunten. Bijvoorbeeld het Lenin standbeeld en de Russische bazaar. Daarnaast is het een ervaring op zich om een rit te maken per bus door de stad.

Suggestie: Breng een bezoek aan het overheidsgebouw dat bekend staat als het Bruiloft Paleis. Het gebouw wordt bekroond door een massief, geometrisch gekooide discobal. Het paleis omvat 11 verdiepingen, die allemaal gewijd zijn aan bruiloften. De grootste zaal van het gebouw, bekend als de “Shamchyrag”, bevindt zich in het midden van het paleis. Het is mogelijk om het paleis te bezoeken, maar de architectuur is ook al bijzonder van buitenaf.

Excursiepakket: In de middag vertrekt u per 4×4 landcruiser van Ashgabat naar de Darwaza gaskrater. De 4×4 landcruiser is voorzien van airconditioning.

Onderweg bezoekt u een klein dorpje genaamd Erbent. Dit bezoek geeft u een kijkje in het woestijnleven. Erbent wordt namelijk bewoond door de mensen van de Teke-stam. Het dorpje is volledig omringd door zandduinen. Onder het genot van een kopje thee of chal (gefermenteerde kamelenmelk) maakt u kennis met de traditionele leefomstandigheden van de woestijn gemeenschap. Vanuit het dorpje Erbent rijdt u langs een modderkrater. Deze krater is minder bekend als de Darwaza gaskrater, maar wel een unieke tussenstop die u niet wilt missen. Wanneer de avond valt rijdt u het terrein van de Darwaza gaskrater op. De dag wordt afgerond met een barbecue bij de Darwaza gaskrater.

Darwaza Gaskrater Turkmenistan

Midden in de Karakum woestijn, op ongeveer 260 kilometer boven Ashgabat, ligt het dorpje Darwaza. Het gebied herbergt een waardevolle bodemschat, ’s werelds grootste gasvoorraden: de Darwaza gaskrater. Geologen deden in 1971 proefboringen, tot zij onverwachts op een ondergrondse grot of rivier stuitte. De grond onder de boortoren stortte in, waarna een groot gat in de bodem overbleef. De Darwaza gaskrater, in het verlaten hart van Turkmenistan, brandt na bijna 50 jaar nog steeds. Dit zorgt voor een uniek schouwspel. Vanaf de yurt kamp ziet u in de avond oranjekleurige wolken opstijgen. Zelfs de heuvels rond de krater worden verlicht.

Turkmenistan Darwaza Gaskrater

Darwaza Yurtkamp

Darwaza Yurtkamp

U overnacht bij de Darwaza gaskrater in een traditionele nomadentent, een yurt. In de avond zijn de temperaturen in Darwaza zeer aangenaam.

Dag 4. Darwaza - Khiva

Darwaza - Khiva

U wordt vandaag wakker in de prachtige omgeving van de Darwaza gaskrater. U ontbijt in het yurt kamp. Na het ontbijt zet de reis zich voort per 4×4 land cruiser richting de grens Shavat/Dashoguz met Oezbekistan. Onderweg naar Khiva bezoekt u de Kunya Urgench, gelegen op de linkeroever van de Amu Darja rivier. De oude stad Kunya Urgench bevat een reeks monumenten, voornamelijk uit de 11e en 16e eeuw. Waaronder een moskee, een minaret, mausolea en forten. Sinds 2005 staat het historische Kunya Urgench op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Aan het einde van de middag komt u aan in Khiva. U wordt naar uw accommodatie gebracht. Na het inchecken in de accommodatie heeft u de avond vrij te besteden in Khiva.

U overnacht in het Muso To’ra Hotel **** of gelijkwaardig.

Muso To’ra Hotel

Muso To’ra Hotel

Het Muso To’ra Hotel beschikt over een prachtige binnentuin. Hier kunt u in de ochtend genieten van het ontbijtbuffet. De kamers zijn in eigen stijl ingericht en gemeubileerd en van alle gemakken voorzien. Het hotel biedt 15 kamers, die u kunt bereiken via de binnentuin. De accommodatie is centraal gelegen en slechts een paar minuten lopen van het Shirazi Khan Madrasah monument.

Dag 5. Khiva

Geniet van het ontbijt in uw accommodatie. Na het ontbijt start de stadstour door Khiva. De gids ontvangt u in de lobby van het hotel.

Khiva staat bekend als een sprookjesachtige stad. De oude binnenstad is een groot openluchtmuseum. Ontdek de vele moskeeën, mausoleums en musea tijdens uw bezoek aan de stad. Khiva was een belangrijke karavaanstad op de Zijderoute. Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond kwamen karavanen met kamelen door de poorten van de stad. Khiva is gelegen tussen de Karakum woestijn en de Kyzylkum woestijn. De stad wordt ook wel het ‘openluchtmuseum van Oezbekistan genoemd’.

