Transsiberië Express Reisvoorbereiding

Reisvoorbereiding Transsiberië Express


Op reis met Mevo Reizen

Heeft u een reis geboekt of bent u een reis aan het plannen per Transsiberië of Transmongolië Express? Dan is een goede reisvoorbereiding van belang. Om goed voorbereid op reis te gaan, bieden wij u praktische tips en informatie. Bijvoorbeeld over de maaltijden, meeneemlijst en telefoonkosten tijdens de reis. Zo gaat u goed voorbereid op reis en wordt de voorpret voor een reis per Transsiberië Express of Transmongolië Express alleen maar leuker!

Maaltijden tijdens de Transsiberië Express

Voordat u vertrekt met de Transsiberië Express is het handig om een aantal inkopen te doen. Hierbij kunt denken aan bijvoorbeeld fruit, brood of iets lekkers. Sla ruim in wanneer u een aantal dagen of een week onderweg bent. Daarnaast is het handig om oploskoffie, thee of andere oplosbare maaltijden mee te nemen. Elke wagon beschikt namelijk over een heet water voorziening. Hier heeft u de mogelijkheid om constant heet water te tappen. Tijdens de reis is het leuk om de vrijgevige Russische reiziger iets terug te geven. Het komt dan ook regelmatig voor dat er uitgebreid eten en drinken wordt uitgedeeld.

De meeste treinen hebben een restauratiewagon. Hier kunt u gebruik maken van ontbijt, lunch of diner tegen betaling. De kaart is niet uitgebreid maar voldoende voor een aantal dagen. Daarnaast bestaan er luxere treintickets waar de maaltijden inclusief zijn. Wanneer de trein een stop maakt heeft u de mogelijkheid om wat eten te halen bij een kiosk. Deze stops duren meestal 10 tot 40 minuten. Op de stationnetjes kunt u verschillende lokale producten kopen. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld brood, gekookte aardappel, kip, vis (zoals de Siberische Omul) en fruit. De kiosk verkoopt lokale maar ook de bekendere producten.

Inclusieve en exclusieve maaltijden

Tijdens de Transsiberië Express reis zijn er een aantal maaltijden inbegrepen. Dit is grotendeels afhankelijk van de accommodatie. Het verblijf in de trein en een hostel is op basis van logies. Dit betekent dat er geen maaltijden zijn inbegrepen. Wanneer u een overnachting maakt in een hotel of homestay verblijft u op basis van logies en ontbijt. De lunch en het diner zijn dan ook op eigen kosten. Tijdens de overnachting in een Mongoolse ger zijn alle traditionele maaltijden inbegrepen. Op excursiedagen geniet u van een heerlijk ontbijt en een lunch.

Telefoon en internet Transsiberië Express


Telefoon tijdens de reis

Het is mogelijk om gebruik te maken van uw telefoon en internet gedurende de Transsiberië Express. Telefoneren tijdens de reis kan daarentegen erg duur zijn. Het advies is dan ook om zo min mogelijk te bellen. Wanneer u wel wilt bellen kunt u dit het beste vanuit het hotel doen. Het ontvangen en versturen van sms’jes is een stuk voordeliger. Wanneer u een sms ontvangt is dit namelijk . Tijdens de reis functioneren de meeste nieuwe telefoons in Rusland, Mongolië en China.


Internet tijdens de reis

Tijdens de Transsiberië Express reis kunt u op sommige momenten gebruik maken van internet. De meeste hotels op de route hebben internetverbinding. De treinen beschikken vaak niet over internet mogelijkheden. Wel zijn er nieuwe Russische en Chinese treinen met wifi. Echter is dit nog niet het geval op de lange afstandstreinen van de Transsiberië en Transmongolië Express. Wanneer u dagtochten of meerdaagse tochten maakt door Mongolië en Siberië heeft u geen internet. Wel kunt u een lokale simkaart kopen. Wanneer de roaming over internet beschikt kunt u hier gebruik van maken.

Alle details en informatie over telefoneren en internet voor Rusland, Mongolië en China.

Elektriciteit Transsiberië Express

Stopcontacten Transsiberië Express

Tijdens de Transsiberië Express reis kunt u gebruik maken van elektriciteit. In de gangpaden van de trein zijn doorgaans stopcontacten aanwezig. De wc/washokjes hebben ook een stopcontact voor 220 volt. De 2-persoonscoupé’s in de Chinese treinen hebben vaak ook een stopcontact. Het kan voorkomen dat in de treinen het voltage lager staat dan de gebruikelijke 220/230 volt. De provodnika (stewardess in de trein) van de Transsiberië Express kan dit doorgaans voor u omzetten naar 220 volt. Hier kunt u om vragen. Wanneer het voltage lager is kunt u een camera, tablet of telefoon vaak wel opladen. Dit duurt echter wat langzamer dan normaal.

