3 dagen vanaf€429
per persoon
bouwsteen is ook online te boeken

rondreis Oezbekistan

Bouwsteen: Aralmeer en het ‘schepenkerkhof’ in Oezbekistan

Deze bouwsteen biedt een werkelijk uniek avontuur. Het meer biedt een unieke en vreemde plek van contrasten. Deze bouwsteen is een echte toevoeging aan uw reis per Zijderoute. Maak kennis met het treurige, fascinerende landschap en de tragische aantrekkingskracht die de omgeving van het Aralmeer biedt. U reist per 4×4 terreinwagen langs het Aralmeer en u brengt een bezoek aan het plaatsje Moynaq. Ontdek de ecologische ramp uit de Sovjettijd. Deze reis zal een blijvende indruk achterlaten.

Benieuwd naar onze Zijderoute reizen? Hier vindt u de Zijderoute reizen op een rij.

 • Overnachtingen Guesthouse Besqala in Nukus
 • Overnachting in een yurt aan het Aralmeer
 • Een goed uitgedacht reisschema met op de juiste tijden wat rust
 • Alle vervoer gedurende de reis per 4×4 terreinwagen
 • Ervaren chauffeur
 • Maaltijden zoals beschreven in reisbeschrijving
 • Lokale, deskundige gids tijdens de tour
 • Excursie naar de boten in Moynaq
 • Oezbekistan is visumvrij

429

Dag 1. Reis van Khiva of Urgench naar Nukus

Vandaag rijdt u vanaf Khiva of Urgench naar Nukus, de hoofdstad van de regio Karakalpakstan. Deze regio wordt ook wel de uitgestrekte ‘woestijn provincie’ genoemd. In Karakalpakstan woonden ooit de Karakalpakken, de woestijnnomaden. Nukus wordt gezien als de toegangspoort van het Aralmeer. Breng tijdens uw verblijf in Nukus een bezoek aan het opmerkelijke Savitsky Art Museum. Het museum van de verboden Sovjet kunst.

Het Savitsky Art Museum: Het wordt ook wel het meest onwaarschijnlijke museum ter wereld genoemd. Het Savitsky Art Museum bevat één van de grootste en meest waardevolle collecties van Russische avant-garde kunst. Ontdek het levenswerk van de Russische schilder Igor Savitsky. Het Savitsky Art Museum is een verborgen schatkamer van artistiek en historisch belang.

Suggestie Oezbeekse keuken: Probeer het klassieke gerecht Beshbarmak. Deze Karakalpak-versie is een gerecht met noedels in bouillon met vlees. Tijdens uw bezoek aan Oezbekistan mag u de traditionele specialiteit niet missen: Plov. Ook wel hét symbool van de Oezbeekse keuken.

U overnacht in Guesthouse Besquala of gelijkwaardig.

Guesthouse Besqala is gelegen in de stad Nukus, aan de Amu Darja rivier. Besqala is voorzien van verschillende faciliteiten en is ingericht in Oezbeekse sferen. Tijdens het verblijf kunt u gebruik maken van onder andere een gedeelde keuken en badkamer. Daarnaast kunt u na een lange reisdag tot rust komen in de gemeenschappelijke patio van het guesthouse. Elke ochtend verzorgt Besqala een continentaal ontbijt waar u van kunt genieten.

Dag 2. De woestijnboten van Moynaq en het Aralmeer

Na het ontbijt start de tocht van Nukus naar Moynaq. Vroeger was Moynaq een grote welvarende vissersstad gelegen aan de kust van het Aralmeer. Elke dag voer een vloot vissersboten uit over het enorme meer. Door het opdrogen van het meer wordt de stad nu omringd door woestijn en moerassen. Daarnaast was Moynaq ook een rijke havenstad waar vele schepen binnenkwamen met brandstof, vis en voedsel. Het centrum van de stad is grotendeels verlaten, tot op de dag van vandaag vindt u diverse gebouwen uit de Sovjettijd zoals het theater, een groot hotel en vele woningen. Net buiten de stad bevindt zich het beroemde “kerkhof van de schepen”. Doordat de scheepvaart stopte in 1970 zijn de schepen blijven liggen omdat de visvangst verminderde en de bevolking er niet meer van kon leven.

Aralmeer

Na de lunch in Moynaq wordt de reis van ongeveer ruim 4 uur vervolgd naar de oever van het Aralmeer. De huidige kust van het meer ligt inmiddels ruim 150 kilometer van de stad vandaan. De reis voert gedurende vier uur lang over de bodem van het Aralmeer.

Het Aralmeer: Op de grens van Oezbekistan en Kazachstan ligt het Aralmeer. Jarenlang was het Aralmeer het grootste meer ter wereld. Daarnaast was het ook een belangrijke bron van werkgelegenheid in verschillende dorpen en steden rondom het meer. Inmiddels is het meer nog maar een tiende van wat het ooit is geweest. Het immense meer is bijna opgedroogd omdat er vanaf de Sovjettijd veel water werd onttrokken uit de Amu Darja rivier, de rivier die het Aralmeer voedt.

Ustyurt Plateau: Onderweg reist u over het desolate Ustyurt Plateau. De naam “Ust-Yurt” betekent “vlakke verhoging”. Het gebied ligt op de grens met Turkmenistan. Ontdek hier de grillige rotsformaties, indrukwekkende begraafplaatsen en diepe canyons. Het plateau vormde een ranke landtong in het grote Aralmeer. Inmiddels vormt het een uitzichtpunt over het opgedroogde Aralmeer.

Overnachting in een yurt aan de oever van het Aralmeer

Het avontuur zal niet compleet zijn zonder een overnachting aan de oever van het Aralmeer. U overnacht in een yurt in de adembenemend mooie omgeving. Het yurtkamp is eenvoudig. Er is een eenvoudig douche en de Yurts hebben volwaardige bedden. Geniet in de avond van een diner rond het kampvuur.

Dag 3. Terugreis van het Aralmeer naar Khiva

Aralmeer - Khiva

Word in de ochtend wakker aan de oevers van het Aralmeer. Na het ontbijt gaat de reis vanuit het Aralmeer per 4×4 terreinwagen terug naar de stad Khiva. De lunch onderweg in inbegrepen. Vanuit de sprookjesstad Khiva wordt uw reis per Zijderoute voortgezet.

De bouwsteen Aralmeer, Moynaq en Karakalpakstan is inclusief

 • Overnachtingen Guesthouse Besqala in Nukus (privé kamer)
 • Overnachting in een yurt aan het Aralmeer (privé yurt)
 • Een goed uitgedacht reisschema met op de juiste tijden wat rust
 • Transfer vanuit Khiva of Urgench
 • Alle vervoer gedurende de reis per 4×4 terreinwagen
 • Ervaren chauffeur
 • Excursie naar de boten in Moynaq
 • Ontbijt in Nukus
 • Lunch onderweg in Moynaq
 • Diner en ontbijt in de Yurt aan het Aralmeer
 • Lunch onderweg terug naar Nukus
 • Oezbekistan is visumvrij

Upgrades

 • Toegangsticket voor het Savitski Museum: ter plaatse kopen
 • Lokale, deskundige gids tijdens de tour (vanaf Moynaq) € 89 per reiziger
 • Vertrekdata
  Dagelijks vertrek.

  Reissom
  Ontvang een maatwerk reisplan