Stadstour Khiva: Stadstour met lokale Engelssprekende gids in Khiva (excl. entreegelden). De oude ommuurde binnenstad, Itchan-Kala, is een waar openluchtmuseum. Breng al wandelend een bezoek aan de madrassa (een Islamitische universiteit) en de Islam Khodja Minaret. Ook ziet u het mausoleum van de beroemde Mahmud Pakhlavan die, volgens legendes, in de 14e eeuw het leven redde van vele onderdanen door een akkoord te sluiten met de Indiase overheersers. Ook mag de Juma Moskee niet ontbreken. In deze moskee pronken 212 houten pilaren, gegraveerd met Arabische teksten en bloempatronen. De stadstour door Khiva duurt ongeveer 4 uur (excl. entreegelden).

De middag heeft u vrij te besteden in de prachtige stad Khiva.

Suggestie: Beklim de hoogste minaret van Oezbekistan: de Islam Khoja Minor. De minaret is 45 meter hoog. Volg de lange draaitrap die u mee neemt naar de top. Hier heeft u prachtig uitzicht over de zandkleurige stad.

Dag 6. Khiva - Buchara

Khiva - Buchara

Geniet van het ontbijt in het hotel. Na het ontbijt vertrekt u per trein* van Khiva naar één van de grootste bezienswaardigheden van Oezbekistan: Buchara.

* Op maandag, donderdag en zaterdag rijden de treinen tussen Khiva en Buchara. Vertrekt de groepsreis een andere dag? Dan regelt Mevo Reizen een transfer per bus en chauffeur. Dan is de reisduur ongeveer zeven uur van Khiva naar Buchara.

Treinreis Khiva naar Buchara

Treinreis Khiva naar Buchara

Treinreis Khiva naar Buchara Business Class op de route van Khiva naar Bukhara

De plaatselijke spoorwegen van Oezbekistan hebben de treindienst tussen Khiva en Buchara net nieuw gestart in het westen van het land. Eeuwen geleden trokken reizigers per kameel door de Kyzylkum-woestijn langs de Zijderoute. Nu rijdt er, op wisselende dagen, een comfortabele trein tussen Khiva en Buchara. Deze treinreis duurt ongeveer zes uur. De trein is dan ook niet veel sneller dan wanneer u per bus reist. U kunt kiezen voor de Economy Class of Business Class tijdens deze treinreis.

Amu Darja rivier: Tijdens deze treinreis steekt u de Amu Darja rivier over. Deze rivier stroomt door Afghanistan, Turkmenistan, Tadzjikistan en Oezbekistan. De Amu Darja rivier wordt beschouwd als de diepste rivier van Centraal-Azië. De rivier mondt uit in het Aralmeer. Amu Darja heeft zijn naam te danken aan de oude stad Amul. Amy Darja is ongeveer 1415 kilometer lang.

In de middag komt u aan in Buchara. Een stad dat ongetwijfeld tot de verbeelding van elke reiziger spreekt. Check in bij uw accommodatie. De avond heeft u vrij te besteden in Buchara.

Suggestie: Maak tijdens uw bezoek aan Buchara kennis met één van hun specialiteiten: dumplings. Een restaurant dat zeer wordt aangeraden voor dumplings is Chinar.

Transferpakket: Transfer van het treinstation van Buchara naar uw accommodatie.

U overnacht in het Bibi-Khanym Hotel *** of gelijkwaardig.

Ak Altyn Hotel Ashagbat

Ak Altyn Hotel Ashagbat

Ak Altyn Hotel Ashagbat

In Buchara is het Bibi-Khanym Hotel de uitstekende plek om te ontspannen. Op loopafstand van de accommodatie vindt u een tal aan hoogtepunten en restaurants. De accommodatie bevindt zich in een fijne omgeving. De kamers van de accommodatie zijn comfortabel en huiselijk ingericht in Oezbeekse stijl. U wordt hartelijk ontvangen door het personeel. Zij staan 24 uur per dag voor u klaar bij de receptie. Geniet van een drankje in de binnentuin tijdens uw verblijf.
Tip: Het is ook mogelijk om bij het Bibi-Khanym Hotel een fiets te huren. Een unieke ervaring om de prachtige stad Buchara te ontdekken per fiets.

Dag 7. Buchara

Na het ontbijt in uw accommodatie start de stadstour door Buchara. De gids ontvangt u in de lobby van het hotel.

Buchara staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Officieel is de naam van de stad: ‘Buxoro’. Buchara is één van de oudste steden van Centraal-Azië. Op het hoogtepunt stonden er maar liefst 250 madrassa’s in de stad. Door de Zijderoute kwamen veel karavanen langs de stad. Hierdoor ontstond er een levendige handel en rijkdom. Dit is terug te zien in de diverse architectuur in de stad. Bukhara heeft maar liefst 140 architectonische monumenten. Het is alsof je door een openluchtmuseum wandelt tijdens een tour door de stad. Bukhara bestaat al ongeveer 2.500 jaar.

Stadstour Buchara: Tijdens de stadstour wandelt u langs de Ark Fortress. Ook wel het oudste architectonisch monument van Buchara. Bekijk tijdens de stadstour de indrukwekkende Bolo-Hauz Moskee. De naam van de moskee betekent ‘boven de vijver’ en verwijst naar de vijver (wat Hauz betekent) voor de moskee. De stadstour duurt ongeveer 4 uur (excl. entreegelden). De gids neemt u mee langs smalle straatjes, groene parken en tuinen en langs historische en architectonische monumenten. Buchara biedt vele hoogtepunten die vrijwel allemaal dichtbij elkaar op loopafstand liggen. De stadstour door Buchara duurt ongeveer 4 uur (excl. entreegelden).