STOPCONTACT
RUSLAND

STOPCONTACTRUSLAND

 • Rusland heeft een Europese aansluiting
 • In de trein ook Europese aansluiting
 • Soms hebben stopcontacten geen aarde
 • STOPCONTACT MONGOLIË

  STOPCONTACTRUSLAND

 • Stopcontacten: combinatie van Rusland en China
 • In Mongolië passen ook de Europese stekkers
 • Apparatuur opladen in de 4×4 terreinwagen
 • Beperkt elektriciteit onderweg
 • STOPCONTACT
  CHINA

  STOPCONTACTCHINA

  STOPCONTACTCHINA

 • China heeft vaak twee platte pollen
 • Een reisstekker wordt aangeraden
 • In hotels vaak ook Europese stopcontacten
 • Een verloop is vaak aanwezig in de hotels
 • Bagage Transsiberië Express

  De vraag of een koffer of backpack handig is tijdens de reis met de Transsiberië of Transmongolië Express wordt vaak gesteld. Bedenk dat u vrij veel reist tijdens de Transsiberië Express. U bezoekt al snel vijf verschillende steden. U reist van het station of vliegveld naar de accommodatie in Moskou, Irkutsk, Ulaanbaatar en Beijing. Wanneer u een transfer heeft maakt het minder uit of u een koffer of backpack meeneemt. Het vervoer is dan al geregeld en staat voor u klaar. Als u met het stadsvervoer naar de accommodatie reist raden we een backpack aan. Een backpack is flexibeler en kunt u gemakkelijk meenemen in bijvoorbeeld de metro. Daarnaast is een backpack in de metrostations gemakkelijker doordat er vele gangen en trappen zijn.

  VOOR EN NADELEN KOFFER

 • Voordelen:
 • Lichter tijdens het maken van wandelingen
 • Handig icm een transfer
 • Nadelen:
 • Onhandig in metro’s
 • Onhandig bij passage onder wegen door
 • Vaak te groot voor in een coupé
 • Past vaak niet onder het bed
 • VOOR EN NADELEN BACKPACK

 • Voordelen:
 • Handig wanneer u geen transfer boekt
 • Handig omdat het helpt niet te veel pakken
 • Handzamer in de trein
 • Nadelen:
 • Meer tillen
 • AFMETINGEN OPBERGVAKKEN

 • Opbergvakken zitten onder de bedden
 • Afmeting opbergvakken:
 • 72-85cm lang 51cm breed en 32cm diep
 • Afmeting opbergvakken nieuwere wagon:
 • 125cm lang, 43cm breed, 43cm diep
 • In Mongoolse treinen zijn ze soms kleiner

 • Bagage Transsiberië Express

  U kunt de beneden bedden openklappen om zo de opbergvakken te openen. De opbergvakken onder de bedden zijn vaak 72cm tot 85cm lang, 51cm breed en 32cm diep. In sommige treinen (Mongoolse) kan dit enkele centimeters kleiner zijn. De nieuwere treinen (Tver wagons) hebben een ruimte onder de bank. Deze zijn ongeveer 125cm lang, 43cm breed en 43cm diep. 

  Het kan voorkomen dat lokale passagiers veel bagage meenemen. Dit zijn dan geen persoonlijke bezittingen, maar handelswaar. Deze bijverdiensten worden vanuit Rusland richting Mongolië en China of omgekeerd ingevoerd. In dergelijke gevallen is het raadzaam de Provodnik te vragen om dit te laten verwijderen.


  Bagage tijdens vluchten

  De toegestane bagage kan per luchtvaartmaatschappij en geboekte klasse verschillen. U kunt aan de hand van uw ticket op de website van de airline inloggen. Hier kunt u onder andere stoelreserveringen maken, bagage bijboeken en maaltijdvoorkeuren aangeven. U kunt dit ook aan ons uitbesteden.

  Wanneer u met KLM vliegt mag u 23 kilo ruimbagage en 10 kilo handbagage meenemen. Meer informatie over de bagage bij KLM en de calculator.

  Andere airlines waar onze reizigers mee vliegen zijn LOT, Aeroflot en Turkish Airlines.

  Afmetingen coupés Transsiberië Express

  De bedden in de trein variëren van 1.85m tot 2.00 m, de breedte is doorgaans 60cm (in Chinese treinen loopt het onderbed 15cm door = 2.05m). Het bovenbed in de Chinese trein heeft ook een lengte van 1.85m en een breedte van 60cm. Daarnaast loopt hij niet nog verder door in de lengte. De deur van de coupé is 52cm breed.

  Meeneemlijst Transsiberië Expres

  Voor een reis per Transsiberië of Transmongolië Express wordt er aangeraden om licht in te pakken. Dit heeft onder andere te maken met de meerdere stops die gemaakt worden tijdens de reis. De meeneemlijst geeft een indicatie wat u nodig zult hebben tijdens de treinreis. Er wordt bijvoorbeeld geadviseerd welke kleding, soort bagage en medische artikelen handig zijn om mee te nemen. Daarnaast worden er tips gegeven over maaltijden en de extra’s die praktisch zijn voor in de trein. Lees ook meer over de kleding en benodigdheden tijdens de zomer of juist de winter periode.


  Met Mevo Reizen de Transsiberië Express

  Transmongolie-Express-naar-Beijing
  vanaf €1699 reisduur 21 dagen
  Transsiberië en Transmongolië Express wordt wel gezien als de ultieme treinreis. Tijdens deze ontdekkingsreis per trein reist u bijna 9000 kilometer per trein. Daarnaast passeert u tijdens de reis zeven...
  Transsiberië Express naar Vladivostok
  vanaf €1699 reisduur 21 dagen
  De échte Transsiberië Express met de moeder der Russische treinen. De langste treinroute van Rusland is de reis van Moskou naar Vladivostok. De treinreis start in Moskou en eindigt in...
  Transsiberië Express Rossija
  vanaf €2599 reisduur 21 dagen
  De Transsiberië Express groepsreis is de ultieme treinreis. Tijdens de Transsiberië Express Groepsreis reist u met een kleine groep over 9000 kilometer spoor. De reis gaat maar liefst door zeven...