U overnacht in het Bibi-Khanym Hotel *** of gelijkwaardig.

Bibi-Khanym Hotel

Bibi-Khanym Hotel

Bibi-Khanym Hotel

In Buchara is het Bibi-Khanym Hotel de uitstekende plek om te ontspannen. Op loopafstand van de accommodatie vindt u een tal aan hoogtepunten en restaurants. De accommodatie bevindt zich in een fijne omgeving. De kamers van de accommodatie zijn comfortabel en huiselijk ingericht in Oezbeekse stijl. U wordt hartelijk ontvangen door het personeel. Zij staan 24 uur per dag voor u klaar bij de receptie. Geniet van een drankje in de binnentuin tijdens uw verblijf.
Tip: Het is ook mogelijk om bij het Bibi-Khanym Hotel een fiets te huren. Een unieke ervaring om de prachtige stad Buchara te ontdekken per fiets.

Dag 8. Buchara - Samarkand per sneltrein

Buchara - Samarkand

Geniet van het ontbijt in het hotel.
Deze ochtend heeft u vrij te besteden in Buchara.

Suggestie: Volg de lokale tradities en drink een potje thee. Mevo Reizen raadt u aan om een potje thee te drinken op het dakterras van het restaurant Chasmai-Mirob, voor een mooi uitzicht over het Po Kalon plein

Suggestie: Breng in de ochtend een bezoek aan het Nasreddin Hodja Standbeeld.

Nasreddin Hodja Standbeeld

De imam Nasreddin Hodja is een legendarisch figuur. Hij hield de mensen graag een beetje voor de gek. Hij verzon voor elk probleem een oplossing. Geheel op zijn eigen manier. Wanneer Nasreddin Hodja achterstevoren op zijn ezel zat en de mensen wezen hem daarop, zei hij dat zijn ezel achteruit loopt. Nasreddin Hodja staat in de islamitische wereld bekend om de verhalen en anekdotes rond zijn persoon. Hij is ook wel te vergelijken met personages als Dik Trom en Tijl Uilenspiegel.

In de middag vertrekt u per sneltrein ‘de Afrosiyob’, van Buchara naar Samarkand.

Afrosiyob Oezbekistan

Oezbekistan Afrosiyob

Welkom in de Afrosiyob

De trein van Buchara naar Samarkand, ‘de Afrosiyob’, reist met een snelheid van 250 km/u in ongeveer 2,5 uur tussen beide steden. Er is keuze uit de eerste en tweede klasse in de trein.
* In deze reis is een reservering in de tweede klasse inclusief.
Er bevindt zich een restaurant in de Afrosiyob.

Bij aankomst op het treinstation van Samarkand wordt u hartelijk ontvangen door onze gids. Hij brengt u van het station naar uw accommodatie. De middag en avond heeft u geheel vrij te besteden in Samarkand.

Transferpakket: Transfer van het treinstation van Samarkand naar uw accommodatie.

U overnacht in het Ideal Hotel *** of gelijkwaardig

Ideal Hotel Samarkand

Ideal Hotel Samarkand

Hotel Ideal ligt op een rustige locatie in Samarkand. Het hotel heeft een binnentuin waar u in de schaduw een drankje kunt drinken. Het beroemde mausoleum van Amoer Timoer bereikt u na 20 minuten wandelen langs de groene universiteit boulevard. Vanaf daar is het nog geen vijf minuten verder naar het beroemde Registan-plein. In de ochtend kunt u genieten van een heerlijk ontbijt in het restaurant van het hotel. Hier worden met name Oezbeekse en Europese gerechten geserveerd.

Dag 9. Samarkand

Geniet in de ochtend van het ontbijt in uw accommodatie. Na het ontbijt start de stadstour door Samarkand. De gids ontvangt u in de lobby van het hotel.

Samarkand is één van de oudst bewoonde steden van Centraal-Azië. Veel van de hoogtepunten van de stad stammen uit de 14e eeuw. De tijd waarin Timoer Lenk de leider was. Samarkand is opgedeeld in twee delen. Het toeristische gedeelte en een gedeelte waar voornamelijk de lokale bevolking komt. Wij raden u dan ook aan een kijkje te nemen bij dit gedeelte van de stad.

Stadstour Samarkand: Een echt hoogtepunt van Samarkand is de Registan. Het plein vormt het hart van de historische stad. In het Perzisch betekent Registan ‘plaats van zand’. Het plein is omringd door drie grote madrassa’s. Deze zijn versierd in Perzische stijl met prachtig tegelwerk en bladgoud. Tip: Bekijk Registan niet alleen van de voorkant, maar loop eens een rondje rond het complex. Ontdek de vele siertuinen om de Registan. Shah I Zinda behoort tot de beroemdste en één van de grootste mausoleums van Centraal-Azië. Al is Gur-e-Amir niet even imposant als Shah I Zinda, ook deze mag u ook niet missen tijdens de stadstour. Ontdek de Bibi Khanum Moskee, één van de grootste moskeeën ter wereld. De stadstour door Samarkand duurt ongeveer 4 uur (excl. entreegelden).

Suggestie: Breng een bezoek aan de Siyob bazaar, gelegen naast de Bibi Khanum Moskee. Het is erg leuk om een rondje over de bazaar te wandelen en lokale lekkernijen te proeven. Tip: proef de lokale snack: Halva. Dit is een zoete, regionale snack in allerlei soorten varianten te krijgen.

Suggestie: Wilt u een écht traditioneel, Oezbeeks gerecht proberen tijdens uw verblijf? Plov is hét symbool van de Oezbeekse keuken.

Ak Altyn Hotel Ashagbat

Plov wordt doorgaans bereid door Oezbeekse families als lunch. De recepten worden van generatie op generatie overgedragen. U kunt het gerecht ook zelf bereiden. Benieuwd naar het recept? Mevo Reizen vertelt u graag over het Plov recept voor vier personen.

Suggestie avondprogramma: Breng in de avond een bezoek aan een traditionele Folkloristische show. Dit is een mengelmoes van een modeshow en Oezbeekse dans in traditionele kleding. De show duurt ongeveer één uur.

Suggestie: Ontdek de wijn en cognac regio van Samarkand tijdens een wijnproeverij.

Afrosiyob Oezbekistan

Oezbekistan Afrosiyob

Kom alles te weten over de wijnen uit Oezbekistan. Tijdens deze tour kunt u genieten van een proeverij van lokale wijnen en cognac. Reizigers die houden van heerlijke wijnen en cognac zullen deze proeverij zeker waarderen.

Dag 10. Samarkand - Tasjkent per sneltrein

Samarkand - Tasjkent

Geniet van het ontbijt in het hotel. De ochtend heeft u vrij te besteden in Samarkand.
In de loop van de middag vertrekt u per trein van Samarkand naar Tasjkent.

Afrosiyob Oezbekistan

Oezbekistan Afrosiyob

Welkom in de Afrosiyob

De trein van Samarkand naar Tasjkent, ‘de Afrosiyob’, reist met een snelheid van 250 km/u in ongeveer twee uur tussen beide steden. Er is keuze uit de eerste en tweede klasse in de trein.
* In deze reis is een reservering in de tweede klasse inclusief.
Er bevindt zich een restaurant in de Afrosiyob.

In de avond komt u aan op het treinstation van Tasjkent. U wordt hartelijk ontvangen door onze gids. Hij brengt u van het station naar uw accommodatie. De avond heeft u geheel vrij te besteden in Tasjkent.

U overnacht in Hotel Uzbekistan *** of gelijkwaardig.

Hotel Uzbekistan

Hotel Uzbekistan

Hotel Uzbekistan

Op slechts 100 meter afstand van het Amir Temur-plein is Hotel Uzbekistan gelegen. De accommodatie beschikt over klassiek ingerichte kamers en suites. Geniet tijdens uw verblijf van een drankje in Café-bar Vena of ontspan in de sauna van de accommodatie. In het elegante restaurant worden Europese gerechten en lokale specialiteiten geserveerd. Dichtbij de accommodatie vindt u het metrostation Amir Temur. Deze biedt aansluiting op twee verschillende metrolijnen.

Dag 11: Tasjkent

Geniet in de ochtend van het ontbijt in uw hotel. De lokale Engelssprekende gids haalt u op in de lobby van uw hotel.

Stadstour Tasjkent: Tijdens de stadstour door Tasjkent neemt de gids u mee langs de hoogtepunten van de stad. De tour start bij de Kukeldash Madrassa, een traditionele en religieuze school, gebouwd met de kenmerkende gele bakstenen uit de 16e eeuw. Ook brengt u een bezoek aan de Barak-Khan Madrassa, vernoemd naar de opdrachtgever Nauruz Ahmad Khan. Ontdek de Kaffal Shashi Mausoleum, een indrukwekkende moskee in de Khasty Imam straat. Daarnaast brengt u een bezoek aan de kleurrijke Oosterse markt, Chorsu. Een geweldige manier om de lokale kant van Tasjkent te leren kennen. De stadstour door Tasjkent duurt ongeveer 4 uur (excl. entreegelden).

Suggestie: Wilt u de stad op een unieke manier ontdekken? Pak eens de metro. Tasjkent was namelijk één van de eerste met een metrostation. De inwoners van de stad zijn er erg trots op. Het netwerk werd geopend in 1977. Tot op heden heeft Tasjkent het enige metronetwerk van Centraal-Azië. Koop een kaartje op één van de stations en ontdek de stad tijdens een metro tour.

Suggestie: Wij raden u aan om een bezoek te brengen aan het Spoorwegmuseum van Tasjkent. In het openluchtmuseum staan tientallen Sovjet-treinen. U heeft de mogelijkheid om de treinen van binnen te bekijken. Elke trein vertelt zijn eigen verhaal.

In de middag reist u per nachttrein van Tasjkent naar Shu in Kazachstan.
De trein vertrekt in de middag. U overnacht in de trein.

Trein van Tasjkent naar Shu

U reist per trein van Tasjkent naar Shu door het uitgestrekte Kazachse steppe landschap. Deze trein brengt u van Oezbekistan naar Kazachstan. U overnacht in de trein.
* Tijdens deze reis is er voor u een tweede klasse compartiment gereserveerd.
Upgrade: U kunt ook kiezen voor een upgrade naar een eerste klasse/privé coupé in deze trein.

Dag 12. Aankomst in Shu en op doorreis naar Bishkek

De volgende ochtend komt u aan op het treinstation van Shu. Vanaf Shu reist u per transfer naar de hoofdstad van Kirgizië. Rond de middag komt u aan in Bishkek. De transfer brengt u naar uw accommodatie. Wanneer de kamer nog niet klaar is kunt u wel alvast uw bagage achterlaten. In de middag staat de stadstour gepland. De gids ontvangt u in de lobby van het hotel.

Excursiepakket: De stadstour brengt u langs alle hoogtepunten van Bishkek. De tour is onder begeleiding van een lokale Engelssprekende gids (excl. entreegelden). Tijdens de tour ontdekt u het centrale deel van de stad. Ontdek het centrale plein, het oude plein en het Eikenpark. Wandel langs het Opera- en Ballettheater, het Witte huis, het Sportpaleis, het Panfilov-park en het Overwinningspark met het beeld van de Eeuwige Vlam. Ook brengt de gids u mee naar de markt van Osh en het centrale winkelcentrum: TSUM.

De rest van de dag heeft u vrij te besteden in Bishkek.

U overnacht in het Asia Mountains Hotel ***

Asia Mountains Bishkek

Asia Mountains Bishkek

Asia Mountains Bishkek

Het Asia Mountains Hotel in Bishkek ligt op 200 meter afstand van het treinstation van Bishkek. De kamers van de accommodatie zijn ingericht in klassieke stijl met houten meubilair. Tijdens uw verblijf kunt u gebruik maken van het buitenzwembad. Geniet van lokale en Europese gerechten in het elegante restaurant van Asia Mountains. Ook kunt u de maaltijden nuttigen op het zonneterras van het hotel. In de goed uitgeruste bar kunt u terecht voor een drankje.

Dag 13. Van Bishkek naar de prachtige Chon-Kemin Vallei

Bishkek - Chon-Kemin Vallei

Geniet in de ochtend van het ontbijt in uw accommodatie. Vandaag reist u per 4×4 landcruiser met chauffeur naar de Burana Toren. Deze ligt op ongeveer 75 kilometer rijden van Bishkek.

4x4 Terreinwagen Kirgizië

Voor de rondreis door Kirgizië maakt Mevo Reizen doorgaans gebruik van de Toyota 4Runner met bouwjaar 2004-2007. Deze 4×4 terreinwagen rijdt veilig en met gemak door de bergen van Kirgizië.

Burana Toren

De 25 meter hoge Burana Toren is samen met een aantal grafstenen (ook wel de ‘Balbals’ genoemd), kasteelruïnes en drie mausoleums het enige wat is overgebleven van de eeuwenoude stad Balasagun. Deze stad was ooit een welvarende stad op de Zijderoute. De Burana Toren was gebouwd in de 9e eeuw. Bij de bouw was het een 45 meter hoge minaret van een moskee. Door een aardbeving in de 15e eeuw is de bovenkant van de toren verwoest. De Sovjets hebben de Burana Toren opnieuw gerestaureerd. Belim de wenteltrap binnen de minaret en ontdek het panoramische uitzicht van de omringende bergen.

Na een bezoek aan de toren rijdt u naar de Chon Kemin vallei. Bij aankomst checkt u in bij uw accommodatie. De rest van de middag en avond heeft u vrij te besteden.

U overnacht in het Kemin Guesthouse of gelijkwaardig.

Inclusief: ontbijt

Kemin Guesthouse

Kemin Guesthouse

Kemin Guesthouse

Het Kemin guesthouse is een gastvrije accommodatie, gelegen in een prachtige omgeving. Het guesthouse wordt gerund door een lokale familie. U wordt dan ook hartelijk ontvangen bij aankomst. Tijdens uw verblijf staan zij graag voor u klaar. Het personeel spreek Engels en Russisch. Geniet tijdens uw verblijf van een diner in het restaurant, de lounge of van de barbecue voorzieningen. Het guesthouse biedt toegang tot een sauna. De kamers van het guesthouse zijn eenvoudig, comfortabel en schoon. Vanuit het guesthouse worden trektochten te paard en andere activiteiten aangeboden. Een unieke ervaring in een mooie omgeving.

Dag 14. Van de Chon-Kemin Vallei via Kochkor naar het Son Kul meer

Chon-Kemin Vallei - Son Kul meer

Vandaag reist u na het ontbijt van Chon Kemin in de richting van Kochkor. Dit is het laatste dorp voordat u écht de bergen in gaat richting het Son Kul meer. Kochkor is een rustig stadje op de weg naar het Son Kul meer. Het stadje heeft een marktplein en een hoofdweg. De lantaarns van het stadje dateren uit de oude sovjettijd. Wanneer u de tijd heeft, breng dan een bezoek aan het museum van Kochkor. Hier ontdekt u meer over de lokale geschiedenis.

Vanuit Kochkor reist u door naar het Son Kul meer. Het meer staat bekend om uitgestrekte, groene weilanden. Het meer heeft kristalhelder water en in de verte ziet u de met sneeuw bedekte bergtoppen. De naam Son Kul betekent ‘Het Laatste Meer’. Het is het hoogste (zoetwater) meer in Kirgizië, dat gelegen is op 300 meter boven de zeespiegel. Son Kul is een ongezouten meer. In de omgeving van het meer, ook wel in het Tian Shan Gebergte, kunt u prachtige paard -en wandeltochten maken. Het meer is bereikbaar van juni tot september. De rest van het jaar ligt er veel sneeuw.

Suggestie: Wanneer u de kans krijgt, bezoek eens een herder familie onderweg. Proef hier het nationale Kirgizische drankje: ‘Kymyx’, gemaakt van paardenmelk.

Suggestie: Naast ‘Kymyx’ mag u het traditionele gerecht ‘Beshbarmak’ ook niet missen. De naam van het gerecht wordt vertaald als ‘Vijf vingers’. Deze verwijst naar de nomadische stammen die in Centraal-Azië woonden en het gerecht met handen aten. Er zijn talloze versies van Beshbarmak. Laat u verrassen door het populaire gerecht tijdens uw reis door Kirgizië.

U overnacht in het Son Kul yurt kamp aan het Son Kul meer.

Inclusief: ontbijt en diner

Son-Kul Yurt kamp

Yurt kamp Son-kul ligt op een rustige plek gelegen aan de noordelijke oever van het Song-kul meer. In de zomer worden weilanden rond het Son-kul meer bewoond door yurts van nomaden. Schapen en paardenkuddes kunt u vrij zien rondlopen in de prachtige omgeving. Het kamp geeft vele reizigers een glimlach. De locatie van het kamp biedt ook vele mogelijkheden voor natuurliefhebbers. De meest populaire bergpaden lopen door het kamp. Verken de omgeving te paard, per mountainbike of maak de mooiste wandelingen door de bergen. Tip: Op de laatste zaterdag van juli wordt er het jaarlijkse Nomad Festival gehouden rond het Son-kul meer. Een festival met traditionele paardenspelen, lokale gerechten en folkloristische voorstellingen.

Dag 15. Van het Son Kul meer naar het grootste meer van Kirgizië: het Issyk Kul meer

Son Kul meer - Issyk Kul meer

Vandaag reist u van het Son Kul meer naar het kristalheldere Issyk Kul meer. Dit meer staat ook wel bekend als het grootste meer van Kirgizië. In Kirgizië betekent de naam Issyk Kul: ‘Heet meer’. Door het zoutgehalte van het water en door de vele warme bronnen op de bodem bevriest het meer niet. Het meer is omgeven door prachtige bergen. Issyk Kul is het op één na grootste bergmeer ter wereld.

U verblijft in het zuidelijke deel van het Issyk Kul meer, hier ervaart u de echte Kirgizische cultuur. De diversiteit aan landschappen rondom het meer biedt ideale leefomstandigheden voor talloze planten- en diersoorten.

U overnacht in het Tamga yurt kamp aan het Issyk Kul meer.

Inclusief: ontbijt en diner

Lodge Tamga Yurt kamp

Dit kamp ligt aan de zuidelijke oever van het Issyk-kul meer. De zuidelijke oever van het meer is opmerkelijk de vele plaatsen met wilde ongerepte natuur. U zult hier geen hoge gebouwen tegenkomen. De lokale bevolking houden de gewoonten en tradities in ere. Zo worden de tapijten en decoraties voor de yurt door de bevolking handgemaakts. Ook organiseren zij plaatselijke festivals in de zomer rond het meer. Geniet van de rust aan het strand of wandel langs de kleurrijke ravijnen. U zult comfort, gastvrijheid en rust vinden op het kamp aan het Issyk-kul meer.

Lodge Tamga Yurt kamp

In het voor- en naseizoen heeft u ook de mogelijkheid om in Guesthouse Tamga te verblijven. Het guesthouse ligt op ongeveer 15 minuten loopafstand van het Issyk Kul meer. De kamers bieden comfort en zijn van alle gemakken voorzien. De tuin van het guesthouse is boordevol prachtige bloemen en struiken in allerlei kleuren. U wordt hartelijk ontvangen door de eigenaren van de guesthouse. Geniet tijdens uw verblijf van de warme gastvrijheid.

Dag 16. Van het Issyk Kul meer naar het dorpje Jeti Oguz en Karakol

Issyk Kul meer - Karakol

Vandaag reist u vanuit het prachtige Issyk Kul meer naar Karakol. Onderweg stopt u bij de zandsteenformatie Jeti Oguz, oftewel ‘Zeven Stieren’. Deze naam komt van het feit dat de rotsen op zeven stieren lijken. De rotsformaties maken het landschap uniek. Iets wat u nog niet eerder bent tegengekomen tijdens uw rondreis door Kirgizië.

Suggestie: Wandel tijdens uw bezoek langs het Jeti Oguz Sanatorium. Dit gebouw trok in de Sovjet-tijd jaarlijks duizenden bezoekers uit de Sovjet-Unie. Het sanatorium vertegenwoordigt een interessant deel van de Sovjet geschiedenis.

Suggestie: Jeti Oguz staat naast de rotsformaties ook bekend om zijn honing. Het dorp is de thuisbasis van verschillende bijenboerderijen die hun,lokaal geproduceerde, honing langs de weg verkopen. Een leuke souvenir om vanuit Kirgizië mee te nemen naar huis.

Vanuit Jeti Oguz reist u naar het iets verderop gelegen Karakol. Bij aankomst in Karakol heeft u de rest van de dag vrij te besteden. Karakol is een groene stad met veel bomen langs de straten en mooie parken. Wanneer u door de stad loopt heeft u prachtig uitzicht op de achterliggende bergen. De stad heeft het koloniale Russische karakter bewaard. Wandel tijdens uw bezoek langs de Dunganen moksee. Ook de Russisch-orthodoxe kerk, die helemaal uit hout is opgetrokken mag u niet missen. Ontdek de lokale bazaar waar de lokale bevolking hun ingrediënten en specerijen kopen. Wanneer u tijd heeft is het Przhevalsky Museum ook zeker een bezoek waard.

U overnacht in het Green Yard Hotel *** of gelijkwaardig.

Inclusief: ontbijt

Green Yard Hotel

Green Yard Hotel

Green Yard Hotel

Het Green Yard Hotel is centraal gelegen in het zuidelijke deel van Karakol. Diverse winkels, barretjes en restaurants vindt u op loopafstand van de accommodatie. De goed verlichte kamers zijn van alle gemakken voorzien. Geniet tijdens uw verblijf van de sauna of een massage. In het restaurant van het hotel wordt iedere ochtend continentaal ontbijt geserveerd.

Dag 17. Van Kirgizië naar Kazachstan

Karakol - Saty

Na het ontbijt verlaat u de stad Karakol. Vanuit Karakol reist u naar de grensovergang Kegen. De weg naar Kegen is prachtig. U reist door de Karkara-vallei. Geniet onderweg van Kirgizische landschappen met uitgestrekte bergen. Samen met de chauffeur reist u vanuit Kegen in Kirgizië de grens over naar Kazachstan.

Grensovergang Kegen: De grens heeft een seizoensgebonden grensovergang. De formaliteiten worden met de gids geregeld.

Na de grensovergang reist u door naar het beroemde Charyn Canyon. Volgens velen is dit in Kazachstan de grootste canyon na de Grand Canyon in Amerika. Charyn Canyon is uit de steppe klei gehouwen door de gelijknamige rivier. Het Charyn Canyon gebied biedt vele mogelijkheden voor wandeltochten. Geniet tijdens uw bezoek van het adembenemende landschap. The Vallei van de kastelen is het beroemde deel van Charyn Canyon. Van bovenaf is het een inspirerend uitzicht.

Na Charyn Canyon reist u door naar het dorpje Saty. U overnacht in Hotel Saty *** of gelijkwaardig.

Inclusief: ontbijt en diner

Hotel Saty

Hotel Saty biedt een comfortabel verblijf tijdens uw bezoek aan Saty. De kamers van de accommodatie zijn van alle gemakken voorzien. Elke ochtend zorgt het hotel voor een continentaal ontbijt. Daarnaast beschikt het hotel over een bar, een tuin en barbecue faciliteiten. Het hotel biedt service en gastvrijheid.

Dag 18. Ontdek de sprookjesachtige Kolsai en Kaindy meren

Na het ontbijt vertrekt u naar de Kolsai meren van Kazachstan. Kolsai National park omvat drie prachtige meren, genaamd de Kolsai meren. Dit gebied ligt gelegen tussen de dramatische kliffen en dennenbossen van het Noordelijke Tien Shan-gebergte. De meren worden ook wel “De Parel van de Noordelijke Tien Shan” genoemd. U rijdt vanuit Saty naar het laagst gelegen meer, wat ook wel ‘Upper Kolsai Lake’ wordt genoemd. Vanuit hier wandelt u met een gids naar het middelste meer.

Aan het einde van de middag reist u terug naar het dorpje Saty. U overnacht in Hotel Saty *** of gelijkwaardig.

Inclusief: ontbijt en diner

Dag 19. Van Saty naar Almaty

Saty - Almaty

Vandaag reist u vanaf Saty naar Almaty. In de middag komt u aan bij uw accommodatie. De rest van de middag en avond heeft u vrij te besteden in Almaty.

Suggestie: Een herkenningspunt van Almaty is de 372 meter hoge televisietoren op de Kok Tobe-heuvel. Het park bovenop de heuvel wordt zowel door bezoekers als door de lokale bevolking bezocht. Vanaf de heuvel heeft u prachtig panoramisch uitzicht over de stad Almaty. Dit park is te bereiken per kabelbaan vanuit het centrum of per taxi.

U overnacht in het Hotel Kazzhol Almaty **** of gelijkwaardig.

Inclusief: ontbijt

Hotel Kazzhol Almaty

Hotel Kazzhol Almaty

Hotel Kazzhol in Almaty is een modern ingerichte accommodatie. Elke ochtend wordt er een ontbijtbuffet geserveerd in de elegante ontbijtzaal van Kazzhol. In de avond kunt u genieten van traditionele gerechten uit de regio Almaty. Alle maaltijden worden geserveerd met ecologische producten. Geniet tijdens uw verblijf van de sauna, de spa of het binnenzwembad. Ook kunt u gebruik maken van de massage- en schoonheidssalon. Hoogtepunten van Almaty zijn binnen 4 kilometer van het Hotel Kazzhol gelegen.

Dag 20. Almaty

Geniet in de ochtend van het ontbijt in uw accommodatie. Vandaag heeft u vrij te besteden in Almaty. U kunt kiezen voor een stadstour door de stad onder begeleiding van een ervaren, Engelssprekende gids. Wilt u de natuur in? Maak een prachtige wandeling in de bergen en geniet van de eeuwige sneeuw.

Excursiepakket: De stadstour brengt u langs alle hoogtepunten van de stad. De tour is onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Almaty is een interessante mix van de westerse en oosterse cultuur. Bezienswaardigheden zijn onder andere: het Park van 28 Panfilov Guardsmen en de Hemelvaartkathedraal. Om de echte sfeer van de stad te ontdekken, moet u de “Green Bazaar” bezoeken. Een bezoek aan de Green Bazaar is een fascinerend avontuur. U kunt er van alles proeven, maar ook deelnemen aan een kookproces. Ook kunt u hier nationale delicatessen kopen. U zult door de belangrijkste culturele, zakelijke en sociale centra van Almaty lopen. De stadstour door Almaty duurt ongeveer 4 uur (excl. entreegelden).

Suggestie: Ongeveer 15 kilometer buiten de stad ligt het prachtige Big Almaty Lake. Gelegen in het Trans-Ili Alatau gebergte. Eén van de dingen die het Big Almaty Lake uniek maken is dat het verboden is om in het meer te zwemmen. Het is namelijk de belangrijkste waterbron voor de bewoners van Almaty. De kleuren van het meer variëren afhankelijk van de tijd van het jaar. Verwacht de helderste en mooiste turquoise in september en begin oktober. Het meer ligt op slechts tien kilometer afstand van de grens met Kirgizië.

Suggestie: Breng een bezoek aan het Altyn Emel National Park. Eén van de meest spectaculaire en afgelegen plekken in de buurt van Almaty in Kazachstan. Het park is ongeveer vier keer de grootte van Hong Kong en ook wel de thuisbasis van een aantal unieke en diverse landschappen! Het Altyn Emel National Park staat bekend om zijn zingende zandduinen, kleurrijke bergen en uitgestrekte steppen. Niet alleen de natuur is indrukwekkend. Ook heeft het nationale park een rijke geschiedenis.

U overnacht in het Hotel Kazzhol Almaty **** of gelijkwaardig.

Inclusief: ontbijt

Hotel Kazzhol Almaty

Hotel Kazzhol Almaty

Hotel Kazzhol in Almaty is een modern ingerichte accommodatie. Elke ochtend wordt er een ontbijtbuffet geserveerd in de elegante ontbijtzaal van Kazzhol. In de avond kunt u genieten van traditionele gerechten uit de regio Almaty. Alle maaltijden worden geserveerd met ecologische producten. Geniet tijdens uw verblijf van de sauna, de spa of het binnenzwembad. Ook kunt u gebruik maken van de massage- en schoonheidssalon. Hoogtepunten van Almaty zijn binnen 4 kilometer van het Hotel Kazzhol gelegen.

Dag 21 Vlucht van Almaty naar Amsterdam

Almaty - Amsterdam

Vandaag is de laatste dag van uw Zijderoute treinreis met de bouwsteen Kirgizië aangebroken. Laat in de avond of in de vroege ochtend de volgende dag vertrekt u per vliegtuig richting Amsterdam.

Inclusief: ontbijt

De rondreis Zijderoute is inclusief

 • Klein reisgezelschap van ongeveer 10 tot 15 personen
 • Een goed uitgedacht reisschema met op de juiste tijden wat rust
 • Vluchten Amsterdam – Ashgabat en Almaty – Amsterdam (t.w.v. € 700)
 • Nederlandse reisbegeleiding vanaf 7 deelnemers
 • Overnachtingen in *** en **** hotels
 • Treintrajecten o.b.v. tweede klasse trein (upgrade naar privécoupé mogelijk)
 • Hotelovernachtingen o.b.v. logies en ontbijt (2-persoonskamers)
 • Een overnachting in een yurt in de woestijn in Turkmenistan.
 • Alle transfers gedurende de reis
 • Lokale, deskundige gids in elke stad op de route
 • Maaltijden zoals beschreven in reisbeschrijving
 • Diverse dagen lunch inclusief (zie reisbeschrijving)
 • Diverse dagen diner inclusief (zie reisbeschrijving)
 • Uitnodigingsbrief voor visa van Turkmenistan

Het excursiepakket inclusief in de reissom van de groepsreis

Reis in uw eigen privécoupé en/of business class € 129 per reiziger

 • upgrade naar business class Buchara – Samarkand – Tashkent
 • upgrade naar privécoupe Tashkent – Almaty (eerste klasse/privécoupé)

Toevoegingen op uw reis

 • Visapakket (compleet inclusief verzorging van documenten en btw) zie visa
 • Eénpersoonstoeslag (u deelt wél de treincoupé maar niet de accommodatie) € 329 per reiziger
Wissen